Philips BT3600W big

Review: Philips BT3600 Bluetooth-speaker

Bijna wekelijks komen er nieuwe bluetooth-speakers op de markt. Thijs testte de BT3600 van Philips.

In november 2015 introduceerde Philips drie nieuwe Bluetooth-speakers; de BT2600, de BT3600 en de BT6600. Ik testte de Philips BT3600.

De BT3600 komt in een compacte doos met weinig poespas: speaker, usb-oplaadsnoer en handleidingen in alle mogelijke talen. Niet dat je die nodig hebt, want het pairen met je smartphone is een fluitje van een cent. Door het opendraaien van de prominent aanwezige volumeknop wordt de Bluetooth-functie ingeschakeld. De connectie is binnen enkele seconden gelegd.

Opvallend is de vorm, waarbij eens niet gekozen is voor recht en hoekig zoals bij JBL of Ewent het geval is. Langwerpig, afgeronde hoeken en met de standaard onder een hoek van zo’n 40 graden te plaatsen. In de doos vind je een USB-connector (zonder stekker) en een snelle-start handleiding.

Het geluid van de Philips BT3600 is wat de een gebalanceerd noemt en de ander ‘plat’. Het ontbreekt aan een stevige bas. De 10 Watt boxen zorgen voor een volume van zo’n 80 decibel op 1 meter afstand.

Met 10 uur accuduur gaat ie best lang mee, dus die is ook te gebruiken onderweg, of op je vakantie-adres. En mocht je gebeld worden terwijl je muziek luistert met de BT3600, dan kan je je telefoon gewoon opnemen en hoor je de beller over de speaker.

Een opvallende feature is ‘multipair’, waarmee je twee devices tegelijkertijd kunt koppelen aan je speaker. Ik koppelde eerst een Samsung Galaxy S6 edge+ en vervolgens voegde ik met de ‘multipair-knop’ een iPhone 5 toe. Ook dat verliep soepel. Zo kan je eenvoudig switchen tussen het afspelen van je ene en je andere device (of de muziek van je vriendin wegdrukken als je niet van Norah Jones houdt).

Philips BT3600 wit
Philips bt3600 wit open

Haperende Bluetooth-verbinding

Minpunt vind ik dat de BT3600 werkt binnen 10 meter zichtlijn. Dit betekent feitelijk dat er geen obstakels tussen de speaker en je device mogen zijn. Als dit er wel is, bijvoorbeeld als je je telefoon even meeneemt of in je zak steekt, dan hapert de connectie direct. Er zijn soortgelijke speakers die dit probleem niet kennen, zoals de Ewent Bluetooth-speaker.
En ook als je twee devices gekoppeld hebt, waarbij je van de ene muziek afspeelt en op de andere een app gebruikt, stottert de verbinding. Kortom, aan de verbinding valt nog flink wat te verbeteren en dat de verbinding goed werkt is voor mij bij een Bluetoothdevice toch wel een minimale voorwaarde.

Mijn mening over de Philips BT3600

Lastig om een oordeel te vellen. Enerzijds een opvallend anders design, ok geluid voor in de huiskamer en snelle koppeling. Anderzijds vooral een niet al te sterke Bluetooth-verbinding. Als je je op dat laatste instelt, is een voldoende wel haalbaar.

Prijs & beschikbaarheid

De Philips BT3600 is verkrijgbaar in wit en zwart en is te koop voor € 79,99 bij onder meer Coolblue, Fonq en bol.com.

Related Posts
HEOS 5
Lees meer

Review: HEOS 5 by Denon

De HEOS 5 is onderdeel van een uPnP multi-room audiosysteem uitgebracht door Denon. Via dit systeem zet Denon zichzelf in de markt waar op dit moment Sonos een licht monopolie had. De gelijkenis gaat ver, aangezien de formaten van de boxen en de naamgeving redelijk overeen komt. Maar om nou te zeggen dat we het hier over een exacte kopie hebben gaat dan wel net weer wat ver. Lees de review van Boas over de HEOS 5.