De bijzonder fraai vormgegeven iPhones van Apple behoren ongetwijfeld tot de beste smartphones die er momenteel op de markt zijn. Hoewel ze hetzelfde kwetsbare scherm delen als de meeste andere smartphones, zijn ze verder behoorlijk duurzaam en gemakkelijk te repareren.
Aangezien de iPhone behoorlijk populair is en een lange levensduur kent, maar ook een behoorlijk hoge nieuwprijs heeft, komt het absoluut niet als een verrassing dat er een gezonde markt voor refurbished iPhones is.
Iedere keer wanneer Apple een nieuwe lijn van iPhones uitbrengt, ronden miljoenen eigenaars namelijk de levenscyclus van hun ‘oude’ smartphone af door deze te upgraden naar het allernieuwste model en doen hun oude iPhones dus ook van de hand.
Je kunt altijd een kansje wagen door rechtstreeks een afgedankte iPhone van een ander persoon te kopen, maar het is veel minder riskant om een refurbished apparaat aan te schaffen dat met een garantie geleverd wordt. Op deze wijze heb je, als er iets mis mee is, een kans op vervanging of een restitutie.
Wat is een refurbished iPhone?
Omdat de term refurbished veel verschillende ideeën oproept, is het belangrijk om even de tijd te nemen om te begrijpen wat jij daar precies mee koopt. Een refurbished iPhone is een iPhone die de fabrikant of een handelaar getest heeft en waar indien nodig gerepareerd.
Het wordt geleverd met een garantie, maar het heeft mogelijk niet de originele verpakking of is niet voorzien van (alle) originele accessoires. Plus het kan tekenen van cosmetische schade vertonen.
Sommige iPhones die refurbished zijn worden door eigenaren van deze gadgets teruggestuurd omdat er een fout mee was, of omdat ze achteraf besloten dat ze ‘m toch niet wilden bezitten. Anderen zijn volop gebruikt en vervolgens door de eigenaar verkocht.
Om kopers te assisteren het verschil qua conditie te begrijpen, wordt er vaak een beoordelingssysteem gebruikt. De precieze betekenissen kunnen hierbij van fabrikant tot fabrikant verschillen (of van handelaar tot handelaar), dus lees de mogelijke vermeldingen hierover zorgvuldig.
Dit zijn enkele algemeen aanvaarde definities:
Klasse A – Bijna in nieuwstaat, dus de iPhone moet er ook echt als nieuw uitzien.
Klasse B – Heeft cosmetische schade, zoals lichte krasjes of kleine deukjes.
Klasse C – Ziet er echt gebruikt uit, met duidelijke gebruikssporen.
Controleer altijd goed de garantie
Het selecteren van de juiste iPhone is voltooid, als jij meer dan tevreden bent over zijn prijs en de staat waarin het verkeerd. Daarnaast moet je absoluut ook de details van de aangeboden garantie controleren. Als jouw refurbished iPhone namelijk een fout vertoont, kan jij bij een goede garantie een vervangend model of een terugbetaling regelen.
Het allerfijnste is om naar een garantie van minimaal 12 maanden te zoeken, waarbij je ervoor zorgt dat je weet wat er precies gedekt is. Plus dat je weet wie er precies verantwoordelijk is voor de garantie: de detailhandelaar, handelaar of fabrikant. Want je moet met hen contact opnemen als er iets misgaat.
Maar voor welk type iPhone te kiezen?
Nu jij weet hoe je een gereviseerde iPhone moet kopen, is het tijd om naar een koopje op zoek te gaan. Maar voor welk model moet je kiezen?
De allernieuwste modellen smartphones van Apple, de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max, zijn absoluut geen goedkope apparaten. En zelfs de wat oudere modellen zoals de iPhone Xs en iPhone XR zijn nog steeds vrij duur wanneer ze nog nieuw verkocht worden.
Als jij een refurbished model koopt, kan jij jezelf een hoop geld besparen. Als je wat tijd besteedt aan het winkelen, kan je voor een fractie van de prijs een zo goed als nieuwe iPhone vinden.
Dit zijn in eerste instantie de beste keuzes:
De beste waarde: iPhone XR
Het beste vlaggenschip: iPhone 11 Pro
Het beste budgetmodel: iPhone 7
De beste middenklasser: iPhone SE (2020)
Extra aandachtspunten
En als je een gereviseerde of refurbished iPhone wilt kopen, let dan zeker even op de volgende minder voor de hand liggende zaken bij het testen van jouw toestel, zoals de volgende punten:
Touch ID
Zorg ervoor dat de Touch ID werkt, want als de home-knop op een iPhone met een Touch ID vervangen moet worden, wordt 9 van de 10 keer de Touch ID functie gewoon uitgeschakeld. In de praktijk betekent dit dat veel iPhones die als refurbished worden verkocht er wel als nieuw uitzien, maar de Touch ID er niet van werkt. Deze apparaten moeten altijd heel duidelijk als zodanig door de leverancier beschreven worden, eer dat jij het apparaat aanschaft.
De iCloud
De iCloud moet ontgrendeld zijn. Dit is een vrij voor de hand liggend verhaal, maar het is veel te gemakkelijk om een iPhone te resetten zonder de ‘zoek mijn iPhone’ uit te schakelen of een iCloud-account te verwijderen, of om de telefoon te verkopen zonder het eerst naar de fabrieksinstellingen te hebben gereset. Alle goede commerciële retailers doen dit echter standaard.
Lokaal toestel
Zorg ervoor dat het een lokaal toestel is. Er bestaan namelijk leveranciers die vanuit het buitenland opereren of een buitenlands model verkopen. Het kopen vanuit het buitenland kan langere wachttijden betekenen bij het bezorgingen, en de geadverteerde prijs is veelal ook niet zonder de importkosten indien het product van buiten de Europese Unie afkomstig is. Maar heel misschien is het grootste ongemak hierbij nog wanneer de telefoon een reparatie nodig heeft, want het terugsturen naar het buitenland kan een grote kostenpost, plus een hoop gedoe zijn!
Ga ook voor een refurbished iPhone
Voor een iPhone kiezen die refurbished is, is niet alleen veel betaalbaarder, dus goed voor jouw portemonnee, maar ze zijn ook een stuk duurzamer.
Want door een telefoon een tweede leven te geven, in plaats van voor een geheel nieuw toestel te gaan, is tevens milieuvriendelijk! Dus kan jij je er eveneens goed bij voelen in de wetenschap dat je een geweldige telefoon met garantie krijgt, terwijl je tevens jouw steentje bijdraagt aan het sparen van het milieu.