Review: Foscam FI8910W wireless IP-camera 1

Review: Foscam FI8910W wireless IP-camera

Stel, je wilt zien hoe het er thuis of op kantoor aan toe gaat wanneer je er niet bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn om eventuele insluipers te spotten, te zien of de schoonmaakhulp zijn/haar werk goed doet of hoe je baby erbij ligt in de wieg.

Daarvoor is een oplossing, een IP-camera. Er bestaan verschillende soorten en merken, ik heb een Foscam FI8910W gekozen. Deze wireless IP-camera is voor nog geen €90,- op veel plaatsen verkrijgbaar.

Foscam FI8910W groot

Installatie

De basisinstallatie bleek erg eenvoudig. Je plugt de camera aan je bedrade netwerk en geeft hem stroom. Alle kabeltjes en zelfs een muurhouder zitten in de doos. Met de hulp van een bijgeleverd tooltje (Mac of PC) kun je het IP-adres van je camera opzoeken. Vervolgens kun je inloggen.

Je kunt al direct het beeld van de camera zien en bijvoorbeeld spelen met de pan en tilt mogelijkheden. Ik zou je aanraden eerst even de instellingen te doorlopen. Je kunt dan een ander wachtwoord en extra gebruikers aanmaken en je IP-cam aan de wifi koppelen zodat hij alleen nog maar aan de stroom hoeft, in plaats van ook aan je fysieke netwerk.

Benaderbaar buiten je eigen netwerk

Je kunt je IP-camera van buitenaf (buitenshuis) benaderbaar maken door de juiste poort op je router open te zetten en te forwarden naar de IP-cam. Het is echter ook mogelijk UPnP aan te zetten, zodat dit automatisch gebeurt.

Daarnaast kun je vanuit het beheer ook een DDNS internetadres (subdomein) aanmaken, zodat je je IP-cam altijd op dezelfde locatie kunt benaderen, ongeacht het IP-adres dat jouw huis/kantoor op dat moment heeft (DDNS zorgt ervoor dat het subdomein automatisch voorzien wordt van het juiste IP dat je van je internetprovider krijgt.).

Zo is je camera bijvoorbeeld altijd bereikbaar op http://bxxxxx.myfoscam.org/ Het voordeel hiervan is dus dat als je een wisselend IP-adres hebt je je IP-cam kunt blijven benaderen op een vaste URL / internetadres.

Beeldkwaliteit

Bij een camera is een van de belangrijkste dingen de kwaliteit van het beeld. Hoe goed is te zien wat er gebeurt? De beeldkwaliteit is goed, maar verwacht geen HD-kwaliteit. Je kunt kiezen voor een resolutie van 640*480 pixels of 320*240.

Mogelijkheden

Het is mogelijk de richting van het beeld te sturen, zowel horizontaal (panning) als verticaal (tilting). Je kunt de camera deze bewegingen ook continu laten maken, zodat je een breder overzicht krijgt van wat er in een ruimte gebeurt (patrol functie). Om de camera ‘s nachts te kunnen gebruiken kun je IR-verlichting inschakelen en je kunt het beeld ook flippen of spiegelen, mocht je je camera creatief hebben opgehangen 😉 Wil je horen wat mensen zeggen, dan kun je dankzij de ingebouwde microfoon meeluisteren.

De IP-cam biedt ook de mogelijkheid beweging of geluid te detecteren en je hiervan op de hoogte te stellen via e-mail. Het is tevens mogelijk dat snapshots op een FTP worden geplaatst.

Presets

Erg handig is de mogelijkheid presets te maken. Dat betekent dat je de camera een bepaalde kant op richt en dat deze richting onthouden wordt. Zo kun je snel naar een richting terug.

Apps

De belangrijkste reden om te kiezen voor een Foscam IP-cam, is dat deze standaard wordt ondersteund door vele smartphone-apps. Zo heb je voor zowel Android als iOS (als je zoekt op “Foscam”) zo’n 50 apps die werken met de camera. Verschillen tussen deze apps zitten vaak in de features. Sommige zijn eenvoudig en laten alleen het beeld zien, sommige apps ondersteunen meerdere camera’s en kunnen foto/video-snapshots maken of maken van de camera een echte babyfoon met alarmmeldingen bij geluid. Welke app het beste werkt hangt af van jouw toepassing. Ik maak zelf gebruik van tinyCam Monitor.

Conclusie

Zoek je een IP-camera voor een leuke prijs? Dan zou ik deze zeker aanraden. Hij biedt de belangrijkste features (wifi-verbinding + IR) en is compatible met zowel Android- als iOS-devices. Daarnaast is hij stil, je merkt aan de “bekeken kant” niets van de camera.

Er bestaan ook modellen met HD-beeld, een andere video-codec (H.264, voor een vloeiender beeld) of een SD-kaart opnamefunctie. Daar betaal je dan echter wel wat meer voor, wat ik de hogere prijs niet waard vond.

Pluspunten

  • Gemakkelijke installatie
  • Niet duur
  • Pan-Tilt bewegingen
  • Gratis DDNS-service met eigen subdomein (zie Wikipedia voor meer uitleg)
  • Draadloos via IEEE 802.11b/g/n te benaderen
  • Compatible met veel gratis Android en iOS apps
  • Nachtzicht met infraroodverlichting

Minpunten

  • Configuratie van externe toegang, als je UPnP niet kunt of wilt gebruiken, vergt (technische) kennis van je router. Dat kan een drempel zijn.
  • De camera is vrij “lomp” in zijn uiterlijk en kan “misstaan”
  • Resolutie van maximaal 640*480 kan onvoldoende zijn in sommige situaties.

Te koop bij Bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_51e695dfdb4ef_selected-products” products=”9200000011086675,9200000011086617,9200000011086665″ name=”foscam” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”C99353″ border_color=”D2D2D2″ width=”580″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Related Posts