Dit verandert aan invoerrechten uit China - Let op AliExpress! 1

Dit verandert aan invoerrechten uit China – Let op AliExpress!

Dankzij de nieuwe ondersteunende regelgeving voor de verkoop van goederen vanuit andere landen via het internet, hebben de Europese consumenten toegang tot een breed scala aan producten die niet altijd in hun eigen land te koop zijn.

Er is een groeiende trend onder consumenten om rechtstreeks via het internet goederen vanuit China aan te schaffen. Deze worden zowel via Chinese als buitenlandse e-commerceplatforms besteld en rechtstreeks vanuit China naar de huizen van de consumenten in onder meer Europa verzonden.

De e-commercemarkt van de EU groeit al jaren gestaag. Volgens een onderzoek deden naar schatting 7 van 10 internetters online aankopen, waarbij men denkt dat 1 op de 5 aankopen bij verkopers buiten de EU plaatsvindt.

Wat kopen al deze consumenten dan in China?

Het antwoord is simpel: ‘alles’! AliExpress biedt bijvoorbeeld meer dan 50 miljoen producten in meer dan 40 grote categorieën, en dan vooral producten die in China vervaardigd zijn, zoals kleding en mobiele telefoons.

Heel veel tags, labels en stickers die op een verscheidenheid aan goederen zitten, beweren al jaren dat ze ‘Made in China’ zijn. Waarom wordt alles in China gemaakt, vraag je je wellicht af? Welnu, naast de lage arbeidskosten staat China namelijk ook bekend als ‘de fabriek van de wereld’. Dit vanwege het sterke zakelijke ecosysteem, het gebrek aan naleving van de regelgeving, lage belastingen en heffingen, en zijn concurrerende valuta praktijken.

Daarnaast kunnen de online shoppende consumenten deze producten vaak rechtstreeks en goedkoper aanschaffen bij de Chinese leveranciers en soms zelfs de fabrikant.

De nieuwe btw-wet

De EU heeft echter onlangs een nieuwe btw-wet voor de e-commerce aangenomen, dat van toepassing is op business-to-consumer (B2C) online verkopers en marktplaatsen.

Deze wet zal op 1 juli 2021 in werking treden. Volgens de Europese Commissie is het algemene doel om deze btw-regelgeving te vereenvoudigen en eerlijke concurrentie voor Europese bedrijven te garanderen.

Zodra het van kracht gaat, worden alle handelsgoederen (ongeacht de waarde) die van buiten de EU worden geïmporteerd, aan btw onderworpen. Dit wil zeggen dat de Europese btw-vrijstelling bij de invoer van de kleine pakketten met een waarde van niet meer dan 22 euro ingetrokken wordt.

De Import One-Stop Shop regeling

Alle verkopers en online marktplaatsen buiten de EU die gebruik willen maken van de daarbij behorende nieuwe IOSS (Import One-Stop Shop) regeling zijn verplicht om een tussenpersoon in de EU aan te wijzen. Door zich hiervoor te registreren en aan de vereisten te voldoen, zullen deze bedrijven namelijk alsnog een aanzienlijk voordeel ten opzichte van hun concurrenten hebben.

Dit omvat namelijk een snellere inklaring en levering, een grotere efficiëntie, lagere kosten en een verbeterde klantervaring. Want al die bedrijven die hier niet aan voldoen, moeten hun klanten namelijk bij de import van hun goederen btw en andere kosten aan de douane laten betalen. Dat laatste brengt behoorlijk wat extra kosten met zich mee, zelfs zoveel dat aIs een webshop niet IOSS geregistreerd is, het dan eigenlijk niet zo heel interessant meer is om je producten daar aan te schaffen.

Rechtstreeks vanuit de EU verzenden

Dit alles is echter ook op een andere manier te voorkomen, door bijvoorbeeld de winkels op AliExpress te bezoeken die rechtstreeks vanuit de EU verzenden, want ook dan hoef je achteraf geen extra invoerrechten te betalen.

Alibaba heeft samen met AliExpress daarnaast de plannen om snel een distributiecentrum in België, Luik om precies te zijn, op te zetten om jouw liefde voor de aankoop van goedkope Chinese producten eenvoudig en betaalbaar voort te blijven zetten.

Related Posts
Carbon 1 MK II 3
Lees meer

Carbon 1 MK II

Carbon Mobile, een Duitse start-up en ontwikkelaar van consumentenelektronica, introduceert vandaag zijn flagship smartphone Carbon 1 MK II,…