Usb is eigenlijk een woord wat we heel vaak gebruiken in het dagelijks leven als je denkt aan gadgets, maar waar staat het nu eigenlijk voor en welke verschillende types zijn er? We nemen de termen en verschillen allemaal even met je door.
Wat is usb?
Usb staat voor Universele Seriële Bus en dient als een standaard voor de aansluiting van randapparatuur (zoals een printer, smartphone, muis of toetsenbord) op een computer. Usb werd in 1996 vastgesteld door Intel waarbij versie 1.o werd ingevoerd als vervanger van parallelle en seriële poorten. Een bijkomend voordeel van usb was het feit dat de stroomvoorziening van randapparatuur ermee verzorgd kon worden en er was geen herstart nodig na het aansluiten van een apparaat via usb. De ontwerpers van usb hadden zich een aantal doelen gesteld:
- Het moest een degelijke, goedkope poort worden die ook voor goedkope randapparatuur als muizen gebruikt kon worden.
- De kosten van de bekabeling en connectors mochten niet hoog zijn.
- De constructie moest zo zijn, dat foutieve aansluiting uitgesloten was.
- Er moesten veel apparaten tegelijk via usb aangesloten kunnen worden.
- Usb moest voldoende snelheid bieden om printers en andere snelle apparatuur als harde schijven aan te kunnen sluiten.
- De achterliggende doelstelling is alle afzonderlijke poorten van een pc door één enkele standaard te vervangen.
Aan de lengte van een usb-kabel zit wel een maximum namelijk 5 meter. Deze maximale lengte is te vergroten door gebruik te maken van een usb-hub waarbij je maximaal tot 30 meter kan gaan.
Welke versies van usb zijn er?
Zoals eerder al vermeld werd de eerste versie (usb 1.0) geintroduceerd in 1996 welke een theoretische overdrachtsnelheid haalde van 1,5 Mbit/s. Inmiddels worden de meeste apparaten al uitgevoerd met usb 3.0 waarmee theoretisch snelheden tot 4,8 Gbit/s gehaald kunnen worden. Wanneer je gebruik maakt van usb 3.1 dan kan je zelfs 10 Gbit/s halen. De theoretische snelheden worden in praktijk vaak niet gehaald. Ook het vermogen van de verschillende usb-versies verschilt. Zo levert versie 2.0 maximaal 500 mA – wat voldoende is voor b.v. een muis – terwijl versie 3.0 en 3.1 respectievelijk 900 mA en 2000 mA leveren.
Connectors
Naast de verschillende versies zijn er ook verschillende connectoren (stekkers) voor usb. Voor smartphones heb je vaak een micro-usb. Aan de computer/oplader zijde zie je altijd een usb-A en aan de zijde van de smartphone/tablet zie je de usb-B-stekker zitten. In bovenstaande afbeelding zie je de verschillende connectoren. Het nieuwste type connector is usb-C, waarbij het niet meer uitmaakt hoe je de stekker in het apparaat steekt, dit door de omkeerbaarheid van de plug. Zie hieronder.