Hoewel onlangs de opvolger van dit kekke kastje is geïntroduceerd, de DiskStation DS214, verdient de DS213+ toch zeker nog wat aandacht. Eerder besteedde ik al aandacht al instapmodel DS212j, waar ik voor mijn zware gebruik nog niet direct over te spreken was. Dit apparaat daarentegen laat ik graag in mijn huiskamer staan.
Uiterlijk
Zoals ik in de review van de DS212j al aangaf hou ik helemaal niet van knipperende lampjes. Het ontgaat mij waarom de status van bepaalde onderdelen per se met zoveel licht aangegeven moet worden. Het zou nog eens energiezuiniger zijn ook om dat een stukje subtieler te maken, lijkt mij. Deze heeft oranje en groengele lampjes (die soms knipperen) en een blauw lampje. Geen probleem als je het ding in je meterkast of kantoorkamer plaatst, maar midden in je huiskamer vraagt iedere bezoeker zich af wat daar in hemelsnaam staat. Tot zo ver doen alsof ik een normaal meisje ben (want uitleg == nerdtalk).
Maar! De rest van het kastje is heel netjes en strak. En daar was ik verrast over. Mooi mat zwart aan de zijkanten en alleen glimmend aan de voorkant. Het frontje is er tevens makkelijk af te nemen zodat je de harde schijven eruit kunt halen (of erin kunt stoppen) en er zitten rubberen dopjes in het klepje ter bescherming. Wel moet je nog de schijven er met schroefjes in zetten, dat blijkt bij de opvolger (DS214) opgelost te zijn. Maar goed, klein detail en mij persoonlijk maakt het niet echt uit.
Features hardware
Het is een Network Attached Storage, NAS dus. Wat wil je allemaal aan features hebben? Want het is een behoorlijk compleet kastje qua functies en specs.
Er kunnen dus twee harde schijven in, 3.5″ of 2.5″ en ook SSD tot 4TB per slot (dus 8TB totaal afhankelijk van je instellingen). Je kunt bij het installeren kiezen in welke RAID-opstelling je ze wilt hebben. Gebruik je de NAS als soort van centrale opslag, dan is RAID-1 wel handig, dan heb je 1 schijf die als backup wordt gebruikt. Als er eentje stuk gaat altijd handig (dat heb ik zelf een keer gehad met een andere NAS). Gebruik je de NAS al als soort backup dan kun je een andere vorm kiezen.
Kies je lekker snelle schijven (persoonlijk fan van de Red-serie van WD) dan worden die vlotjes bijgestaan door de 1.067Ghz dual core processor en 512MB DDR3 geheugen. Bij de DS212j was het probleem dat applicaties als Sabnzbd en Sickbeard niet soepel draaiden, dat vormt op dit kastje geen enkel probleem.
Verder kun je er nog vanalles extra aanhangen via 2 USB3-poorten en 1 USB2-poort, er zit een SD-kaartlezer in en nog een poort voor eSATA. Het kastje is behoorlijk geruisloos. Waar een Netgear Readynas Ultra 2 behoorlijk wat herrie maakt (hij praat af en toe tegen me), hoor je de DS213+ haast niet. Dikke prima dus.
DSM 4.3
Ik mocht deze review niet schrijven zonder melding te maken van het besturingssysteem dat op de NAS draait. DiskStation Manager 4.3. Een redelijk overzichtelijke interface waarin je alle functies kunt benaderen en nog steeds ongeëvenaard op andere systemen. De kracht zit hem in de combinatie van alles wat je met behulp van een router en een computer normaal ook al kunt. Denk maar aan printen vanaf elke computer in huis, of een harde schijf aan je router hangen en die delen.
Aangezien ik geen software-reviewer ben voel ik me niet enorm geroepen om uitgebreid op alle functies van DSM4.3 in te gaan. Maar een paar zaken wil ik er wel even uitlichten.
Accounts en rechten
Op de NAS kun je voor iedere persoon in je netwerk (vrouw, kids, vrienden zelfs) groepen en rechten aanmaken. Per groep kun je allerlei zaken instellen, zoals de toegang tot bepaalde mappen of programma’s en per account daarbinnen kun je ook weer rechten geven. Wat sowieso gebeurt is dat iedere account zijn eigen ‘home’-map krijgt waar alleen hij toegang toe heeft. Het laat zich misschien het beste vergelijken met hoe het in Windows is geregeld. Maar je kunt je vast situaties voorstellen waarin het handig is om dit soort rechten toe te kennen (zeker ook aangezien deze NAS voor kleine bedrijfjes is).
Cloud
Je kunt middels een vrij simpele setup je NAS beschikbaar maken via het internet. Dus ook als je op je werk bent kun je dan inloggen op je NAS. Je krijgt dan gewoon DSM te zien en van daaruit heb je toegang tot alle applicaties en instellingen. Ik heb dat al eens getest en dat werkt echt goed. Je hebt hierbij verschillende mogelijkheden, van het routen via Synology zelf tot een makkelijke naam aanmaken voor je ip-adres via een eigen DDNS. DSM 4.3 helpt je er via makkelijke wizards doorheen.
Media
Leuk is dat DSM middels verschillende add-ons het afspelen van media zeer breed ondersteunt. Zo kun je via Audio Station zelfs via Airplay en Bluetooth muziek afspelen op apparaten die dat ondersteunen, en heb je ook de beschikking over een iTunes-server zodat je je muzieklijst in iTunes in het hele netwerk kunt afspelen. En download je graag, dan kun je met Download Station dingen als torrents downloaden, hoef je niks voor in te stellen, werkt gewoon (getest met een torrent, werkt super!). Met de bijbehorende apps voor op je mobiel kun je de inhoud en status van deze add-ons ook op afstand beheren.
Wil je trouwens een live demo van DSM 4.3 dan kan dat hier. Best cool.
En verder?
Het is een handig apparaat voor thuis of in een klein bedrijf. Als je veel media zelf maakt (foto’s, video’s, documenten) of juist veel materiaal downloadt en daarna wil streamen naar je televisie of mobiel, dan is een NAS ideaal. Een soort tussenoplossing is uiteraard ook wel te bedenken, gewoon één en ander direct aan je router hangen, maar meestal heb je in de router niet zo’n mooie interface en handige wizards om het allemaal in te stellen. Of je het geld ervoor over hebt (harde schijven kosten ook geld) hangt af van wat je ermee gaat doen. Voor een backup-oplossing zou ik toch naar andere soorten producten kijken, bijvoorbeeld backup naar de cloud of een simpele harde schijf.
Kosten?
De DS213+ gaat voor zo’n 329 euro over de toonbank. Tel daar zeker 100 euro per harde schijf bij op en dan heb je voorlopig genoeg aan dit kastje. Een NAS als deze gaat zeker meer dan 3 jaar mee (kastje van concurrent Netgear staat al 3 jaar in mijn huiskamer en die draait nog als een zonnetje) en met deze specs ben je ook qua snelheid en opslag wel even klaar, 4TB heb je zomaar nog niet vol. Tenzij je uiteraard alleen maar 3D Full HD films van 21GB per film gaat downloaden, maar ach, zelfs dan…