Een draadloze oplader voor je telefoon klinkt ideaal. Toch zijn er zoveel soorten dat het lastig is om de juiste oplader te kiezen. We hebben tientallen exemplaren getest en de Belkin Boost-Up Qi springt er uit.
Positief is het feit dat de Belkin draadloos opladen met 10W ondersteunt voor Android telefoons en 7,5W voor iPhone. Je hoeft niets in te stellen, de Belkin herkent zelf wat je smartphone maximaal aan kan en zal het vermogen daarop aanpassen. Daarnaast levert Belkin een kabel én een snelle QC 3.0-adapter mee zodat je de Boost-Up Qi direct in het stopcontact kunt doen. Je hebt verder niets meer nodig.
Hoe werkt draadloos opladen
Draadloos opladen heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Inmiddels zijn er honderden apparaten die je draadloos kunt laden. Vooral telefoons zijn hier geschikt voor.
Misschien gebruik jij namelijk al jarenlang draadloos opladen als je over een elektrische tandenborstel beschikt: je zet deze gewoon in de houder en hij begint met laden.
Zo simpel werkt een draadloze oplader voor jouw smartphone ook, want het principe om jouw mobieltje op te laden is hetzelfde: plaats je telefoon op een oplaadpad of een draadloos oplaadpunt en hij begint direct op te laden. Da’s erg handig, want je hoeft dan niet eerst een kabel aan te sluiten.
Een draadloze oplader is feitelijk niets anders dan een soort elektro-magneet. Het magnetische veld dat de oplader opwekt wordt door je telefoon weer omgezet in stroom, waarmee je de accu kunt opladen.
Is draadloos opladen met zo’n magnetisch veld wel echt veilig? Welnu, het is inderdaad zo dat magnetisme of magnetische velden altijd als iets mysterieus ervaren wordt, omdat je ze niet kan zien, voelen of ruiken.
Om een efficiënt draadloos oplaadsysteem te creëren, moet het magnetische veld daarom dicht rondom de koperdraadlussen beperkt worden. Dit wordt gedaan door heel speciale materialen, genaamd ferrieten.
Deze ferrieten geleiden het magnetische veld subliem, zelfs veel beter dan lucht. Daarom heeft het magnetische veld de voorkeur om door het ferriet te stromen in plaats van door de lucht. Om deze reden komt er nauwelijks magnetisme uit het draadloze oplaadsysteem en is het dus super veilig te noemen. Plaats gewoonweg niets tussen jouw smartphone en de lader om deze werking te kunnen verstoren.
Wat is Qi
Qi (je spreekt het uit als “tsjie”) is de standaard voor draadloze opladers zoals vastgelegd door het Wireless Power Consortium. In het WPC zijn onder andere Apple, Samsung en Sony verenigd om draadloos opladen makkelijk en beter te maken.
Het fijne van zo’n universele standaard als Qi is, dat er veel Qi draadloze opladers beschikbaar zijn in verschillende maten, vormen en kleuren. Jij kan Qi laders voor op jouw bureau, voor in de auto of zelfs draagbare Qi powerbanks krijgen. Zo ook de Ikea draadloze oplader.
Ikea draadloze oplader
De Ikea draadloze oplader is een voordelige keus, maar valt qua vermogen en accessoires wat tegen. Zo levert de Ikea Nordmärke slechts 5 watt en wordt deze niet geleverd met een adapter voor in het stopcontact. Die moet je er dus nog los bij kopen. Uiteindelijk ben je dan bijna net zoveel geld kwijt als aan de Belkin Boost-Up Qi, maar krijg je een veel minder geavanceerd apparaat.
Welke iphones kunnen draadloos opladen?
Niet elke iPhone is standaard geschikt voor draadloos opladen. Je kunt vanaf de iPhone 8 je telefoon zonder verdere accessoires op een Qi-lader leggen en het laden start direct. Een iPhone kan laden met 7,5w, dus kies een lader die dat kan leveren.
iPhone 7 draadloos opladen
Je kunt de iPhone 7 standaard niet draadloos opladen. Met een charging case kan dat wel. We leggen je hier uit hoe je een iPhone 7 draadloos kunt opladen.