Bekeken: Philips Elevation, vernieuwing niet in de TV maar er achter! 1

Bekeken: Philips Elevation, vernieuwing niet in de TV maar er achter!

De introductie van de flatscreen, een jaar of acht geleden,  is het begin geweest van een constante stroom van innovaties op het gebied van de TV. De TV werd platter en groter, kreeg betere beeldkwaliteit en werd verbonden met het internet. Wat zou je daar nu nog aan kunnen verbeteren? Philips zoekt het met de nieuwe Elevation niet zozeer in de TV, maar er achter! Er achter? Ja …. er achter.

TP Vision, de “brandowner” van Philips tv-toestellen, onthulde onlangs in Amsterdam zijn nieuwste product, de Elevation. Een ultradun toestel dat lijkt te “zweven in een halo van licht”, een 60 inch scherm met minimalistisch design dat Ambilight kan combineren met Philips Hue verlichting in de huiskamer.

Ambilight, waar ken ik dat van?

Jaren geleden stond ie al in het Living Tomorrow huis, de Philips Ambilight televisie. Een TV die afhankelijk van wat je op TV aan het kijken was via leds aan de achterkant diezelfde kleuren projecteerden. Keek je een film over het regenwoud dan was ook achter en rond de TV die kleur te zien. Waarom? Om sfeer te creëren en om de kijkbeleving te verhogen.

De TV is geen TV meer

De TV van vroeger (met de kathodestraalbuis) was groot en behoorlijk aanwezig. Je had speciale TV-meubels om de TV op te zetten of zelfs te verbergen als je niet keek.

De TV van nu mag of (moet zelfs) gezien worden en wordt er veel energie gestopt in nieuwe platte ontwerpen waarbij langzamerhand de TV ook steeds groter gaat worden. Een aantal jaar geleden was 32″ is nog de meest verkochte beeldmaat, nu is dat vrijwel het kleinste toestel op de markt.  Nu de TV niet meer in cm wordt gerekend maar in mm hangt de TV steeds meer aan de muur. Televisie kijken als integraal onderdeel van je huiselijke omgeving.

De TV van nu is eigenlijk geen TV meer maar een multifunctioneel apparaat waar ook TV op gekeken kan worden (om een uitspraak van Youp maar eens aan te halen). We kunnen internetten op TV, Skypen en onze PS3 / XBOX / Wii spellen er op spelen.  Tablets en smartphones gebruiken we nu ook om media tot ons te nemen, maar ondanks dat  is de TV het apparaat om met meerdere mensen te kijken.

Elevation

Elevation is dus eigenlijk Ambilight 2.0. Maar de Elevation heeft wel degelijk enkele nieuwigheden te bieden. Het toestel is bijvoorbeeld voorzien van vierzijdig Ambilight en kan samen met de Philips Hue lampen (persoonlijke draadloze verlichting) worden gebruikt. De combinatie is logisch; zowel TV als licht zijn technologieën waar Philips sterk in is.

Via een app op je mobiel zijn beide lichtsystemen met elkaar te synchroniseren. Geeft het beeld op het tv-scherm aanleiding tot bijvoorbeeld een zacht blauw Ambilight-effect, dan nemen de lampen in de kamer dezelfde kleurnuance aan. TP Vision wil daarmee de extra dimensie die Ambilight al jaren aan tv-kijken geeft, uitbreiden tot je hele omgeving waarin je naar het scherm zit te kijken, zodat die extra beleving nog intenser wordt.

TP Vision ELEVATION

En verder?

Op het eerste gezicht lijkt de Elevation niet echt heel bijzonder. Het is een groot scherm, 60 inch, superplat (13,5 millimeter ‘dik’), met nauwelijks waarneembaar design. Het is vooral een enorm scherm met een dun, zwart randje, dat onderaan een heel klein beetje dikker is, zodat de merknaam Philips nog zichtbaar is. Onopvallend, alweer een smart-tv denk je al gauw en in zekere zin is dat ook zo.

De Elevation is voorzien van alle nieuwe smart-opties. Met 3D- en 900 Hz-technologie, en natuurlijk met alle connected-tv mogelijkheden, zoals websurfen, apps en gebruik van sociale media is het toestel misschien niet uniek, maar wel gewoon up-to-date. En de afstandsbediening heeft de gebruikelijke zapp-knoppen op de ene kant, en een qwerty-toetsenbordje op de andere. Ook eerder vertoond, maar wel nodig  als je wilt surfen of e-mailen.

Wel nieuw: de Elevation kan content draadloos streamen naar andere tv-toestellen in huis. Makkelijk, want je hebt voor toestellen boven geen extra kabelaansluitingen of settopboxen nodig, en sociaal. Je kunt de tv als het ware overal in huis mee naartoe nemen.

‘Hue’ werkt het?

We kregen een demonstratie in een speciaal tot “huiskamer” verbouwde ruimte op het hoofdkantoor van  TP Vision en dat maakte duidelijk dat de techniek van de lichtsynchronisatie goed werkt. De speciale “Ambilight+hue” app voor Android en iOS maakt een eenvoudige bediening mogelijk, met keuze uit dynamische, statische, of helemaal geen achtergrondverlichting.

Daarbij helpt het minimalistische design het effect te versterken. De zeer smalle randen rond het scherm vergroten de aandacht voor het beeld. De illusie van een “zwevend” tv-beeld komt niet alleen tot zijn recht als het toestel aan de muur wordt gehangen. Voor de Elevation is een nieuwe standaard ontworpen met een volledig doorzichtige voet en een fragiele, dunne nek, die zeker als de dynamische Ambilight optie ingeschakeld staat bijna volledig wegvalt.

Hue-SHOT-1c-Starter-Single

Het helpt zeker ook dat het scherm zo dun is. Met 13,5 millimeter dikte is het het dunste scherm dat tot nu toe voor Philips tv’s is ontwikkeld. Om het grote, 60 inch scherm nog enige structurele stevigheid te geven, is er een glasplaat achter gezet. De constructie van staal en aluminium zou anders te buigzaam zijn.

USP for your TV?

Of Ambilight + Hue je kijkervaring intensiveert, is natuurlijk een kwestie van persoonlijke waarneming en smaak. Bovendien zal het ene type content hiervoor meer geschikt zijn dan het andere. Een Journaal met Ambilight en Hue beleving is misschien niet zo’n voor de hand liggende combinatie. Maar een spannende speelfilm of natuurdocumentaire, serie of toneel- of muziekregistratie is een ander verhaal.

Ambilight is niet een feature waar klanten specifiek voor naar de winkel gaan (Philips is trouwens de enige leverancier die Ambilight TV maakt).Volgens een eigen enquête van het bedrijf, vindt 85 procent van de gebruikers dat de achtergrondverlichting de kijkervaring inderdaad verhoogt, en 80 procent zou zeker opnieuw een toestel met Ambilight willen aanschaffen.

Wat met name aanspreekt is de innovatie, de koppeling tussen Ambilight TV en de Hue-verlichting.

He buur, heb je een nieuwe TV?

Voor het algemene publiek geldt nog altijd dat men zo eens in de zeven jaar een nieuwe tv koopt, maar de groeiende groep die zich omringt met geavanceerde elektronica haalt nu ongeveer eens in de 4,5 jaar een nieuw toestel in huis. TP Vision denkt dat dit het gevolg is van de gewenning aan steeds nieuwe apparaten, van smartphones tot laptops en tablets, die een hogere vervangingssnelheid hebben dan traditionele tv’s.

Er zijn nog geen prijzen bekend voor de Elevation maar de verwachting is dat  de portemonnee wel flink open getrokken moet worden  (we hebben wel bedragen gehoord, maar die worden niet bevestigd). We verwachten dat het toestel aan de bovenkant van het huidige assortiment van 60″ inch TV’s zal worden gepositioneerd.

Size does matter

De Elevation is om te beginnen gelanceerd op de Europese markt in een maat, een 60 inch uitvoering. Nu lijkt dat misschien niet veel maar het is toch zo’n 152 centimeter diagonaal en dat is best veel voor een Nederlandse huiskamer.

TP Vision verwacht niet dat die maat te groot zal blijken te zijn, zelfs niet voor de doorgaans bescheiden afmetingen van bijvoorbeeld Nederlandse huiskamers. De trend gaat al jaren in de richting van steeds grotere schermen, en dat is nog steeds zo. Bovendien begint de omloopsnelheid van tv-toestellen toe te nemen, signaleert de fabrikant. Of de Elevation succes op de markt zal hebben, zal de tijd uitwijzen.

3D, 4K …???

Bij de perspresentatie van de Elevation rees onvermijdelijk de vraag wat de volgende stap zal zijn. Nog platter, nog groter? In elk geval sleutelt TP Vision, net als andere fabrikanten, aan de resolutie. Met schermen van 60 inch of groter (er zijn bij andere leveranciers prototypes van 110″ / 279 cm) , is de toekomst volgens het bedrijf aan 4K-technologie, de resolutie die ontwikkeld is voor digitale projectie in bioscopen. Hoe groter het scherm is, hoe hoger de resolutie moet zijn om mooi beeld te houden. Die redenering klopt op zichzelf, maar of dat ook binnen de fysieke grenzen van een doorsnee huiskamer past, blijft voorlopig vooral een vraag.

Met dank aan Bas Nieuwenhuijsen voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Related Posts