Review: Kobo Aura 1

Review: Kobo Aura

Kobo lanceert na de Aura HD nu de Kobo Aura. Een e-reader die zich positioneert tussen de iets grotere Aura HD en even grote Glo. De vraag is dan ook of de Aura meerwaarde kan bieden boven de Glo die ik nu heb.

kobo_frontDe e-reader

De Kobo Aura heeft de meest voorkomende e-reader afmeting, het display is namelijk 6″. Dit is dus gelijk aan de Kobo Glo en de Sony e-readers die momenteel verkrijgbaar zijn. Om zich te onderscheiden van deze e-readers heeft de Aura een feature geleend van de Aura HD, namelijk een volledige platte voorzijde, vergelijkbaar met tablets. Hierdoor is de grip op de Aura ook anders, de achterkant is in 3 vlakken ingedeeld, voorzien van grip-ribbels. Onder de mensen die ‘m vast hebben gehouden waren de meningen verdeeld, zelf vind ik ‘m wel prettig in de hand liggen. Bovenop zit een opvallende rode schuifknop aan de bovenzijde om de Aura aan te zetten, daarnaast een subtiel knopje voor de verlichting. Meer knoppen zijn er niet, de rest gaat allemaal via het touchscreen. Aan de onderzijde zit de micro-usb en een slot voor micro-SD, mocht de standaard 4Gb niet genoeg zijn. Het geheel voelt stevig en solide aan, maar aan de randen is het scherm niet helemaal gaaf afgewerkt. Ook heb ik op mijn exemplaar een kleine lichtlekkage aan de bovenzijde.

kobo_connections

Display

De Aura is voorzien van een “High-res Pearl E Ink ClarityScreen met low-flash waveform”, wat betekent dat het display niet om de 5-6 pagina’s volledig ververst hoeft te worden. Nu had ik voorheen eigenlijk weinig last van de volledige verversingen maar merk bij dit scherm wel dat afbeeldingen soms nog een pagina lijken na te ijlen. Niet erg hinderlijk, maar het valt wel op. Boven het e-paper zit ook de lichtlaag die het licht evenredig over het display verdeeld waardoor je overdag een wittere pagina ziet en ‘s-avonds is het natuurlijk ideaal om te kunnen zonder extra lampje. Ik merk dat ik de lichtere pagina’s wel waardeer, overdag heb ik het licht eigenlijk ook altijd aan. Nieuw op de Aura is dat je de intensiteit van het licht kunt regelen door met 2 vingers naast elkaar naar boven of beneden te sliden, een hele verbetering ten opzichte van de Glo waar je dat alleen middels een menu kon.

Lezen

En dan het lezen zelf, dat gaat prima. Het is bij de e-readers van Kobo mogelijk om fonts traploos in te stellen en ook de Aura heeft deze functie. Verder zijn er een heleboel fonts beschikbaar, waaronder 2 fonts speciaal voor mensen met dyslexie. Zelf lees ik eigenlijk alles op het standaardfont en stel ik het font wat kleiner in dan normaal. Op die manier hoef ik wat minder vlug de bladzijde om te slaan. Dat omslaan gaat zonder vertraging. Gewoon tikken op de rechterkant van het scherm en de volgende pagina is in beeld. De gebieden waarmee je een bladzijde naar voren of achter bladert zijn instelbaar. Ik merk dat ik als linkshandige nog wel eens te ver naar het midden zitten bij de standaard-instellingen en ineens een pagina zie die ik al gelezen heb.

Boeken en meer

Kobo heeft uiteraard zijn eigen shop waar je dankzij de ingebouwde wifi heel eenvoudig boeken kan kopen uit een gevarieerd aanbod. Kobo’s epub zijn daar waar mogelijk voorzien van uitgebreide achtergronden en een duidelijke hoofdstukindeling. Het is ook mogelijk andere e-books op de Aura te zetten middels bijvoorbeeld Calibre. Wat nieuw is op de Aura is de mogelijkheid om artikelen van Pocket te synchroniseren. De wifi-verbinding wordt ook alleen maar opgebouwd als deze daadwerkelijk nodig is, zodat het geen batterijslurper is.

Achterzijde Kobo Aura

Conclusie

De Aura is een erg prettige e-reader met een paar fijne nieuwe functies. Ik zie te weinig voordelen om mijn Kobo Glo ervoor te willen inruilen, maar als ik nu op zoek zou zijn naar een e-reader zou ik de Aura zeker overwegen. Het is jammer dat de prijs wat hoger ligt waardoor veel potentiële kopers hem links zullen laten liggen. Al met al een mooie e-reader van Kobo die hopelijk toch een boel mensen gaat aanspreken.

Related Posts