Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe televisie? 1

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe televisie?

Een nieuwe televisie kopen is nog niet makkelijk. Tegenwoordig heb je zoveel opties. Dit artikel helpt je om de juiste keuzes te maken.

Veel televisies zijn tegenwoordig uitgerust met allerlei geavanceerde technieken en mogelijkheden. De ontwikkeling daarvan heeft namelijk vanaf de start nooit meer stilgestaan. Met zoveel opties wordt het vaak juist lastiger om de juiste tv te kiezen. Daarom lichten we in dit artikel de punten toe waar je op let bij de aanschaf van een nieuwe televisie, zodat de keuze voor jou makkelijker wordt.

1. Grootte van je scherm

Allereerst bepaal je de grootte van je televisiescherm: Wat past überhaupt in de kamer waar je hem plaatst? Smaken verschillen en denk daarbij ook aan je persoonlijke voorkeur; je kunt kiezen voor een ingetogen scherm, of je gaat voor een megascherm, waarbij je kamer net een bioscoop lijkt. De juiste tv kopen zorgt voor jaren plezier. Laat je niet alleen leiden door je persoonlijke voorkeur, maar let ook op de kijkafstand. Je wilt de details goed kunnen blijven zien, maar je wilt ook echt niet té dichtbij het scherm zitten, want dat is slecht voor je ogen. Je vindt een middenweg met een simpele vuistregel, waarmee je de inch-maat kunt bepalen. Je meet daarvoor de afstand (in cm) tussen jouw zitplaats en de plaats van de tv. Dit vermenigvuldig je met 0,2. Als de afstand bijvoorbeeld 250 cm is en je dit keer 0,2 doet, zou een 50 inch televisiescherm het beste bij jou passen. Dat is een televisiescherm met een doorsnede van 127 cm.

2. Aansluitingen

Je hebt misschien thuis nog wel een blu-ray speler of home cinema set staan. Als je deze apparatuur wilt aansluiten op je televisie, dan dien je te checken of dit überhaupt mogelijk is. Indien een model duurder is, heeft deze vaak meer aansluitingen dan de goedkopere types. De meest gebruikte aansluiting is HMDI, voor overdracht van de beste beeld- en geluidskwaliteit tegelijkertijd. Daarnaast zijn ook Scart, optische digitale uitgang en SD-kaart veel voorkomende aansluitingen.

3. Schermtype

Vroeger kon je kiezen tussen lcd en plasmaschermen. Met het verdwijnen van plasma, maak je tegenwoordig een keuze tussen LED- en OLED-tv’s. Bij led wordt er gebruik gemaakt van led verlichting achter het paneel. Dat heeft als voordelen dat het minder energie verbruikt en dat de schermen dunnen geproduceerd kunnen worden.

tv-met-oled

Led bestaat al een tijdje, maar oled is daarentegen wel een recent geïntroduceerde display techniek. Hierbij genereren de pixels zelf licht om het beeld weer te geven, waardoor achtergrondverlichting niet meer nodig is in deze televisies. Resultaat? Het energieverbruik is nog lager, ze worden nog dunner gemaakt dan led tv’s en het contrast in nog beter: zwart is zwart, zonder lichte gloed eroverheen. Vanzelfsprekend hangt aan deze techniek ook een hoger prijskaartje.

4. Type HD

Televisies zijn voorzien van één van de verschillende vormen van HD. Zo bestaat er HD ready, waarbij de resolutie op 1366 x 768 ligt en ook Full HD, met een resolutie van 1920 x 1080. Deze laatste heeft dus meer beeldlijnen en is scherper. Vervolgens komt 4K Ultra HD, wat inhoudt dat de resolutie vier keer zo hoog is als Full HD. Wat Samsung onlangs heeft geïntroduceerd, is nog weer beter dan 4K tv: Super Ultra HD beeldkwaliteit (SUHD). Dit laat vooral de kleuren op je beeldscherm mooi uitkomen, doordat er gebruik gemaakt wordt van de Quantom Dot technologie.

5. Het geluid

Televisies worden steeds dunner, waardoor het geluid van de tv ook minder ruimte krijgt. Let daarom bij de aankoop van je tv niet te veel op het geluid wat de tv produceert. Omdat voor de kijkervaring ook het geluid zeer van belang is, raden we je aan om te kiezen voor een soundbar (inclusief subwoofer) en eventueel nog andere speakers.

tv-opstelling-sonos

6. Functionaliteiten

Je leest in de productbeschrijvingen van televisies wat het model allemaal kan: sommigen beschikken over 3D, anderen hebben wifi ingebouwd en weer anderen beschikken over tuners voor digitale tv. Ook bestaat er smart-tv, wat het mogelijk maakt om lekker te netflixen, een film te huren of een programma terug te kijken. Deze tv’s zijn namelijk verbonden met internet via de kabel of wifi.

Onze tip is om – voordat je een tv koopt – op een rijtje te zetten wat je eisen en wensen zijn, en welke functionaliteiten minder belangrijk voor je zijn.

7. Vorm van het scherm

Je hebt er vast al eens van gehoord: een curved tv, waarbij het televisiescherm een lichte kromming heeft. Dit zorgt volgens voorstanders voor een intensere kijkervaring en geeft meer dieptegevoel. Vandaar dat ook bioscoopschermen al jarenlang een lichte buiging hebben. Daarnaast oogt het ook erg stijlvol, zeker als je ook kiest voor een perfect aansluitende curved soundbar. Het kan echter wel voorkomen dat een curved tv wat meer last heeft van reflecties in het beeld. Het is dus aan jou wat je prettiger vindt: curved of een vlak scherm.

sound-bar-samsung-hw-j8501

Related Posts
kodi-featured
Lees meer

Wat is Kodi (XBMC)?

Wat is Kodi nou eigenlijk? Kodi is een veelzijdige mediacenter-applicatie, beschikbaar voor verschillende platformen. Ok, maar wat kan ik er nu mee dan? Lees het in dit artikel.
cpu
Lees meer

Wat is CPU?

Wanneer telefoons, tablets, pc's of laptops aan een review onderworpen worden is het type processor altijd een terugkerend onderdeel. Maar wat betekent CPU nou en wat is het precies? Wij leggen het kort en krachtig voor je uit!