Wat is NFC en wat zijn de voordelen? 1

Wat is NFC en wat zijn de voordelen?

NFC is tegenwoordig overal terug te vinden. Wellicht had je de term al eens voorbij zien komen in je telefoon, of had je er online iets over gelezen.

Terwijl het gebruik van NFC voor zaken als contactloos betalen eerst gestaag toenam, groeide het gebruik ervan plotseling explosief dit jaar als gevolg van de Coronavirus pandemie.

Wat is NFC en waar wordt het voor gebruikt?

NFC staat voor Near Field Communication. Met NFC kunnen elektronische apparaten op zeer korte afstand draadloos met elkaar communiceren.

Er bestaan veel gebruiksscenario’s voor NFC, maar contactloos betalen is toch één van de meest voorkomende toepassingen. Veel moderne creditcards en betaalpassen bevatten een NFC tag, die het mogelijk maakt om tijdens het afrekenen je kaart net boven de betaalautomaat te houden in plaats van deze erin te steken of te swipen.

De meeste moderne mobiele telefoons bevatten ook een NFC chip, die zowel als een NFC lezer en schrijver als een tag kan dienen.

Betalen zonder pas en met telefoon

Dankzij deze chip – gecombineerd met een mobiele betaal app zoals Google Pay, Apple Pay of Samsung Pay – hoef je wellicht niet eens meer je portemonnee tevoorschijn te halen.

In plaats daarvan kan jouw smartphone als een virtuele NFC tag fungeren voor je creditcard of betaalpas .

Tokenisatie

Of je nu jouw contactloze betaalkaart of een mobiele betalingsapp gebruikt; iedere betaling die je doet, maakt voor extra veiligheid gebruik van een tokenisatie.

Tokenisatie vindt plaats wanneer de informatie van jouw kaart gebruikt wordt om voor elke transactie een willekeurig en tijdelijk token te genereren. Jouw mobiele betaalapp of NFC compatibele betaalkaart kunnen die tijdelijke token vervolgens veilig verzenden in plaats van je kaartnummer, naam en andere gevoelige informatie over te dragen.

Voor welke manier jij ook kiest om te betalen – met een contactloze betaalkaart, een mobiele betaalapp of het plaatsen van je kaart met chip in een kaartlezer; het is allemaal een stuk veiliger dan de oude manier van swipen.

Deze NFC tags zijn overigens behoorlijk klein en hebben standaard geen stroom. Het leesapparaat genereert een uniek radiofrequentieveld (RF) en voorziet de tag daarmee van stroom.

NFC compatibiliteit

Android apparaten ondersteunen NFC al sinds de begintijd van de smartphone, in tegenstelling tot Apple. Toen het bedrijf later echter Apple Pay onthulde, een contactloos betalingssysteem dat ook door NFC mogelijk wordt gemaakt, begonnen ze deze draadloze chips in hun iPhones te integreren.

Vóór iOS 11 beperkte Apple het gebruik ervan enkel tot Apple Pay. De iPhone 7 en de Apple modellen die erna op de markt kwamen en die iOS 13 en hoger gebruiken, ondersteunen nu wel contactloze betalingen, met de mogelijkheid om NFC tags te lezen en te schrijven.

Wat zijn de voordelen van NFC voor bedrijven?

Het is ten eerste een zeer gemakkelijke manier van betalen. Daarnaast zijn er allerlei soorten transacties mee mogelijk en kunnen ook connecties en eenvoudige gegevensuitwisselingen via NFC worden toegepast.

Toegangscontrole is een andere functie die door een bedrijf gebruikt kan worden. Veel bedrijfspanden hebben namelijk een deurbeveiliging nodig, waar enkel geautoriseerde mensen met een contactloze kaart binnen kunnen komen. De controle vindt dan via een NFC deurlezer plaats.

Zowel de publieke als de private sector kunnen baat hebben bij NFC omdat het diverse complexe, digitale communicatieprocessen vereenvoudigt. En wat eenvoudiger is, is in onze moderne wereld nou eenmaal wenselijker.

Conclusie

Kortom, door NFC technologie te implementeren, kunnen bedrijven hun bestaande klantenservice inspanningen aanvullen en de interactie van elk persoon met hun producten en services verbeteren. Dat betekent op deze wijze tevens een potentiële toename van inkomstenstromen en betere ervaringen voor klanten en/of gebruikers.

NFC chips hebben de manier waarop we met de wereld om ons heen omgaan veranderd. Deze goedkope elektronische componenten hebben bijvoorbeeld contactloze betalingssystemen zoals Google Pay en Apple Pay mogelijk gemaakt. Ook maken ze sommige fysieke toegangsbewijzen overbodig en hebben ze ervoor gezorgd dat domotica of smart homes een betaalbare realiteit zijn geworden.

Related Posts