Omdat mijn Sony Xperia Z in Berlijn gestolen was, zat ik hard te wachten op de nieuwe Xperia Z1. Die kwam gelukkig net een week na het onfortuinlijke moment (echt, hou in het Mauerpark je spullen in de gaten!) en sindsdien ben ik dolgelukkig met mijn nieuwe monstertje. Want hij is toch weer net even groter ook.
Uiterlijk
Dit keer in het zwart en niet in het paars, en ik moet zeggen, das een stuk stijlvoller. Met de glimmende achterkant leek het net of ik naar de voorkant keek toen ik hem net vers en zonder vingerafdrukken uit het doosje haalde. het omhulsel van de Xperia Z1 is gemaakt uit 1 stuk en ook daarom is de afwerking dik in orde.
Aan de zijkanten vind je alle knopjes en klepjes en bovenop een gat voor de audio-jack. Een gat? Ja een gat. Deze telefoon is waterdicht, nog waterdichter zelfs dan de Xperia Z. Sony heeft het voor elkaar gekregen om zonder klepje (yes!) toch deze smartphone ultrawaterdicht te maken. Aan de zijkant helaas nog steeds wel klepjes en die moeten wel echt goed dicht zitten. Aan de linkerzijkant zitten nog de magneetpinnetjes voor eventuele docking, waarmee hij ook kan opladen. Geen gedoe meer met de usb-ingang dus. Wel geven die pinnetjes in de uitsparing een wat minder ‘afgewerkt’ gevoel, maar ach. Grootste nadeel is nog wel dat Sony er geen magneetlader bij levert, maar gewoon de ouderwetse usb-lader.
De speaker zit nu onder de telefoon over bijna de gehele breedte. Hierdoor zitten ze niet meer in de weg, zoals bij de Xperia Z nog wel af en toe het geval was (vingers eroverheen bij het vasthouden..).
Aan de voorkant zit verder nog een camera van 2MP, leuk voor selfies, met HDR-mogelijkheid. Aan de achterkant de 20MP-camera met heel veel opties (daarover verderop meer). Belangrijkst feature in combinatie met de camera is trouwens de fysieke knop aan de zijkant om een foto te maken. Heb ik erg gemist!
Onder de camera zit nog een flitslampje en midden op de achterkant zie je nog een NFC-logootje, ter informatie dat de telefoon over NFC beschikt. Bij mij al zeer handig gebleken in combinatie met bijvoorbeeld de Jabra Solemate mini en ongetwijfeld ook handig samen met de Sony SmartWatch2.
Hardware
Binnen in de Xperia Z1 bevindt zich een hoop tof materiaal dat ervoor zorgt dat deze telefoon supersnel is. Snapdragon 800 quadcore processor, 2GB aan werkgeheugen en 16GB intern geheugen (waarvan 11 daadwerkelijk voor opslag beschikbaar). Via micro SD kun je het geheugen met 64GB uitbreiden. Belangrijkste is nog wel de 3000mAh batterij, die ervoor zorgt dat deze telefoon écht lang mee gaat. Het verraste mij, want ook zonder de STAMINA-modus waar de Sony’s tegenwoordig over beschikken houdt ie het gerust een dagje vol. En dan gebruik ik mijn telefoon echt veel, Twitteren, Facebook, Whatsapp, de hele dag door lekker lopen bliepen. Het scherm is daarbij de grootste gebruiker van de batterij. Gelukkig is deze zelfs op het laagste niveau overdag gewoon zeer goed te bekijken, dus je kunt daarmee al snel wat batterijtijd sparen.
Het scherm van 5 inch groot (nét niet te groot) is een full hd TRILUMINOS-scherm (zoiets als dat kleuren altijd lekker helder worden weergegeven). Op deze pagina bij Hardware.info valt te lezen dat de kwaliteit van het scherm meer dan uitstekend is, hoewel er op de kijkhoek nog wel wat aan te merken valt. Persoonlijk vind ik echter de kijkhoek niet superbelangrijk. Scheelt meekijkers…
Camera
Komt nu het wellicht belangrijkste onderdeel van deze telefoon: de camera. Beschikt over wel 20.7MP met Sony Exmor RS-sensor for mobile, LED-flitser en autofocus. Met name de autofocus werkt erg lekker. Op gezichten als er een gezicht in beeld is en anders op het onderwerp wat het dichtstbij is (is ongeveer mijn ervaring) en daar krijg je dan best prima scherptediepte van (ook mijn eigen ervaring). En dat is dan allemaal in de automatische alles-optimaliseren-modus.
Verder zit er ook alles in wat je van een moderne smartphonecamera mag verwachten: rode-ogenreductie, beeldstabilisatie, focus door aanraken van het scherm, glimlachdetectie, scèneherkenning en nog zowat van die dingen. Belangrijkste optie die je hebt hierin, is het handmatig bijstellen van de witbalans. En dat is wel nodig. Leg je een foto van de Sony Xperia Z1 naast eentje van de Nokia Lumia 1020, dan zie je duidelijk een rood filter over de foto van Sony. Meestal niet erg, het zorgt in bepaalde omstandigheden voor betere foto’s, maar bij veel wit in de foto (denk aan wolken) valt het heel erg op.
In het donker heb ik ook een aantal foto’s gemaakt, en zoals elke smartphone schiet ook deze daar toch nog wel een beetje tekort, maar heel brak is het ook niet. Er komt meer licht dan gemiddeld op de sensor, dus je ziet aardig wat in het donker. Scherp is echter anders en je moet natuurlijk ook zorgen dat je lens echt goed schoon is, anders krijg je flares.
Goed, behalve dat heb je bij deze camera de beschikking over een aantal andere mogelijkheden. Toffe filtertjes (Foto-effect), informatie over objecten opzoeken (Info-eye), grappige animaties toevoegen aan foto’s (AR-effect), veegpanorama (spreekt voor zich), tijdsprongopname (beste foto uit aantal kiezen) en een soort live feed van je camera naar een sociaal netwerken pushen (Social Live).
Om met dat laatste te beginnen: je kunt bijvoorbeeld als je ergens bent een kwartier livestreamen naar je Facebook-pagina. Wat je opgenomen hebt is daarna nog een maand (ofzo) terug te kijken voor je vrienden. Voor al die korte momenten die je gewoon live wilt delen. Heb ik zelf niet getest overigens.
Verder heb ik wel wat foto’s met effecten gemaakt. Voor de show.
Ik heb ook nog een filmpje gemaakt voor de vorm, alles op standaard. Niet zo heel spannend eigenlijk, maar geluid en dergelijke klinkt best goed vind ik. Afijn, kun je allemaal prima zelf beoordelen!
Entertainment
Sony beschikt over een eigen muziek- en filmnetwerk, waarvan je de content kunt luisteren en bekijken met behulp van een account bij het Sony Entertainment Network en een abonnement. Via Video Unlimited en Music Unlimited heb je alles wat je nodig hebt. Verder zit ook de Sony Reader app erop, maar op dit moment zijn de boeken alleen beschikbaar voor de VS en Canada. Playstation games kun je ook spelen via de Playstation app.
Naast de eigen Sony-content heb je ook de beschikking over alle apps van Google, zoals Play, Books en Music. Of je installeert gewoon andere apps, zoals Netflix en Spotify, werkt ook ;-).
Al het spul kun je naar DLNA-compatible devices laten streamen en ook MHL-ondersteuning is aanwezig. Ook via NFC, A2DP en een hoop andere handige protocollen kun je andere apparaten handig verbinden met je Xperia Z1.
Nadelen
Er is veel over deze telefoon te melden. In het algemeen ben ik echt heel erg positief over de Xperia Z1. Alles is een verbetering ten opzichte van oudere modellen. Het formaat is net prima, browsen gaat er lekker mee, hij is supersnel, ook de camera start snel op (ook vanuit lock screen!!). Toch zijn er nog wel wat nadelen. Een paar heb ik al genoemd in de tekst hierboven: geen magneetlader bijgeleverd, witbalans in automatische modus is nogal brak, en de kijkhoek van het scherm is niet zo goed. Maar wat ik verder nog gemerkt heb is dat de telefoon tot 2 keer toe ineens vastliep. Scherm ‘uit’, waarbij het achtergrondlicht wel bleef branden, en geen beweging meer in de krijgen. Enige wat hielp was een soft reset (aan/uit-knop en volume up tegelijk indrukken). Of dat nou komt omdat de telefoon 2x van de bank is gevallen of omdat de software iets niet meer snapte, ik weet het niet. Ik heb sindsdien nog een software-update gedaan, dus even zien of dat gaat helpen.
Conclusie
Alles bij elkaar heb ik in geen tijden zo’n fijne smartphone in handen gehad. Goed en stijlvol afgewerkt, erg veel opties en functies, goede camera. Toch ook wel wat nadelen, maar voor een smartphone in deze high-end klasse krijg je echt waar voor je geld. Niet alleen omdat de camera zo goed is, maar ook omdat er hardwarematig aandacht aan is besteed.
Adviesprijs: 649 euro.