Omdat ik per abuis een testexemplaar kreeg opgestuurd van deze ”slimme” compactcamera heb ik het maar uit de doos gehaald om te kijken of er een beetje leuk mee te fotograferen valt. Een uur later had ik er nog geen enkele foto mee gemaakt, want dankzij de internetmogelijkheden van de witte camera kwam ik niet aan fotograferen toe.
Smartcamera
Smartcamera, dat is het goede woord wat mij betreft. Het scherm van de witte compact is een touchscreen en hoewel aanraakschermen al lang gemeengoed zijn moest ik toch even wennen aan het bedienen van een camera via het scherm achterop. Dat scherm meet trouwens 3,7 inch en is van prima kwaliteit. Zodra je het scherm aanraakt merk je dat je meer druk moet zetten dan op de gemiddelde smartphone, maar dat is niet nadelig, sterker nog dat is alleen maar duidelijk, zo weet je zeker dat je nooit per ongeluk iets verkeerd instelt. Eenmaal begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden kwam ik er achter dat de complete Play Store van Google beschikbaar is. Dat betekent Wifi en Android-besturing! Ik maakte bijna een vreugdesprongetje, want wat kun je niet voor moois als de Play Store tot je beschikking staat? Veel, dat kan ik wel meteen verklappen. Eenmaal ingelogd op mijn Wifi-netwerk, (wat heel makkelijk gaat) was het nog maar een kleine stap om in te loggen met een Google-account en de Play Store te verkennen. Standaard zijn een aantal apps voor-geïnstalleerd zoals YouTube, en – wat moet je er mee – Gmail! Maar mijn interesse ging vooral uit naar een goede bestandsbeheerder. Total commander bewijst al jaren zijn dienst op desktop en mobiele devices dus die heb ik vanuit de Play Store geïnstalleerd. Wat je daarmee en kunt en op alle andere mogelijkheden dankzij Wifi kom ik straks nog terug.
Fotograferen en filmen
Je zou het bijna vergeten maar dit is toch echt een camera om foto’s en filmpjes mee te maken. Met een 16 megapixels sensor, 12 keer zoomlens die een brandpuntafstand heeft van 4,5 tot 54 mm, elektronische vibratiereductie en een snelle autofocus heeft deze Nikon alles in huis om prima foto’s te maken. ISO-waardes lopen van ISO 125 tot ISO 1600 en in de autostand is ook ISO 3200 beschikbaar. Er zijn maar 2 diafragmawaarden in te stellen, namelijk F3,3 of F6,3. Filmpjes worden gemaakt met een snelheid van 30 beelden per seconde en uiteraard in HD-resolutie.
Flink zoombereik met voor- en nadelen
12 keer zoom klinkt goed natuurlijk, maar in de praktijk betekent het dat de camera wel heel stabiel moet staan om scherpe foto’s te maken. De elektronische VR (Vibration reduction) corrigeert niet alles en tijdens de testperiode heb ik dan ook veel onscherpe foto’s moeten deleten. Als de camera op een statief of iets anders staat dan is het grote zoombereik zeer welkom en is goede foto’s maken zelfs op grote afstand nog een koud kunstje. Wel had ik liever een bereik gehad dat begint rond de 40 mm, immers een groothoekbereik van 4,5 mm is niet echt vaak nuttig. Echter heb je dan aan de andere kant van het bereik te veel tele-stand waardoor er weer onscherpte kan ontstaan.
Aan de slag
Met de wetenschap in het achterhoofd om vooral rustig met de zoomknop om te gaan begin ik plaatjes te schieten. Het eerste wat opvalt zodra je de camera vastpakt, is het feit dat deze wel erg plat is en door het grote scherm dat de hele achterkant van de camera bestrijkt, voelt hij ook een beetje glad aan. Goed vasthouden is het devies. Veiligheidshalve heb ik meteen een koord van een andere camera gepakt en die aan de witte Nikon vastgemaakt. Met het koord om mijn pols schiet ik de eerste foto’s. Met een druk op de aan/uit-knop gaat de Coolpix aan. Uitschakelen kan met een druk op de zelfde knop waarbij er een menu te voorschijn komt dat je de keus geeft om echt uit te schakelen of alleen op stand-by te zetten. Kies je voor de laatste optie dan heeft dat als voordeel dat een druk op de startknop voor een snelle start zorgt. 1 seconde is genoeg om schietklaar te zijn. Als je kiest voor gewoon uitschakelen dan heeft de S810c iets meer tijd nodig om op gang te komen, waarschijnlijk wordt dat vooral veroorzaakt door het scherm dat enige opstarttijd nodig heeft. Overigens kun je wel meteen na inschakelen fotograferen, maar voor dat het scherm alle pictogrammen laat zien ben je een seconde of 5 verder, maar dat is geen nadeel als je het eenmaal weet. De Nikon Coolpix S810c heeft een intern geheugen van 1 GB zodat het plaatsen van een micro SD-kaartje niet meteen noodzakelijk is. Met de ruimte die er overblijft naast de apps kun je ongeveer 125 foto’s maken in de hoogste resolutie en een minuut of 8 filmen in HD-resolutie. Prima bruikbaar dus dat interne geheugen, zolang je er niet te veel apps op installeert.
De beelden
De foto’s uit deze camera zien er prima uit. Mooi doortekend en (soms iets te) verzadigde kleuren. De scherpte is ok, maar het blijft opletten met inzoomen. Te veel zoomen betekent instabiel en onscherpe foto’s. Daar helpt de beste beeldstabilisatie niet tegen. Ook bij hoge ISO-instellingen blijven de foto’s redelijk strak met weinig ruis (zie foto’s met kaars en mok). Dankzij het uitgebreide fotografiemenu zijn de mogelijkheden met deze camera groot. Het onderwerpen voorkeuzeprogramma biedt genoeg mogelijkheden om onder alle omstandigheden te kunnen fotograferen, waarbij je de instellingen met een gerust hart aan de camera kunt overlaten. Tijdens de testperiode heb ik ze allemaal geprobeerd en ik was zeer tevreden over de resultaten. Voor de echte creatievelingen is de Coolpix S810c ook met de hand in te stellen, echter diafragma en sluitertijd kunnen niet handmatig worden ingesteld. Maar voor de doelgroep waar Nikon met deze slimme compactcamera op mikt zal dat niet een al te groot bezwaar zijn.
Ook filmen levert prima resultaten op, de geschoten video is schokvrij en vloeiend. De beelden zijn strak en scherp, eigenlijk een wonder dat een dergelijke kleine lens in staat is om zulke goede videobeelden te maken.
Wifi en Android
Zoals ik in het begin van deze test al schreef, Wifi in combinatie met Android 4.2 besturing zorgt voor bijna grenzeloze mogelijkheden. Na installatie van een goede bestandsbeheerder zoals Total commander is het kopiëren en verplaatsen van foto en video naar computer, of in mijn geval server, erg makkelijk. Dat betekent geen gehannes meer met kabels aan je pc of geheugenkaartjes uit de camera in de computer stoppen. Voor mij is dat het ultieme gemak. Je foto en video gewoon ”over the air” streamen naar de definitieve opslagplaats. Meteen daarna zijn ze via de mediastreamer beschikbaar op het grote tv-beeld in de woonkamer, hoe gaaf is dat? Ook de Windows-computers in mijn netwerk ”zien” de camera als een netwerkapparaat waarmee te communiceren is. Het gaat te ver om daar nu verder op in te gaan, maar het geeft aan dat er voor de echte freak heel veel mogelijkheden zijn, voor mij ging er een nieuwe (fotografie)wereld open.
Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ en alle andere sociale netwerken kunnen hun servers gaan upgraden, want het is gedaan met beelden in lage resoluties en matige kwaliteit. Met deze Nikon Coolpix kan iedereen goede kwaliteit foto’s en video’s gaan posten. Ik heb een account bij een foto-uploaddienst waar ook een app voor beschikbaar is in de Play Store. Het uploaden naar deze dienst ging vlot en probleemloos. Ook uploaden naar Twitter en Facebook gaat prima.
Dankzij de YouTube-app kun je meteen je filmpjes uploaden naar je eigen kanaal en ook dat gaat goed en snel genoeg. Met de Gmail-app kun je snel en makkelijk een foto per e-mail versturen, maar aanpassen van de resolutie is dan wel noodzakelijk, immers bijlagen van meer dan 10 MB verzenden is vrij lastig.
De Nikon Coolpix S810c is achterop uitgerust met de bekende home- en back-knop zoals je dat ook kent van telefoons met Android. Werkt handig en intuïtief.
Samenvatting
Zoals je kunt lezen ben ik behoorlijk enthousiast over dit slimme model van Nikon. Vooral de mogelijkheden van Wifi met een goed besturingssysteem is wat mij blij maakt. Daarnaast kun je er ook hele goede foto’s en filmpjes mee maken. Het fotografiemenu biedt meer dan voldoende mogelijkheden om aan ieders wens te voldoen. Als ik een nadeel moet noemen dan is dat het gemis aan volledige handmatige instellingen, maar de consument die voor deze camera kiest zal tevreden zijn met het gebruikersgemak en derhalve geen behoefte hebben aan handmatig instellen van de camera. Ook raakt de accu sneller leeg dan bij een ”gewone” camera, na een lange dag fotograferen is het gedaan, maar dat vind ik best acceptabel gezien het grote aanraakscherm en de Wifi-mogelijkheden. De gemiddelde smartphone doet het niet beter wat accugebruik betreft. Met een verkoopprijs van rond de € 300,- zal dit ongetwijfeld een populaire camera worden. Ik zou deze camera zonder meer kopen als ik op zoek zou zijn naar een goede, complete compactcamera!
De Nikon Coolpix S810c is volop verkrijgbaar en kost rond de €300,- Meer informatie kun je hier vinden.
[bol_product_links block_id=”bol_551a935f07407_selected-products” products=”9200000027004128,9200000027004094″ name=”s810c” sub_id=”” link_color=”2A2A2A” subtitle_color=”B3B3B3″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FFA700″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”9E0B0E” width=”740″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]