Met de Nest Protect belooft Nest je een rook- en koolmonoxidemelder die niet irritant is en er ook nog oke uit ziet. Ik hing er twee op.
Installatie
De installatie was eenvoudig, na het lostrekken van de strip bij de batterijen spreekt de Protect je toe in zowel het Nederlands als het Frans, terwijl de ring op de Protect een blauwe gloed geeft. Na de taalselectie en installatie van de app kun je hem via de app koppelen met je Nest-account en je wifi. Nog even selecteren waar je de Protect gaat hangen (bv. woonkamer, bovenverdieping oid.) en je bent klaar. Om hem te testen druk je simpelweg op de grote knop in het midden. Na een gesproken melding en een aftelling van 10 naar 1 klinkt dan ook daadwerkelijk het alarm. En zoals de Protect zelf al zegt, dit is luid.
Functionaliteiten
De Protect wordt neergezet als slimme melder, maar wat maakt hem dan slim? Er zijn een aantal functies die de Protect onderscheiden van een standaard rookmelder. De belangrijkste toevoeging in mijn ogen is de zogeheten “heads-up”. Er klinkt een gesproken melding op het moment dat de Protect rook of koolmonoxide detecteert met waarden die hoger zijn dan normaal, maar lager dan de wettelijke waarde waarbij het alarm moet klinken. De Protect zal je dan toespreken met teksten als “Waarschuwing, er is rook in de woonkamer” en “Let op, er kan zo een alarm klinken, dit alarm is luid”. De eerste zin geeft ook al meteen een andere functie prijs, je kunt aangeven wat de lokatie is van de Protect. Omdat Protects elkaars boodschap doorgeven (de gesproken melding klinkt dus op alle aanwezige melders tegelijk) hoor je direct waar de rook of koolmonoxide gedetecteerd is. In het geval van een melding gaat de ring rood branden, dus je hebt niet alleen een auditieve maar ook visuele melding. Als de rook nog verder toeneemt gaat het wettelijke alarm af. Door een druk op de knop kun je het alarm uitschakelen, maar als de rook blijft zal het alarm opnieuw klinken. Als de rook in de ruimte afneemt, zal de Protect dit ook middels een gesproken melding melden.
De melder doet elke dag een test om te controleren of alle functionaliteiten nog werken. Na deze check gaat de lichtring in de Protect groen branden om aan te geven dat alles nog ok is. Daarnaast is er ook nog een Lightway, de functie die je in nachtelijke uren bijlicht als je langs de Protect loopt, een soort nachtlampfunctie dus.
Alle meldingen verschijnen ook als berichten op gekoppelde telefoons en tablets, dus ook als je niet thuis bent, ben je direct op de hoogte van een alarm in huis. Tevens zie je in de app ook wanneer de Protect getest is, wanneer je zelf-check is gedaan, maar ook hoe vaak het nachtlichtje is aangeweest.
Gebruik
Tja, hoe “gebruik” je nou een rookmelder. Eigenlijk hoop je ‘m gewoon domweg nooit nodig te hebben natuurlijk. Bij mij hangt de Protect in het trappegat naar boven en ik ben inmiddels redelijk gewend geraakt aan het lichtje op het moment dat ik ’s ochtends in het donker de trap af moet. En ’s avonds zie ik de groene gloed ten teken dat alles goed is. In de 4 maanden dat ik heb hem hangen was de Protect nog niet door z’n batterijen heen, maar dat zal ongetwijfeld ook op een vriendelijke manier gemeld worden.
Testen
Natuurlijk wilde ik toch ook de extra functionaliteiten wel testen. Dus heb ik de Protect op een avond van de muur gehaald en boven het vuurtje in mijn open haard gehouden in de hoop toch op z’n minst een “heads-up” te triggeren. Maar helaas leek dat niet te werken, terwijl mijn oude rookmelder wel direct begon te piepen. Na overleg met Nest heb ik toen een rookmelder-spuitbus gekregen, maar ook dat leverde helaas niet het gewenste resultaat op. Een nieuw opgestuurd exemplaar bleek wel goed te functioneren. Het lijkt er dus op dat het 1e exemplaar wat ik ontvangen heb (nieuw in de doos) niet goed werkte. Voor een apparaat wat feitelijk maar één functie heeft is dat uiteraard wel zorgwekkend. Overigens wil ik nog vermelden dat de door mij gebruikte testmethodes (zowel open haard als spuitbus) niet echt op een gecontroleerde manier zijn gedaan, dus ook niet per definitie hoeven te betekenen dat de 1e Protect niet functioneert in noodgevallen. Maar gezien het feit dat je van een rookmelder verwacht dat hij gewoon doet wat hij moet doen wilde ik het toch niet achterwege laten.
Eindoordeel
De Nest Protect biedt je een gecombineerde rook- en koolmonoxide melder die inderdaad uitermate vriendelijk is. Maar met een prijs van 109 euro is het natuurlijk een stevige investering. Zeker ook gezien het feit dat je er toch minstens één op elke verdieping wil hangen. Het feit dat ze elkaars boodschap doorgeven (en meldingen geven in de apps) is absoluut een pluspunt en geeft je een veilig gevoel. Maar uiteindelijk hoop je ‘m natuurlijk nooit nodig te hebben…
Comments are closed.