Hou je maar vast want in 2015 kan je op ee nieuwe nieuwe manier je computer besturen. Naast muis, toetsenbord,spraak en touchscreen kot er nu ook gesture bij. Gesture? Ja gesture, in goed Nederlands handbeweging. Intel heeft onlangs de eerste PC met RealSense technologie geïntroduceerd.
RealSense is eigenlijk een soort Kinect sensor, maar dan ingebouwd. Een ultradunne camera, niet dikker dan een euro en kleiner dan een pen wordt in een aantal PC’s ingebouwd de komende jaren, te beginnen met de Lenovo B50-30 (All-in-One) en de Asus Asus N551 (notebook). Daarmee kan je de PC, of beter gezegd bepaalde applicaties met de hand besturen.
Wat kan je met Realsense?
Intel heeft zo’n drie jaar aan Realsense gewerkt. Het is de perceptive computing groep van Mooly Eden die deze technologie heeft ontwikkeld en deze nu onder de naam Realsense introduceert. Realsense wordt nog niet ondersteund door Windows waardoor je dus nog niet je PC kunt besturen. Er zijn een drietal applicaties op dit moment beschikbaar, tijdens CES zullen er meer applicaties ontwikkeld worden en aan het einde van 2015 moeten er zo’n zestig applicaties beschikbaar zijn.
Op dit moment is 3DME beschikbaar, hiermee kan je je gezicht scannen, deze op een avatar plakken en deze delen op social media en/of in 3D laten printen (zie het Youtube filmpje met mijn scan), een spel a la Angry Birds, Warrior Wave waar je je handen moet gebruiken om de Warrior veilig de uitgang te laten halen en een collaboration tool waarmee je (dankzij de dieptesensor van RealSense) je de achtergrond kunt wijzigen. Zeg maar een ‘green screen’ maar dan softwarematig.
De beste toepassingen moeten echter nog ontwikkeld worden. Intel heeft een SDK beschikbaar gesteld waar geinteresseerde software ontwikkelaars mee aan de slag kunnen om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. De komende maanden zullen deze beschikbaar worden. Tijdens CES zullen de finalisten van een competitie voor RealSense bekend worden gemaakt.
Aan jou de keuze
RealSense staat nog aan het begin. Gaming is een voor de handliggende keuze maar ook serieuze toepassingen zijn mogelijk. Misschien op het gebied van grafisch ontwerp of het browsen door grote hoeveelheden data. Hoe dan ook, het is een goede aanvulling van de mogelijkheden die we hebben om met de computer te interacteren, naast het toestenbord, muis, touchscreen en spraak. Ieder van deze methoden heeft dan ook zijn ideale gebruik. Je gaat niet in een volle treincoupe met spraak besturing een overboeking via ING Mobiel bankieren doen, dan is het handiger om te typen. Zo is het ook met gestures, ook hierbij zal een bepaalde toepassing of gebruik gevonden worden. Of natuurlijk niet en dan is het misschien alleen voor video conferencing geschikt. De tijd zal het leren.
Mediamarkt
Nederland, en dan specifieker de vestigingen van de Mediamarkt hebben de primeur. Alle vestigingen krijgen een speciale stand waar je de nieuwe manier van het besturen van de PC zelf kunt testen. Vanaf 22 december zullen alle vestigingen een soortgelijke stand hebben waar je uitleg kunt krijgen over RealSense, je gezicht kunt laten scannen (en delen op social media) en kijken wat jij zelf van RealSense vindt.
Op dit moment zijn twee PCs waar RealSense op beschikbaar is nog wel aan de prijs. De Lenovo kost €1099,00 en de Asus €999,00. Later dit jaar komen andere modellen met RealSense technologie met een lager prijsplaatje.