Vraag en Antwoord: waar je op let bij het kopen van een smartphone 1

Vraag en Antwoord: waar je op let bij het kopen van een smartphone

Arian vraagt:

“Ik heb vorig jaar een Samsung Galaxy Advance gekocht, maar deze is nu te traag en ik moet nu een nieuwe gaan zoeken. Bijna iedere telefoon is na een jaar te oud en wordt traag, maar waar moet ik naar kijken als ik een telefoon wil die wel met de tijd mee kan en langere tijd kan overleven?”

Menno antwoordt:

Een goede en relevante vraag waar – denk ik – veel mensen mee kampen (zeker nu er weer eens nieuwe iPhone aan zit te komen). De wereld van de smartphones ontwikkelt zich in een dermate rap tempo dat het zelfs voor de doorgewinterde telefoonfreak lastig is om dit bij te houden. Ik hoop dat dit artikel helpt bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone waar je veel (maar dan ook zeker langer dan een jaar) plezier van kan hebben.

sm-g800h_gs5mini_black_10

Besturingssysteem

Er spelen op dit moment eigenlijk maar drie besturingssystemen (OS) een rol van betekenis in de markt van smartphones: iOS (Apple), Android en Windows. Met jouw huidige Samsung Galaxy S Advance heb je gekozen voor Android en dit is op dit moment de keuze van 52.9% van de mensen. Vooral wanneer de smartphone los wordt aangeschaft (zonder abonnement) bieden de fabrikanten die Android als OS kiezen een brede variatie aan toestellen in diverse prijssegmenten. Daarnaast zijn appontwikkelaars voornamelijk gericht op Android en iOS waardoor je met de keuze voor deze platforms eenvoudig mee blijft varen met de laatste trends op het gebied van mobiele applicaties.

Kies, wanneer je een nieuwe smartphone aanschaft, voor een toestel dat beschikt over de nieuwste softwareversie. Op dit moment is Android 4.4 KitKat het meest recente besturingssysteem dat te vinden is op de toestellen van Samsung, HTC, Sony, LG etc. en Apple zit op dit moment op iOS 7 als meeste recente softwareversie (ik schrijf dit artikel een aantal dagen voor de release van de nieuwe iPhone 6, dus dit verandert waarschijnlijk snel naar iOS 8). Door te kiezen voor de nieuwe(re) softwareversies verzeker jij jezelf van toekomstige updates en houd je aansluiting bij de applicaties die voor deze nieuwe software wordt geschreven.

Snelheid & opslagcapaciteit

De twee grootste zorgenkindjes bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone zijn de snelheid van het toestel en de opslagcapaciteit. Wat ik tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden in de telecom veel tegenkom is dat consumenten een smartphone hebben aangeschaft die, na een korte tijd, niet meer aansluit bij de huidige ontwikkelingen. Kies in ieder geval voor een smartphone die qua processorkracht de komende jaren vooruit kan. Mijn minimum vereiste zou, op dit moment, een quad-core 1.5 GHz-processor zijn die ondersteund wordt door minimaal 2GB aan werkgeheugen (RAM). In eenvoudige taal: een quad-core processor bevat vier processorkernen die samenwerken als een geheel (dual-core bevat er twee en single-core… ach je raadt hem al ;)). Vier koppen denken sneller dan twee zeg ik altijd maar. Het werkgeheugen is de ruimte die wordt geboden aan de smartphone om alle activiteiten draaiende te houden. Hoe groter het werkgeheugen des te soepeler een smartphone blijft werken (bij multitasken).

Houd er altijd rekening mee dat het besturingssysteem van een smartphone een groot deel van de opslagcapaciteit (ROM) in kan nemen. Deze zogeheten firmware beslaat vaak een minimum van 3GB op het interne geheugen van de smartphone en de voorgeïnstalleerde applicaties, die hieraan verbonden zijn, kunnen meestal niet verwijderd worden. Een smartphone die wordt aangeboden met 4GB aan ROM kan dus al zeer vlot een tekort opleveren aan opslagcapaciteit voor jouw apps. Vooral als je bedenkt dat de applicaties na verloop van tijd in capaciteit toenemen – en dat velen niet naar een SD-kaart geplaatst kunnen worden – is het verstandig om een toestel aan te schaffen die minimaal 8GB aan ROM biedt. Daarnaast zou het fijn zijn als de smartphone ruimte biedt voor een SD-kaart zodat foto’s, video’s en muziek daarop terecht komen en geen ruimte verspillen op het interne geheugen.

Persoonlijke wensen

De software, processorkracht, werkgeheugen en de opslagcapaciteit zijn naar mijn mening de belangrijkste factoren om rekening mee te houden tijdens de aanschaf van een nieuwe smartphone. Los van deze eigenschappen heeft iedereen natuurlijk zijn eigen wensen wat betreft de unieke eigenschappen van zijn elektronische kameraadje. Zo zetten de fabrikanten vaak duidelijk in op specifieke eigenschappen van een toestel zoals waterdichtheid, een goede camera, een luxe HD-scherm of andere vernuftigheden. Kijk eens op de website van de betreffend fabrikant om erachter te komen waar jouw toekomstige toestel in uitblinkt. Persoonlijk zou ik bij de aanschaf van een nieuw toestel een model nemen dat in de afgelopen zes maanden is uitgekomen.

rsz_n48-blue_pb-pf-psl-lockup_v3_tz_w-print

Zekerheidje

Ik heb even getwijfeld of ik deze alinea zou toevoegen aan de blog. Ik wil namelijk geen elektronicafabrikanten tekort doen of teveel de hemel in prijzen, maar ik ben wat eigenwijs dus hier komt ‘ie’ dan. Hoewel het kiezen van een bekende fabrikant a la Samsung, HTC, Apple, LG,  Sony etc. geen garantie is voor een geslaagd huwelijk tussen jou en je smartphone mogen we wel stellen dat deze welbekende ‘A-merken’ een flinke dosis ervaring hebben in het fabriceren van telefoons. Bij het aanschaffen van een smartphone zegt mijn gevoel dan ook om eerder te kiezen voor de ervaren rot in het vak dan voor de nieuwe toetreder in de markt. De gigantische budgetten die aanwezig zijn bij de grote fabrikanten zorgen ervoor dat de klantenservice goed op orde is, eventuele reparaties snel worden uitgevoerd en updates voor jouw smartphone langere tijd worden doorgestuurd. Daarbij is het gewoon makkelijk als personen in jouw directe omgeving een soortgelijk toestel hebben waardoor je tips & tricks kan uitwisselen. Nogmaals, dit is zeker geen garantie voor een goede keuze maar meer een onderbuikgevoel waar ik persoonlijk nog weleens mee worstel.

En nu op zoek!

Ik hoop dat ik je middels deze blog op weg heb kunnen helpen in de zoektocht naar een nieuwe smartphone. Mocht je nog vragen hebben dan wil ik jou en anderen uitnodigen om deze hieronder in de reacties te stellen.

4 comments
  1. Netjes, goed en leuk geschreven Menno!
    Ik ben nog steeds tevreden met mijn nieuwe telefoon, ik ontdek steeds weer nieuwe dingen.
    Top geholpen.
    Groetjes Suus

  2. Menno!
    Dit zijn toptips, mn moeder vraagt ook wel eens advies over mobiele telefoons en ja… mijn kennis was up-to-date in het nokia 3310 tijdperk. Long time ago! dus jouw blog zorgt voor helderheid, ook bij de oudere (sorry mam) generatie.
    Ik zelf begrijp het nu ook beter!
    Je schrijft leuk en je stukjes zijn precies goed van lengte… keep following track!

    Liefs

  3. Hoi Suus. Ik ben blij dat je nieuwe smartphone bevalt! Met de S5 van Samsung heb je dan ook een van de toppers van dit moment te pakken. Dat ontdekken zal nog wel een tijdje doorgaan. Het toestel zit namelijk bomvol met verrassingen. Je weet me te vinden als je ooit iets wil weten 🙂

  4. Hi Flowtjuh! Ah, dat waren pas tijden met de Nokia 3310. Ik was zelf de trotse bezitter van een Nokia 3330 waar destijds de nieuwste Snake op te vinden was – awesome. Fijn om te horen dat het artikel in de smaak valt en dat deze begrijpbaar is voor de technisch minderbegaafden 😉 Ik probeer het verhaal dan ook leesbaar te houden voor iedereen. Bedankt voor het lezen en reageren!

Comments are closed.

Related Posts