Toen ik afgelopen maand juni in New York was voor een beurs kwam ik een bedrijf tegen wat ik wel vaker heb gezien. Het bedrijf heet 3Doodler en wat zijn leveren is een pen waarmee ze zeggen dat je 3D kunt tekenen.
Nou ja, je begrijpt dat moeten we natuurlijk uitproberen voor intogadgets. We testen de 3Doodler create+ pen met een aantal soorten plastics (inclusief de Woods).
Ik was even bang dat ik eigenlijk in zo’n val getrapt was wat je wel vaker op beurzen ziet waarbij iemand met moeiteloos gemak in staat is om de mooiste dingen te maken. En dat is het zeker een bepaalde kern van waarheid in want hoe makkelijk het apparaat op is en hoe leuke dingen die er al mee kunnen maken met een heel klein beetje training het is toch zo dat je de echt moet mee leren omgaan.
Hoe werkt het?
Eigenlijk heel eenvoudig. De pen wordt aangesloten en de punt van de pen wordt opgewarmd een plastic staafje wordt vervolgens in de pen gebracht en door de warmte en een motortje komt er uit de pen een hele dunne sliert plastic eigenlijk. Deze create+ pen is bedoeld voor kinderen 14+. Er is ook nog een start versie die met ander plastic werkt wat op lage temperatuur smelt, en geschikt is voor jongere kinderen.
Omdat de sliert zo doen is cool die ook snel af en ben je in staat om na een paar seconden al datgene wat je gemaakt hebt op te pakken.Er zijn trouwens twee instellingen op de pen, afhankelijk van het materiaal wat je gebruikt. Het is eigenlijk het zelfde principe als een 3D printer. Alleen is de stroom plastic dikker dan bij een 3D printer. Er is een Fast (Snel) en Slow (Langzaam) knop die plastic uitspuit tot je weer op de knop druk om hem uit te zetten.
Om t zorgen dat het plastic niet te veel aan het papier plakt kan je er doorzichtig plakbank over plakken, hierdoor blijft het minder plakken en heb je minder moeite om het los te krijgen. Hieronder zie je wat er gebeurd als je dat niet doet.
Hoe schrijf je?
Na het aanzetten en opwarmen komt het lichtje aan (blauw of groen, al na gelang het materiaal). Dit is het teken dat je kunt tekenen. Je drukt op de knop en en na een paar seconden komt het plastic eruit. Je zorgt dat het op het papier hecht (iets harder drukken) en gaat vervolgens schrijven. Het plastic staafje wordt langzaam door de pen gebruikt om datgene te maken wat je wilt.
Daarbij is het van belang dat je eigenlijk in stappen werkt. Stel je voor je wilt iets maken van met meerdere kleuren dan is het makkelijk om eerst al het zwarte te doen en dan de andere kleur omdat je altijd een klein stukje mix krijgt als de nieuwe staaf een andere kleur is. Je kunt we de staaf eruit halen als deze nog uit de pen steekt maar daarna niet meer.
Maar dat is de benadering vanuit de traditionele 2D model. Je kunt met het apparaat ook de lucht in. Ook daarin is het een kwestie van een trucje, gevoel en training maar binnen een paar minuten ben je al in staat om bijvoorbeeld een piramide te maken of een ander 3D voorwerp.
De lucht in schrijven is echt iets wat je moet leren. Voor je het weet gaat het te snel en heb je een te lang stuk plastic wat vervolgens ook weer gaat omvallen.
Ik heb geluk gehad met betrekking tot de pen. Geen vastlopers of blokkades die je moet verhelpen. Dit kan een lastig klusje zijn waarbij de spuitmond (tip van de pen) eraf moet worden gehaald terwijl deze heet wordt. Let wel, de temperatuur van de spuitmond is meer dan 200 graden celcius!
Ik heb mijn jongste zoon met het apparaat in de gang gezet en ik vond het erg leuk. Een van de makkelijkste manier om te beginnen is door op papier eerst een tekening te maken en vervolgens net als een pen gewoon te gaan schrijven. Je kunt het zien op de foto’s hieronder. Maar je moet wel een idee hebben wat je gaat maken, iets wat vaak de uitdaging is. Het schrijven met de pen zoals op de foto’s is leuk maar om er meer plezier van te hebben moet je echt een idee hebben wat je wilt maken. Gelukkig zijn er voldoende voorbeelden online en in de 3Doodler app. Let op, de app laat zien dat je op de iPad kunt doodlen, dit is echter met de 3Doodler Start! Ik zou niet primair met heet plastic van de create+ op een ipad willen werken en heb ook nergens voorbeelden gevonden waar iemand dat wel doet.
De echt naar hout ruikende staafjes zijn geen groot succes. Hiermee waren we niet in staat om de hoogte in te gaan en was het alleen mogelijk om vlakken mee op te vullen en te tekenen / schrijven in 2D.
Er zijn voldoende voorbeelden en stencils te vinden en te downloaden online en zoals je kunt zien kan je ook je eigen tekeningen namaken. Op de beurs (CEWeek) stond 3Doodler trouwens met een wel heel groot object.
Dit is natuurlijk werk voor specialisten en als je ziet hoeveel materiaal er in zit ook nog een van kapitaal krachtige specialisten!
Oordeel
De 3Doodler is geen dure pen, bij Amazon in Duitsland kan je de pen al vinden voor voor onder de 80 euro. Wat wel aan de prijs is, zijn de navullingen. Vijf pakken met plastic staafjes (125 stuks in totaal) kosten bij Amazon in de VS tussen de 15 en 30 dollar (afhankelijk van het soort). Bij Amazon in Duitsland zie je ze van af 6 euro per pakje, echter moet je goed opletten omdat er twee soorten zijn. De startvullingen zijn een afwijkende maat en kunnen niet worden gebruikt. Dit is ook het formaat waarbij veel goedkope navullingen te koop zijn, iets wat ik nog niet gezien heb voor de create+ pen.
Vanwege de temperatuur is het niet geschikt voor jonge kinderen, zeg maar vanaf de middelbare school zou het moeten kunnen. Maar ik heb ook al een paar keer mijn hand verbrand aan de spuitmond, ik denk dat iedereen zich daar wel eens aan bezeert. Ook kan het soms pielen zijn om te zorgen dat verstoppingen en dergelijke worden opgelost. Het meeste plezier heb je ervan als je tijd investeert in het ontwerp door een eigen ontwerp te maken of een van de stencils die beschikbaar zijn.
Maar wat maak je er dan mee? Eigenlijk is dat dezelfde vraag die je stelt bij een 3D printer. Wat ga je er mee maken. De 3Doodler is met name geschikt voor (junior) hobbyisten die het leuk vinden om zelf ‘dingen’ te maken. Wat dat dan die ‘dingen’ zijn, dat is aan jou om te bepalen.
Al met al is de 3Doodler een leuke 3D pen voor niet al te veel geld waar je vele uren plezier van kunt hebben. Echt iets voor mensen die van knutselen houden.