Je kunt je afvragen waarom heb ik eigenlijk nog een powerbank nodig? Er zijn toch voldoende openbare oplaadpunten, bijvoorbeeld In de bus, de trein en ook bijvoorbeeld op Schiphol is het mogelijk om de batterij van bijvoorbeeld je mobiele telefoon op te laden.
En daar heb je gelijk in dat klopt ook Er zijn inderdaad steeds meer punten waar je je mobiel op kunt laden, als deze tenminste niet bezet zijn. Maar op het moment dat je gebruik maakt van een oplaadpunt ben je gebonden aan die locatie. Daar bedoel ik mee dat je daar dan even moet blijven zitten tot dat je mobiel voldoende is opgeladen.
Nou is dat op zich niet zo’n probleem. Neem bijvoorbeeld een vlucht naar de Verenigde Staten, dan zit je nogal wat uren in totaal in het vliegtuig.
Trouwens, heb je ooit wel eens gehoord van Juice Jacking? Hierbij maken criminelen een oplaadpunt voor je mobiel waarbij als je deze gebruikt je niet alleen oplaad maar ook malware binnen haalt. In theorie is dit al een keer bewezen op een hackers conferentie, in de praktijk zijn er geen berichten dat dit al een keer is voor gekomen, maar het is toch ook wel een reden om voorzichtig te zijn en liever je eigen powerbank mee te nemen dan op te laden bij een publiek laadpunt. Eigenlijk het zelfde advies als het gebruiken van openbare WIFI netwerken. Gebruik liever je mobiele netwerk van je mobiel of, als je toch openbare WIFi gebruikt, gebruik dan een VPN verbinding.
On the move
Maar er zijn ook situaties dat je niet gebonden wil zijn aan dat ene plekje waar je bent en dat je je power mee wil nemen en dan is een portable powerbank een goed idee. Maar welke neem je dan?
Powerbanks zijn echt een commodity, dat wil zeggen ze worden door heel veel leveranciers geleverd en ze lijken op het eerste oog ook echt op elkaar.
Maar dat is niet zo. Want de verhalen van oververhitte Powerbanks zijn er ook. De IATA heeft duidelijke regels opgesteld voor het meenemen van Powerbanks in het vliegtuig. Je mag 2 Powerbanks mee nemen in het vliegtuig per persoon met een maximale capaciteit van 27.000 mAh (100Wh). Alle drie de Powerbanks in dit review vallen daar onder.
In het algemeen is de keuze voor een bekend merk dan een verstandige. Liever iets meer geld uitgeven aan een deugdelijk product van een merk als Anker dan een goedkoop import product of iets rechtstreeks uit China van een onbekende leverancier.
Wat hebben we getest
Het gaat hierbij om drie powerbanks van het merk Anker. Nou, denk je misschien, Anker dat is hartstikke Nederlands, nou dat valt tegen. Het is een Chinees bedrijf met toevallig een Nederlands klinkende naam maar het is wel een bedrijf met een groeiend marktaandeel.
De drie power Banks die we hebben gekozen voor deze test zijn:
- Anker Prime, 20.000mAh (200W)
- Anker Nano, 10.00mAh (30W)
- Anker MagGo, 10.000mAh, (30W)
Waarom drie?
Er valt er in principe over powerbanks niet zo superveel te vertellen, vandaar ook dat we er in dit review en gelijk drie meenemen. De drie hebben allemaal een andere gebruik. Natuurlijk opladen, maar tussen de Prima, Nano en MagGo praat je over drie verschillende type gebruikers:
- Prime – opladen van PC – tablet – mobiel
- Nano – opladen van mobiele telefoon
- MagGo – primair opladen van een iPhone
Anker Prime
Dit is de zwaarste van de drie. Met 20.000 mAh onder het maximum van 27.000 mAh voor het meenemen in het vliegtuig.
Er zitten twee USB C poorten op en een USB A poort. De USB C poorten zijn beide input / output wat wil zeggen dat je zowel deze kunt gebruiken om de powerbank op de laden als andersom. De USB C poort is alleen voor opladen. aan de onderkant van de Prime zitten connectoren waarmee je de powerbank kunt opladen met een zg deskcharger (apart verkrijgbaar). Een USB C naar USB C kabel wordt meegeleverd.
Omdat er nog steeds veel oude USB kabels en apparaten in omloop zijn is het hebben van een USB poort handig want met de juiste kabel kan je ook bijvoorbeeld een oude iPhone opladen. (USB C naar Lightning) of zelfs een ouder apparaat met een micro-USB aansluiting (USB A naar micro USB).
Wat kan deze powerbank? Nou, bijvoorbeeld 4 x je iPhone opladen of een keer je laptop. Er zitten twee 100W usb poorten op waardoor je twee devices tegelijk kunt opladen. Dan is deze ook natuurlijk sneller leeg maar een laptop en een iPhone opladen dat gaat prima. Met 540 gram is het geen lichtgewicht maar vergeleken met oudere modellen, zoals mijn oude Hypr (27.000mAh) toch bijna de helft lichter.
Prettig is dat de Prime een display heeft die de totale lading aanheeft maar ook hoe lang de powerbank nog mee gaat qua oplaadcapaciteit en de temperatuur, maar ook andere instellingen zoals helderheid van het scherm en automatische scherm time out.
Anker Nano
De anker Nano is een oplader met 10.000 milliampère en een output van 30W waarmee je dus geen laptop kunt opladen maar wel een tablet of een mobiele telefoon. Wat handig is aan deze oplader is dat er ingebouwde USB C kabel in zit waarmee je hem dus heel makkelijk aan telefoons kunt hangen met een USB C aansluiting. Dat zijn bij nieuwe telefoons eigenlijk alle die in Europa worden verkocht.
Ook bij deze powerbank geldt dat er een USB A poort op zit en natuurlijk ook een USB C poort om hem op te laden. Maar dat kan natuurlijk ook via de kabel. de powerbank heeft ook een display waarop net zoals bij de Prime te zien is hoeveel capaciteit er nog in zit en hoe lang deze nog kan opladen.
Een van de dingen die er ook in is z.g. trickle charging waarbij het op te laden object door middel van lage spanning eigenlijk volledig op spanning wordt gehouden dit zit zowel op de Nano als ook op de Prime. Door middel van twee keer een druk op een knop wordt Trickle charge aangezet en ook weer uitgezet.
Anker MagGo
De anker MagGo is een specifieke oplader voor Apple die gemaakt bruikt van MagSafe. De MagGo is 15W MagSafe compatible en biedt net zoals de Nano 10.000 milliampère en 30W USB C charging waarbij je zoals ook bij de Nano niet laptop kunt opladen maar wel je telefoon of een tablet ongeveer een keer of twee . Er zit geen display op maar hij geeft aan door middel van aantal lampjes hoe ver de powerbank is opgeladen.
Conclusie
De drie Powerbanks zijn een goede keus voor mobiele power. De Prime voor het zware werk zoals laptop en tablet / mobiel, de Nano voor tablet en Mobiel en de MagGo met name voor iPhone door de MagSafe koppeling. Mijn favouriet is de Prime vanwege het feit dat ook de laptop kan worden opgeladen. Maar mijn zoon zweert bij de MagGo omdat hier eenvoudig weg aan zijn iPhone klikt zonder kabels of wat dan ook. Maar, welke je ook kiest. Het is altijd een goede keuze.