Ruim een jaar na de lancering van de Nest thermostaat (2e generatie) in Nederland kwam de aankondiging van de derde generatie. Deze bracht onder andere OpenTherm-ondersteuning.
OpenTherm
De derde generatie Nest brengt dus naast andere nieuwe functionaliteiten OpenTherm-ondersteuning. OpenTherm is het protocol tussen de thermostaat en de CV, dit wordt voornamelijk gebruikt in Europa. Amerikaanse systemen ondersteunen primair het aan/uit-principe wat de standaard is die Nest gebruikt. Bij aan/uit wordt de CV gewoon aangezet en gaat deze vol branden. OpenTherm daarentegen is digitaal en de thermostaat kan dan ook de gewenste temperatuur doorgeven waardoor de CV minder hard te branden, wat niet alleen efficienter is maar ook de temperatuur in huis op een constantere temperatuur houdt. Ik ervaar gevoelsmatig ook minder grote temperatuursschommelingen in huis, het voelt daardoor net wat comfortabeler.
Look (& Feel)
Het uiterlijk van de Nest thermostaat is ook iets gewijzigd. Zo is de thermostaat een fractie dunner, het achterplaatje wat strakker maar vooral het display een stuk groter. Het feit dat het display groter is heeft voor mij weinig toegevoegde waarde. Maar de bewegingssensor is ook sterk verbeterd waardoor de Nest veel eerder aanspringt dan voorheen als je er langs loopt. Ik merkte dat ik me daardoor een stuk bewuster ben van de momenten dat de Nest verwarmt en was dan ook eerder geneigd de thermostaat toch weer een tikje lager te zetten. Het is ook mogelijk om in plaats van de gevraagde temperatuur een klok te laten zien op het display, handig als je geen andere klok in de buurt hebt. De tweede generatie Nest voelde aan als een lekkere degelijke ouderwetse thermostaat als je ‘m bediende en dat is gelukkig met deze nieuwe generatie niet verandert.
De Nest maakt zelf een schema aan op basis van je gedrag, maar ik merk dat er nog steeds incidentele dagen het bestaande weekschema om zeep kunnen helpen. Zo werd de verwarming laatst flink opgeschroefd op een dag dat er niemand thuis was omdat de week ervoor er vanwege ziekte iemand een dag thuis was gebleven. Het blijft dus zaak om zo nu en dan het schema te bekijken om dit soort missers te voorkomen.
Software
Nest blijft druk bezig bezig om de software van de thermostaat te verbeteren. Zo houden ze sinds kort ook rekening met welke (ingelogde) devices aanwezig zijn in huis om nog beter de thuis/weg-stand te kunnen bepalen. Door meerdere accounts aan een Nest thermostaat te koppelen kan de thermostaat ook aanwezigen in huis detecteren zonder dat deze opgepikt hoeven te worden door de bewegingssensoren op de thermostaat (of via de Nest Protect). Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand die boven op een werkkamer zit te werken zonder thermostaat of Protect die bewegingen registreert. Na een tijdje zou Nest dan denken dat er niemand is en de verwarming omlaag schroeven. Door aanwezig te zijn met een ingelogd toestel weet Nest dat je er toch nog wel steeds bent (of je telefoon vergeten bent). Ook op het gebied van de aansturing van de thermostaat via OpenTherm blijft Nest druk bezig met verbeterslagen. Zo was bij de lancering van deze Nest thermostaat de OpenTherm-ondersteuning er nog niet, hij schakelde slecht aan/uit via het OpenTherm-protocol. Inmiddels is er een update verschenen waarmee er daadwerkelijk rekening gehouden moeten met de gewenste temperatuur, echt OpenTherm dus.
Upgrade waard?
De esthetische wijzigingen zijn leuk, maar absoluut niet upgrade-waardig. De enige zinvolle reden om een upgrade naar derde generatie te overwegen is als (gevoelsmatig) de temperatuur in je huis niet goed geregeld wordt of je grote temperatuursschommelingen ervaart. Dit zou de OpenTherm-integratie voor je kunnen oplossen, maar het is de vraag of het verschil de prijs van een nieuwe thermostaat rechtvaardigd. Het opbouwen van je profiel, detectie van aan- en afwezigheid is allemaal identiek aan de tweede generatie. Kortom, als je nu tevreden bent met je Nest is er absoluut geen reden om te upgraden.