Review: Parrot Zik 2.0 1

Review: Parrot Zik 2.0

Parrot lanceerde onlangs een nieuwe versie van de Zik headset, de 2.0. Ook al had ik geen ervaring met de Zik 1.0, wilde ik deze headset graag eens uitproberen.

De Zik 2.0 wordt door Parrot aangeprijst als de meest geavanceerde koptelefoon ter wereld. Zo biedt de Zik 2.0 door middel van een ingebouwde digital sound processor de mogelijkheid om de audio volledig naar eigen wens te in te stellen. Ruisonderdrukking zit er ook in, naast de optie om er mee te bellen en een aanwezigheidsensor zodat de muziek alleen speelt als je ‘m op hebt. Via touch op de rechterschelp kun je ook nog eenvoudig het volume wijzigen en van track wisselen. En dat allemaal in een strak vormgeven uiterlijk, ontworpen door Philippe Starck. Tot zover het verkooppraatje van Parrot, tijd om eens te kijken of ie dit alles ook waar maakt.

App

De Zik is primair een Bluetooth-headset (alhoewel er ook een jackplug-kabel is bijgeleverd) en door ‘m te koppelen aan je telefoon kun je ‘m ook direct gebruiken. Maar om echt alles uit de Zik 2.0 te halen is het wel raadzaam de bijbehorende app te installeren. Deze gebruik je om opties zoals ruisonderdrukking en geluidsprofielen aan of uit te zetten, hiervoor zitten geen opties op de headset zelf. Zeker in het geval van ruisonderdrukking is dat soms best een gemis. De app is redelijk eenvoudig van opzet, je swiped door de instellingen heen en ziet direct wat er wel en niet geactiveerd is. Zodra je een wijziging doet hoor je het verschil ook direct. Je hoeft de app niet standaard open te hebben, de Zik onthoudt de gekozen instellingen.

Ruisonderdrukking (en versterking)

De ruisonderdrukking is zonder meer goed te nemen. Voordat ik deze headset meenam op mijn dagelijkse treintripjes had ik geen idee dat de trein zoveel herrie produceerde. De headset opzetten met alleen maar de ruisonderdrukking en zonder muziek gaf al een oase van rust. Maar naast de traploos in te stellen ruisonderdrukking biedt de Zik ook nog een speciale modus, genaamd streetmode. In plaats van het geluid van buiten weg te drukken, hoor je in streetmode juist alle geluiden om je heen. Hierdoor kun je je muziek luisteren en toch veilig deelnemen aan het verkeer. Bij mijn tests hoorde ik prima alle geluiden om me heen, helaas hoorde ik ook het windsuizen langs de microfoons. Dus de streetmode is vooral interessant als je niet al te snel in beweging bent.

Touch en detectie

Op de rechterschelp zit een touch-paneel waarbij je kan switchen tussen tracks, pauzeren en het volume kan regelen. Dit werkte bij mij niet altijd naar behoren, zeker met het switchen van de tracks liep ik nog weleens te stoeien. Ik merkte ook dat het volume-bereik van het touch-paneel beperkt was, vaak wilde ik harder of zachter dan ik met touch kon bereiken. Het volume wat je instelt is ook puur het volume op de headset, het volume op de telefoon verandert niet. De detectie of de headset gedragen wordt of niet werkt meestal goed, maar zeker als je wat actiever bent kan de headset spontaan de muziek pauzeren omdat het contact met de sensor blijkbaar verbroken is.

Geluid

Alle extraatjes zijn mooi meegenomen, maar uiteindelijk draait ’t bij een headset toch om het geluid wat hij produceert. Out of the box vond ik het geluid van de Zik wat iel klinken, ik geef de voorkeur aan een stevige bas. Maar na wat spelen met de simpel opgezette equaliser in de app vond ik uiteindelijk een kleurbeeld wat me erg beviel. Voor mij precies de juiste combinatie tussen diepe bassen en een goede mix van hoog en midden.

Verder

Je kunt ook bellen met de Zik, er zit zelfs herkenning voor je eigen spraak door middel van kaaktrilling-detectie. Aangezien ik vrijwel nooit bel en al zeker niet met een headset heb ik dit eigenlijk niet echt kunnen proberen. Die ene keer dat ik gebeld werd met de headset op ging zeker niet onaardig, maar ik vond het een vreemde gewaarwording.

Opladen van de Zik gaat via een micro-usb-kabeltje en de compacte batterij zit netjes onder de linkerschelp, de kap hiervan wordt met magneetjes stevig op z’n plek gehouden.

IMG_5699

Conclusie

De look en feel van de Parrot Zik 2.0 zijn uitermate goed en ook het geluid is prima. Goedkoop is hij niet maar mocht je wat willen uitgeven voor een fijne koptelefoon met veel extra’s die verkrijgbaar is in een boel hippe kleurtjes is dit zeker een aanrader.

Related Posts
JBL GO
Lees meer

Review: JBL Go Bluetooth-speaker

De JBL GO is de goedkoopste Bluetooth-speaker uit de JBL-range. Het geluid is prima, de bediening eenvoudig en met 8 kleuren heb je daarin ook wat te kiezen. Thijs testte de zwarte variant.