Grote kans dat je nog nooit van Roli gehoord hebt. Toch, als je van muziek maken houdt (meer dan van muziek luisteren) heeft Roli een aantal hele leuke producten. Alles om muziek te maken.
Als je aan muziek denkt dan is dat voor iedereen anders. Muziek zoals Tubular Bells van Mike Oldfield , Blythe Bells van Percy Grainger / Hannes Minnaar of Smoke on the Water van Deep Purple. Waar de meeste mense het wel eens mee zijn is dat muziek maken een bepaalde mate van talent of tegenwoordig handigheid vereist.
Het bespelen van een instrument vergt jaren van studie, of het nu een klarinet is of een viool. Met de komst van de synthesizer (zoals die van Bob Moog) veranderde de manier van muziek maken. De computer en de mogelijk om daarmee muziek te maken in combinatie met een MIDI interface was weer een nieuwe stap.
Nu, zeg maar 30 a 35 jaar later zien we Roli op de markt komen met koppelbare blokken en interfaces met smartphones, tablets en computers maken we muziek op een heel andere manier en met aanzienlijk minder hardware.
Nu kan bijna iedereen muziek maken, zo lijkt het. Toch is het moeilijker dan je denkt om iets leuks te maken. Maar met Roli is het wel een stuk leuker geworden en klinkt het al als heel wat. Nou je heel wat, ik vind het heel wat. Anderen vinden het waarschijnlijk niet om aan te horen (het klinkt in ieder geval beter dan ik op een blokfluit).. Je bent dus gewaarschuwd.
Roli Blocks
Ik testte drie producten van Roli, te weten:
Roli Touch Block
Het Touch Blok stelt je instaat om de manier van muziek maken te veranderen. Het bepaalt de instellingen van de 5 manieren om te spelen (de vijf dimensies) Strike, Glide, Press, Lift en Slide).
Roli Lightpad Block
Hiermee kan je op een vierkant zacht oppervlak muziek maken volgens een aantal presets zoals in dit geval Harp en Pad. Via Roli Play (op bijvoorbeeld een iPad maar ook Android) kan je muziek maken, songs opnemen en afspelen. Je kunt meerdere vingers gebruiken te gelijkertijd. Hieronder het gewoon muziek maken zonder opnames.
Om op te nemen maak je tracks en mix je die vervolgens. Ook hier klinkt het niet echt geweldig maar dat ligt meer aan mij dan aan Roli.
Roli Seaboard Block
Het Seaboard block is een ‘echte’ piano, in de zin dat er toetsen opzitten. Deze zijn echter wel zacht zodat het zelfde effect als met het Lightpad block kan worden gecreëerd, het vasthouden en fade out van een toon of geluid. Met mijn zeer gelimiteerde muzikale skills weet ik er toch nog een eenvoudige en psychedelische versie van Smoke on the water van Deep Purple uit te halen.
Er zijn ook grotere versies van het Seaboard block (zoals de Rise 25, Rise 4o en Grand Stage).
Kwaliteit
Wat je duidelijk voelt en merkt is dat Roli kwaliteitsapparaten levert. Alles voelt solide, stevig maar ook zacht aan. Het is altijd wel zo dat je een app of programma nodig hebt om muziek te maken. Er zijn een aantal apps beschikbaar in de app store of Google play (Roli Play en Noise) en echte meer professionele software zoals Equator. Programma’s van derden en de mogelijkheid om software te ontwikkelen die gebruik maakt van de Roli hardware maken het nog meer af. Je klikt de blocks tegen elkaar en zo connecteren ze zelf ook, inclusief opladen (bij de Touch Block).
Oordeel
Zoals een tekstverwerker je niet automatisch een goed schrijver maakt, maakt Roli je niet automatisch tot een muzikant. Het is leuk om er mee te experimenteren maar om er echt plezier van te hebben moet je al wat muzikaliteit hebben en de zin om er mee leren om te gaan. Daarnaast is het ook niet een heel goedkoop product (maar wel goed). Het setje wat ik heb getest komt neer op meer dan EUR 600.
Het is een aanrader voor de beginnende muziekmaker en ook denk ik voor de ervaren muzikant die op een andere manier muziek wil maken.
Roli Touch (EUR 89.95), Roli Lightpad (EUR 219.95) en Roli Seaboard (EUR 329,95), o.a. bij Bol.com.
Goede punten
- Kwaliteit
- Makkelijk te gebruiken
- Veel mogelijkheden
Mindere punten
- Redelijk prijzig
- Muzikaal gevoel is een must