De Synology DS216Play is een betaalbare NAS voor 2 schijven. Het is een mooi instapmodel met iets meer power dan de j-serie. De Play slaat op een extra chip speciaal voor transcodering, die probeerde ik ook uit.
Hardware
De Synology DS216Play is voor Synology een van de instapmodellen. Dit zie je onder andere aan de gebruikte processoren, maar ook de casing van de DS216Play. Waar duurdere modellen sledes hebben voor de harde schijven moeten deze bij de 216Play in de body zelf geschroeft worden. Voor particulier gebruik is dat echter totaal geen probleem, zelf heb ik nog nooit een van mijn schijven hoeven te vervangen en zelfs als dat wel zou moeten is een beetje downtime geen probleem. De DS216Play is voorzien van een duo-core CPU die voor normaal gebruik meer dan afdoende is, en heeft 1024Mb werkgeheugen beschikbaar voor alle applicaties.
Features
Synology biedt enorm veel features aan op iedere NAS. Ongeacht welk model je ook pakt vrijwel alle features werken over de hele breedte, met enkele uitzonderingen zoals het draaien van Docker, daar zijn zwaardere CPU’s voor nodig. Naast uiteraard de basis, de share en filevoorzieningen biedt Synology middels hun Package Center een veelvoud aan applicaties die te gebruiken zijn. Het aanbod varieert van mail- en webserverfunctionaliteiten tot foto-, video- en audioapps. Maar ook de wat grijzere hoek van het downloaden wordt standaard ondersteund middels Download Station met ondersteuning voor zowel nieuwsgroepen als bittorrent. Eigenlijk alles wat je als thuisgebruiker zou willen draaien op je eigen server kun je wel op een Synology draaien. Biedt Synology het niet zelf als package aan dan zijn er ook nog veel communitybronnen waar andere packages worden aangeboden. Voor een aantal van de eigen functionaliteit (zoals video, foto, audio en download) biedt Synology ook nog apps aan op alle verschillende mobiele platformen zodat je bijvoorbeeld eenvoudig je thuis opgeslagen audio en video kan consumeren. Alle functionaliteiten van de synology worden eenvoudig bedient middels een webinterface, de DiskStation Manager (DSM). Voor de echte die-hards is ‘t echter wel mogelijk om met SSH te verbinden naar de Synology, voor net dat beetje extra controle.
Migratie
Omdat ik reeds een Synology had staan en ik de DS216Play goed wilde testen besloot ik een migratie uit te voeren van mijn huidige DS213+ naar de DS216Play. Doodeng natuurlijk, omdat je toch een experiment uitvoert met al je data. Maar na een backup gemaakt te hebben van alle kritische data (persoonlijke document, video’s en foto’s) toch de stap maar genomen. Synology moet dit al heel vaak uitgevoerd hebben want het ging vlekkeloos. Het hele update-process verloopt via een browser, zoals alle communicatie met de Synology. Nu maakte ik gebruik van de beta van DSM 6.0 waardoor hij het nieuwe OS op de 216Play niet zelf kon downloaden maar ik kreeg een keurige upload-optie waar ik een eerder gedownloade image van DSM 6.0 voor de DS216Play kon updaten. Na het herstellen van alle applicaties werkte alles precies zoals voorheen, volledig probleemloze overzetting dus. Wel belangrijk is het om goed in de gaten te houden wat de volgorde is van de schijven in je oude Synology, ze moeten immers op hetzelfde slot terug geplaatst worden in de nieuwe Synology.
DSM 6
Synology update z’n DiskStation Manager (DSM) met regelmaat en onlangs is dan ook DSM 6 verschenen. Voor thuisgebruikers zitten er in deze update niet zulke hele grote wijzigingen, er is vooral gewerkt aan 64-bit support en virtualisering (bv. Docker-support, wat op de DS216Play niet ondersteunt wordt). Maar er zitten wel een aantal zaken in die interessant zijn. Zo is WebDav verbetert waardoor het nu mogelijk is om meerdere mappen via WebDav te syncen, dit gebruik ik zelf om bepaalde data in de cloud te backuppen. De DS216Play is te benaderen via http en https, maar om die laatste zonder meldingen van bv. Chrome te kunnen gebruiken had je een eigen SSL-certificaat nodig. Maar in DSM 6 heeft Synology ondersteuning ingebouwd voor Let’s Encrypt, een provider van gratis SSL-certificaten die door alle browsers geaccepteerd worden. Hierdoor verdwijnen direct alle nadelen van https-support en kun je de Synology zo veilig mogelijk aanbieden als je maar wilt.
Play
De Play in de naam van de DS216Play slaat op de speciale chip die ingebouwd is voor realtime videoverwerking. Hierdoor moet het mogelijk worden om video materiaal via DS Video te bekijken op elk gewenst device zonder een gigantische load op de CPU te leggen, de Play-chip voert het werk uit. De Play-chip ondersteunt video’s tot 4K maar ondersteunt helaas niet alle gangbare codecs. Ondersteund worden H.265 (HEVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2 en VC-1. Het momenteel populairste formaat H.264 wordt dus helaas niet ondersteund. Een ander probleem waar ik tegenaan liep bij het bekijken van mijn video-collectie via DS Video is het ontbreken van support voor DTS. Dolby Digital wordt wel ondersteund maar in mijn collectie bevinden zich vooral films met DTS (kwam ik al testend achter). De schuld hiervan ligt overigens niet bij Synology, DTS vindt DS Audio geen mediaspeler en staat daarom een licentie niet toe. Maar voor het afspelen van video’s van de Synology hou ik ‘t voorlopig dus toch maar bij de optie de DS216Play via NFS te benaderen vanaf Kodi op een Raspberry Pi 2, dat is een prima werkende oplossing, de doorvoersnelheid is hoog genoeg om alle video’s zonder problemen te bekijken.
Conclusie
De Play-chip levert mijn inziens nu weinig toegevoegde waarde, maar verder biedt de DS216Play de kwaliteit en functionaliteiten zoals ik gewend ben van Synology. Wanneer de wereld verschuift naar H.265 is de toevoeging van de Play-chip zeker wel interessant. Maar ook zonder de feature en met een prijs van 249 euro (plus de prijs van de harde schijven) is dit een prima betaalbare oplossing voor de thuisgebruiker die zelf al zijn data centraal wil beheren.