Muziek is iets wat ons leven kleur geeft. Het brengt vreugde, kan je troosten en/of entertainen.
In de afgelopen 30 jaar is de manier waarop we name muziek luisteren enorm veranderd.
Veertig jaar in vogelvlucht
Cassettebandjes en platen waren vroeger de manier om naar muziek te luisteren. In de jaren ’80 kwamen de eerste compact discs (CDs) op de markt er leken platen uit de gratie te gaan. Want een CD is onder andere kleiner en je kunt sneller naar het volgende nummer. Er kwam een CD walkman als concurrent van de cassette walkman. Walkman is trouwens een merk van Sony, maar is verworden tot categorie.
Ik heb mijn platen allemaal vervangen door CDs in die tijd. Niet dat ik een heel grote verzameling had aan platen, trouwens. Maar het werden allemaal CDs en de platen, ach dat was oude meuk.
Toen kwamen in 1996 de MP3 spelers op de markt. Je ripte je CD naar MP3 en zetten dat op je MP3 speler. De eerste spelers van RIO hadden 64 MB geheugen, genoeg om een aantal numbers in lage bitrate er op te zetten. Apple kwam met de iPod op de markt en werd een dominante speler. MP3 spelers werden steeds kleiner en werden zelfs onderdeel van bijvoorbeeld de TomTom sporthorloges.
Ongeveer tien jaar later ging de muziek industrie echt op zijn kop, Spotify die het hele businessmodel van de platenindustrie op hun kop heeft gezet. Want het is niet iets wat je bezit, maar waar je een abonnement op neemt. Het gaat niet meer om het bezit van een fysieke drager maar om het streamen van muziek. Meer muziek dan je ooit kan luisteren, realistisch gezien, staat er op Spotify. In de auto, op je mobiel, laptop of TV.
Toch is een echte plaat niet uit de mode. De vinyl branche is nog steeds alive en kicking. Hoewel niet op het niveau van vroeger. Uit onderzoek van de Amerikaanse RIAA blijkt dat er in de VS meer platen in 2022 zijn verkocht dan cd ‘s, 41 miljoen om 33 miljoen. De markt die wordt geschat op ongeveer 1,7 miljard waarvan meer dan driekwart komt van de verkoop van platen.
Maar wat heb je aan een plaat als je geen platenspeler hebt?
Toch maar een platenspeler kopen
In dit review gaan we de Sound Burger portable platen speler van Audio-Technica testen. Deze draagbare platenspeler kan via bluetooth met een speaker worden verbonden of via een microjack met een versterker. Het is een nieuwe versie van een model wat 40 jaren geleden is uitgebracht.
Functionaliteit
Als je aan de achterkant van de Sound Burger kijkt dan is wat opvalt, naast natuurlijk het draagt bandje de grote witte knop. Met deze schroef de arm van de speler vastzetten tijdens vervoer. Je moet natuurlijk deze wel losmaken op het moment dat je een plaat gaat afspelen.
Verder zit er aan de achterkant nog twee aansluitingen. De eerste is de mini-jack en daarmee kan je als je niet met een bluetooth verbinding wil afspelen met een kabeltje (gescheiden links / rechts, stereo-cinch) muziek naar je versterker zetten. De kabel wordt bijgeleverd evenals de USB C kabel die ook nodig is om het apparaat op te laden. Als de Sound Burger eenmaal is opgeladen kan je tot 12 uur afspelen.
Er wordt geen de stekker voor het stopcontact meegeleverd voor de USB C. Daar ga men even uit dat je daar voldoende van hebt.
Aan de zijkant zit nog een klein zwart knopje waarmee je een bluetooth verbinding kunt maken met de speaker. Dat je nog iets nodig had om de muziek te horen, dat was vroeger eigenlijk ook zo met platenspelers. Zonder versterker of speaker er in hoor je niet zoveel.
Als je verder kijkt naar de bovenkant van de Sound Burger dan zijn daar twee knopjes eentje met het bijschrift power Dat is Natuurlijk om aan te zetten en eentje om de snelheid te selecteren: 33 1/3 of 45. Dit is de snelheid waarmee de plaat ronddraait waarbij elpees In de meeste gevallen op 33 toeren draaide en singeltjes die draaiden op 45.
Heel vroeger had je ook nog 78 toeren, maar dat is wel heel lang geleden. Wat gebeurt er als je hem op het verkeerde toerental zet. Afhankelijk van of je te hoog of te laag zit speelt die versneld of langzaam af.
Om een plaat te kunnen plaatsen moet je een aantal dingen doen. Allereerst moet je natuurlijk de arm vrijgemaakt hebben door het losdraaien van het schroefje, Daarna aan de rechterkant (als het bandje naar je toegericht is) zit een schuifje wat je naar voren doet waardoor de Sound Burger als het ware openklapt.
Je haalt de arm die vastgeklemd zit in een rubber opzet ring los en haalt ook deze eruit en dan is het eigenlijk niet zo moeilijk meer. Je legt de plaat op de draaitafel, plaatst het ringetje eroverheen, haalt de bescherming van de naald er af en plaats de naald heel voorzichtig op de plaat.
Wat je ook kunt doen is eerst de platenspeler aanzetten met de powerknop en vervolgens de naald er dan langzaam zelf opzetten.
Als je je speaker gekoppeld hebt of de Sound Burger aan de stereo hebt gekoppeld dan komt de muziek je tegemoed.
Conclusie
De Sound Burger is een leuk gadgets voor iemand die en een platen verzameling heeft en daarnaast op locatie plaatjes wil draaien. Het is een simpel apparaat, zoals je ook uit het review kunt lezen. Weinig tot niets aan complexe handelingen om de muziek te laten klinken. En dan heb je het nostalgische gevoel van muziek van een plaat.
De prijs is met 229 EUR ongeveer de zelfde als de goedkopere ‘vaste’ draaitafels van audio-technica. Als je echt iets zoekt op waar je ook maar bent plaatjes te draaien dan is dit een goede keuze. Blijf je op een plek, dan is een vaste platenspeler van audio-technica een betere keuze.