Dit moet je weten als je een tablet wilt kopen 1

Dit moet je weten als je een tablet wilt kopen

Je hebt er lang over getwijfeld, maar eindelijk heb je dan het besluit genomen, zo’n mooie tablet om lekker mee te surfen terwijl je relaxed op de bank zit, die ga je kopen! Beetje muziek luisteren, gamen en filmpjes kijken….ja een tablet is een te gekke gadget waar je veel leuke dingen mee kunt doen.  Maar welk budget moet je daar voor uittrekken en wat kun je er wel of juist niet mee doen? De keuze is overweldigend en of verkopers je altijd goed en volledig uitleg geven daar kun je vraagtekens bijzetten. In deze column leg ik je stap voor stap uit waar je op moeten letten en wat voor jou belangrijk is in je uiteindelijke keuze. Die keuze moet je zelf maken, maar na het lezen van deze tips is dat niet moeilijk meer.

Formaat

Meteen een heel belangrijke vraag. Welke maat wil je? Er is keus tussen grofweg 3 formaten, 10 inch, 7 inch en iets daar tussenin van rond de 8 inch. Hoewel ik geen verkoopcijfers weet kunnen we er rustig vanuit gaan dat 10 inch het meest wordt gekocht. Verklaring daarvoor is simpel, groter werkt prettiger. Een video kijken is nou eenmaal een stuk leuker op groot formaat dan op een kleiner beeldscherm. Daar staat tegenover dat een kleiner formaat meestal lichter, handzamer (7 inch past bij wijze van spreken in je binnenzak) en goedkoper is. Dat gewicht is sowieso best belangrijk. Want hoe zwaarder, hoe minder comfortabel als je de tablet langere tijd gebruikt.

Overigens zijn er uitzonderingen op de formaten zoals de Galaxy Note Pro van Samsung waarover ik al eerder iets schreef. Die zijn verkrijgbaar met schermen van ruim 12 inch en zijn daarmee ongeveer A4-formaat. Dat heeft uiteraard als voordeel dat het makkelijk door documenten scrolt, want een pagina is in zijn geheel te lezen. Ook video kijken is prachtig op een dergelijk groot scherm. Daar staat tegenover dat bijvoorbeeld gamen juist moeilijker gaat omdat je veel meer ruimte heb die je moet bestrijken met je vingers. Het gewicht en de prijs van een dergelijk groot scherm gaan fors omhoog.

Kortom, kijk je veel video en foto’s op je tablet? Ga dan in ieder geval voor 10 inch. Moet je tablet regelmatig mee in de auto of zelfs op de fiets? Overweeg dan een kleiner formaat zoals 8 of 7 inch. Dat is ook iets handzamer als je de tablet gaat gebruiken om mee te navigeren in de auto. Gebruik je de tablet om te werken met tekstverwerkers en spreadsheet programma’s? Groter werkt prettiger en typt makkelijker. Het is ook aan te raden om in dat geval voor een echt toetsenbord te kiezen dat los te verkrijgen is, al dan niet met een extra accu die voor langer werken zorgt.

samsung-galaxy-tab-3-7-0-lite-tablet-witASUS-Fonepad-01

Besturingssysteem

Net als een gewone pc of laptop is een Ttablet een min of meer normale computer met een besturingssysteem. Zonder besturing geen bruikbaar apparaat. Van de thuiscomputer kennen we meestal Windows of Apple. Die systemen zijn ook beschikbaar op tablets, zij het iets aangepast.

iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple en draait op alle uitgebrachte iPads. Dit is een systeem dat zeer goed en simpel werkt. Het is intuïtief en heel soepel. Daar komt bij dat (de nieuwe) iPad een apparaat is van hoge kwaliteit met een prima scherm zodat de combinatie met het iOS-systeem van Apple heel goed werkt. Belangrijkste nadeel van iOS is dat het op geen enkele andere tablet draait dan de iPad en dus is de keuze in tablets met iOS zeer beperkt. Ander nadeel is dat iOS maar moeizaam samenwerkt met Windows, bijvoorbeeld in een Windows-thuisnetwerk en apps die niet altijd goed samenwerken met Windows software, denk daarbij aan de synchronisatie van een tekstdocument tussen iOS en Microsofts Word. Een belangrijk voordeel is dat de keuze aan apps voor iOS zeer groot is.

Windows is het vertrouwde besturingssysteem van Microsoft en draait vooral op de tablets van Microsoft zelf, de Surface. Windows voor tablets kent 2 varianten, Het normale Windows 8 dat prima functioneert op een gewone computer maar ook op een tablet met aanraakscherm. En Windows RT dat speciaal voor tablets is ontwikkeld. Windows RT heeft als belangrijkste nadeel dat het alleen overweg kan met apps die speciaal voor aanraakschermen zijn ontwikkeld. Deze Windows variant kan dus niet overweg met de vertrouwde software zoals Word en Excel! Ik ga er vanuit dat Windows RT op termijn helemaal verdwijnt om deze reden. Windows 8 of 8.1 is de vertrouwde Windows die overweg kan met allerlei veel gebruikte software zoals Outlook, Excel en PowerPoint. Voordeel van Windows 8 op een tablet is dat deze in combinatie met een muis en toetsenbord als een minilaptop functioneert en dat je dus vertrouwt kunt ”klikken” maar ook kunt vegen en aanraken als je dat liever doet. Meestal zijn dit tablets in het hogere segment met een hogere aanschafprijs. De keuze in tablets met dit systeem is nog beperkt maar wordt langzaam meer. Nokia brengt bijvoorbeeld een nieuwe tabletserie uit die op Windows draait. De keuze in apps is vergeleken met iOS nog niet erg groot maar groeit gestaag.

Android is het besturingssysteem van Google dat je misschien al kent van je smartphone. Er zijn ontzettend veel tablets uitgerust met dit besturingssysteem. Lekker veel keus dus. Maar er zit ook rommel tussen, tablets die te koop worden aangeboden bij prijsvechters zoals Kruidvat. De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat er in deze budgetmarkt soms ook verrassend goede tablets zijn te vinden. Daar kom ik later nog op terug. Een van de grootste voordelen van Android is de keuze aan apps. Die is ongekend groot. Ook is er een grote online community waardoor er ontzettend veel informatie is te vinden over alles wat met Android heeft te maken. Android is in principe een ‘open’ systeem. Dat wil zeggen, Android is in zekere mate naar wens aan te passen maar daarvoor moet je wel een beetje technisch zijn. Dat open betekent ook dat het minder veilig is dan bijvoorbeeld iOS van Apple. Maar inmiddels is er genoeg goede beveiligingssoftware zoals virusscanners en anti-spywaretools. Android kan ook niet zomaar overweg met een Windows-thuisnetwerk of Office programma’s maar door de open structuur is het makkelijker om met behulp van apps toch te synchroniseren met bijvoorbeeld Word of een ander Windows programma.

Kortom: vind je het belangrijk om een soepel en goed draaiend systeem te hebben, dat intuïtief werkt, waar je nooit problemen mee hebt en waar voldoende apps voor zijn? Dan ligt het voor de hand om voor iOS en dus voor een iPad te gaan. Zeker als je ook al over een iPhone beschikt die natuurlijk moeiteloos samenwerkt met de iPad.

Wil je een systeem dat makkelijk is in te passen in je Windows-thuisnetwerk en wil je Office-software kunnen gebruiken ga dan voor Windows. Kies dan wel voor de gewone Windows 8.1 en niet voor een RT versie. Ook voor Windows geldt dat een smartphone met Windows Phone 8 natuurlijk goed samenwerkt met een tablet die op Windows draait.

Ben je al bekend en tevreden met Android? Wil je een grote keuze in tablets van veel verschillende fabrikanten? Ga dan voor Android. Dat heeft als extra voordeel dat je ook met een kleiner budget nog altijd een prima tablet kunt kopen waar Android op draait. En zoals gezegd de hoeveelheid verkrijgbare apps is ongekend bij dit besturingssysteem. Als je een knutselaar bent die graag alles uit zijn of haar tablet wil halen wat er in zit, dan moet je zeker bij Android zijn.

In het algemeen kun je zeggen dat alle 3 systemen inmiddels zo ver zijn doorontwikkeld dat ze soepel en probleemloos werken. Hoewel dat mede afhankelijk is van de hardware. Uit eigen ervaring weet ik dat het behoorlijk lastig kan zijn om met 2 verschillende systemen tegelijk te werken, bijvoorbeeld een smartphone met Android en een iPad met iOS. Gewenning aan bepaalde handelingen is behoorlijk belangrijk bij dit soort apparaten.

ipad-1-afmetingmicrosoft-surface-2-designboom01Android Tablet

Hardwarespecificaties

Iets waar verkopers nooit iets over zeggen is de vergelijking met je vertrouwde laptop of misschien zelfs desktop pc. Want aanraakscherm versus muis en grote harde schijven met bijna onbeperkte opslagruimte versus heel weinig opslag in een tablet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat te denken van 4, 6 of zelfs 8 GB werkgeheugen in je laptop tegen amper 2 GB in een tablet. Ook de videochip (die zorgt voor het beeld) kan niet in de schaduw staan van de snelle chip of videokaart in je gewone pc. En dan de aansluitingen. Waar een laptop beschikt over zeker 2 of 3 en zelfs 4 USB-poorten waarvan ook minimaal 1 snelle USB3-poort moet je bij een tablet vaak tevreden zijn met slechts 1 of 2 USB-poorten en dan zijn het ook bijna altijd de oudere, langzamere USB2-poorten. Een HDMI-aansluiting is zelfs op een tablet in de middenklasse (boven de € 250,-) ver te zoeken. Alleen in het hogere segment worden die verschillen iets minder maar dan nog. Verder is het van belang dat een tablet over een goed scherm beschikt. Een IPS-scherm heeft de voorkeur. Dit zorgt voor goede kijkhoeken en voldoende scherpte, helderheid en contrast.

In de praktijk komt het er op neer dat er nogal wat taken zijn die met een tablet niet of alleen met veel moeite zijn uit te voeren. Zoiets simpels als een briefje typen kan uitdraaien op een behoorlijk fiasco op een scherm-toetsenbord of op een klein toetsenbordje wat je aansluit op de tablet. En uren lang achter elkaar werken is op een klein scherm ook niet echt comfortabel. Video bewerken kun je beter op je laptop doen. Een tablet zal zich flink “verslikken” in het bewerken en opslaan van zware videobestanden. In mindere mate geldt dat ook voor fotobewerking op niveau. Photoshop is niet gemaakt voor tablets. Muziek luisteren gaat prima, maar een goede koptelefoon is aan te raden. Was het geluid van je laptop al niet best, op een tablet zal het vaak nog minder klinken door het kleine formaat. Zorg er voor dat je mp3’tjes niet te groot zijn want 8, 16 of 32 GB opslag lijkt misschien genoeg maar het is vol voor je het in de gaten hebt. Zeker als de tablet ook nog over een behoorlijke camera beschikt die je regelmatig gebruikt.

Er zijn gelukkig nog heel veel dingen die een tablet wel tot handige en leuke gadget maken. Een YouTube-video komt goed tot zijn recht op een tablet met een beeldscherm in hoge resolutie en is stukken beter dan het schermpje van je smartphone. Muziek luisteren is een feest op je tablet want zeer mobiel en kan dus overal mee naar toe. Bovendien makkelijk te voorzien van mp3’tjes door een USB-stick te gebruiken die vol staat met je favoriete muziek. Er zijn talloze apps beschikbaar die je voorzien van het laatste nieuws zodat je altijd up to date bent. Facebook en Twitter werken net even wat makkelijker op een tablet dan op je smartphone. Ga je op reis dan neem je een tablet gemakkelijk mee en indien gewenst vul je een USB-stick met films in bijvoorbeeld Divx formaat zodat je altijd een filmpje kunt kijken in de stille uren. Gek op lezen? Een tablet beschikt over voldoende opslagruimte om honderden digitale boeken op te slaan. Met een goede reader-app ben je verzekerd van urenlang leesplezier. Ga je met de auto op reis dan kan een tablet met de juiste software en een stevig bevestigingssysteem een fraai navigatie scherm worden. Een mailtje sturen is zo gepiept en een uurtje over het web surfen is prima te doen. Kortom: genoeg goede argumenten om een tablet te kopen.

Kortom: een tablet is geen complete vervanging van je laptop of desktop maar wel een hele mooie aanvulling zolang je rekening houdt met de beperkingen ten opzichte van een ”gewone’ pc.

archos_70b_android_tablet_announced

Aansluitingen en uitbreidingen

Het is aan te raden om voor een tablet te kiezen waar in ieder geval 1 , maar als het kan 2 of meer, USB-aansluitingen op zitten zodat je bijvoorbeeld een USB-stick kunt gebruiken om films, muziek en andere data op je tablet te zetten. Verder is een kaartlezer die in ieder geval SD en microSD-kaarten kan lezen ook erg handig. Denk maar eens aan het bekijken van je foto’s die je met een camera hebt gemaakt. Niets leuker dan met een hand door je fotocollectie te kunnen ”vegen”. Een (micro) HDMI-aansluiting is prettig als je bijvoorbeeld een YouTube-filmpje op groot formaat wil bekijken. Je tv heeft zeer waarschijnlijk een HDMI-ingang en op die manier is het uitermate prettig als je met een HDMI-kabel het beeld van je tablet op je grote tv kunt bekijken.

Een zeer nuttige uitbreiding voor een tablet is een los toetsenbord. Dit geeft je veel extra comfort bij het typen van langere stukken tekst of voor het maken van een presentatie. Voor veel tablets zijn er ook zogenaamde docks te verkrijgen. Daar klik je de tablet in en heb je een toetsenbord tot je beschikking waardoor de tablet transformeert in een kleine laptop. Meestal heeft zo’n dock een extra accu waardoor de werktijd van de tablet flink wordt uitgebreid. Een (micro) SD-kaart kan zorgen voor een uitbreiding van het interne geheugen. En natuurlijk mag een goede bescherming niet ontbreken zoals een hoes of tas. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele variaties en prijzen.

Budget

Met een klein budget tot ongeveer €250,- is het de moeite waard om eens te kijken naar de aanbiedingen bij prijsvechters zoals Kruidvat en Intertoys. Met goed zoeken en vooral door veel reviews te lezen is het mogelijk om daar een goede en complete tablet te kopen waar alles op en aan zit. Voor een laag budget is het best moeilijk om een goede en complete tablet te vinden van een A-merk. Heb je bijvoorbeeld iets gevonden met een goed scherm dan is de interne opslagruimte maar heel summier, terwijl je bij genoemde prijsvechters vaak veel opslag krijgt en ook voldoende aansluitingen. Zoals ik eerder in dit artikel schreef, zelfs een tablet in de middenklasse of in het top segment beschikt vaak niet over een HDMI-aansluiting terwijl de budgetapparaten dit wel hebben. In deze klasse zal je in bijna alle gevallen uitkomen op een tablet met Android-besturing.

Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Kijk dan eens over de grenzen zoals bij webwinkels die rechtsreeks inkopen in China. Daar zijn middenklasse tablets te vinden voor een budgetprijs.

Heb je een gemiddeld budget tot ongeveer €500,- ga dan zeker kijken bij de A-merken, daar is voldoende keus in kwaliteit en mogelijkheden. Een iPad en de Samsung Galaxy-serie liggen binnen je bereik. Ook is er dan keus uit Windows-besturing met bijvoorbeeld een tablet uit de Surface-lijn van Microsoft.

Beschik je over een nog ruimer budget dan ligt het voor de hand om in ieder geval te kiezen voor topkwaliteit qua scherm en een dock met 2e accu en goed toetsenbord. De Surface Pro serie van Microsoft en de Samsung Note Pro serie zijn hier goede voorbeelden van. In de prijsklasse boven de €500,- is het zeker niet moeilijk om een tablet te vinden met minstens 32 GB opslagruimte.

Internet

Tablets beschikken altijd over Wifi zodat je lekker mobiel blijft en toch de beschikking hebt over (snel) internet. Voor reizigers zijn er ook tablets te krijgen die over 3G-internet beschikken en waarmee je dus met behulp van een simkaart ook onderweg altijd de beschikking hebt over internet. Deze 3g-tablets zal je niet snel aantreffen in de budgetklasse.

Welke tablet ga je kopen?

Het belangrijkste is dat je eerst bedenkt waar je een tablet voor gaat gebruiken. Daar stem je de grootte, het besturingssysteem en de eventuele uitbreidingen zoals een dock met toetsenbord op af. Natuurlijk speelt uiterlijk ook een rol maar ik zou daar niet te veel op letten bij mijn keuze. Budget is jammer genoeg altijd de meest beperkende factor, maar met de vele tablets die beschikbaar zijn moet het mogelijk zijn om voor ieder budget een passende tablet te vinden. Succes met de zoektocht en laat in een reactie eens weten waar jij voor hebt gekozen en waarom.

Related Posts