Wees niet bang, Dyson is niet gek geworden. Fluffy is nog steeds een stofzuiger die lijkt op de andere Dysons maar toch wat anders is. De Dyson Omni-glide zoals het apparaat eigenlijk heet (Fluffy is de naam van het stofzuigerhoofd) is een nieuwe manier om harde vloeren schoon te maken.
Onder de bank
Wie wel eens onder of achter de bank heeft gekeken weet hoeveel stof daar kan liggen. Maar onder de bank stofzuigen is niet zo gemakkelijk,, zelfs niet met een Dyson (tot nu toe dan). Je kunt bijvoorbeeld je Dyson V11 wel draaien maar dan draait ook de zuigmond mee. Andere merken zoeken het in een stang die 90 graden kan buigen maar Dyson niet. Waarom niet, dat is niet bekend. Misschien (en dat is zeker zo) dat Dyson liever zijn eigen ontwerpen gebruikt dan iets van een ander.
De Dyson Omni-glide stofzuiger kan dit wel. Volgens Dyson is de Omni-glide ideaal voor mensen die graag vaak stofzuigen (bestaan die mensen dan?) maar volgens mij ook geschikt voor mensen die niet graag vaak stofzuigen maar het wel regelmatig doen. . Het omni-directionele Fluffy-stofzuigerhoofd is ontworpen om in alle richtingen te glijden: vooruit, achteruit en zelfs zijwaarts.
Kijk maar naar de fotos hieronder.
Gloednieuw in-line formaat
De Dyson Omni-glide is ontworpen zodat ie evenwijdig aan de grond kan zuigen. Gevolg is wel dat het een kleiner reservoir heeft en ook een kleinere motor.
Toch is het volgens Dyson (we hebben hem nog niet getest), een echt Dyson met de dingen waar Dyson bekend mee is geworden: sterke motor en de vijftrapsfiltratie technologie. Maar dan in een kleiner model. Natuurlijk vangt het 99,97% van de deeltjes zo klein als 0,3 micron op en drijft het schonere lucht uit.
Fluffy
De Fluffy heeft vier 360° stabiliserende zwenkwielen waardoor hij moeiteloos in alle richtingen en in kleine ruimtes kan bewegen. Krappe ruimtes zijn openingen die breder zijn dan 20.7cm. Zoals je ziet kan Fluffy alle kanten op,
In de doos
De Dyson Omni-glide wordt geleverd met vier opzetstukken – om boven, onder en daartussenin schoon te maken:
- een kierenzuiger met led-lampjes
- een gemotoriseerde miniborstel
- een werkbladaccessoire
- een combinatie-accessoire.
Naast dingen die hetzelfde zijn zijn er dingen die ook anders zijn, zoals de aan/uit knop in plaats van de traiditionele trigger van de Dyson. Dit natuurlijk om makkelijk van de ene naar de andere hand te gaan. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben: hoe licht of zwaar is de Omni-glide?
Ook werkt het mechanisme van de Omni-glide met betrekking tot het legen van het reservoir iets anders en zit er een verwisselbare batterij in. Waarom dat? Nou omdat het kleinere formaat ook minder grote accu’s heeft. Je kunt namelijk tot 20 minuten stofzuigen. Extra batterij moet je separaat aanschaffen. Er is een z.g. wall mounted oplaadstation zodat je Dyson altijd opgeladen is.
Conclusie
Dit is natuurlijk alleen maar een aankodniging van de Dyson Omni-glide en geen test. De Omni-glide is voor harde vloeren, heeft een kleiner formaat en een batterij die minder lang meegaat. Als je kijkt waar Dyson het positioneert dan is het met name het stofzuigen op frequente basis, op moeilijker te bereiken plaatsen en korte zuigbeurten. Daarnaast is het ook geschikt voor kleinere appartementen, zoals een studenten woning (ja, ook een student mag wel een goede stofzuiger hebben) maar het is wel Dyson Kwaliteit tegen ook een Dyson prijs.
Kosten
Want de Dyson Omni-glide Blauw kost EUR 399, de Omni-glide goud kost EUR 429. Hiervoor krijg je een accesoire meer, echter is dat niet duidelijk welke dat is. De prijs ligt onder de V15, V11 en V10 maar boven de (oudere V8) modellen. Dat is best een flink bedrag, maar dat weet je van Dyson: kwaliteit mag wat kosten!