Review: Blue Microphones Yeti 1

Review: Blue Microphones Yeti

Als je als blogger of misschien zelfs vlogger opnames wilt maken is het wel belangrijk dat er een goede microfoon bij wordt gebruikt. Deze microfoon moet geschikt zijn voor alle type opnames, van conference calls tot tweegesprekken en van presentatiemode tot stereo.

Ik testte de Blue Microphones Yeti (of kort Blue Yeti), een professionele microfoon voor de thuis en kleine studio opnames. Natuurlijk zal ik ook een stukje geluidsopname bij deze review doen, met name van de diverse modi bij de opnames.

Uitpakken

De Blue Yeti is geen klein microfoontje of eentje die goedkoop aanvoelt. In tegendeel zelfs, de stevige metalen voet en behuizing geven je het gevoel dat je kwaliteit in handen hebt. Het is een enorm apparaat van ongeveer 30 cm hoog met aan de voor en achterkant diverse knoppen. Aan de onderkant een female mini jack waar een hoofdtelefoon ingestopt kan worden en een schroefdraad om de microfoon op een standaard te zetten. Je kan eenvoudig de schroeven aan de zijkant losmaken en de microfoon uit het frame halen.

Review: Blue Microphones Yeti 3
Voorkant van de Blue Yeti

Er zijn geen drivers noodzakelijk, inpluggen en gaan met die opnames. Een drie meter lange USB kabel verbindt de microfoon met de USB poort van je PC of  Mac. Meer dan dat hoef je niet te doen. Bij de Yeti wordt geen software geleverd om opnames te maken of te bewerken. Windows  kent een standaard  app hiervoor (Windows Voice Recorder), tevens zijn er natuurlijk vele gratis en betaalde programma’s om opnames te maken. Van de mogelijkheid in bijvoorbeeld PowerPoint 2016 om geluid op de nemen bij slides tot allerlei andere tools en programma’s (zoals Audacity). Ik gebruik Audicity voor deze test.

Testen van de opname

Zoals gezegd zijn er vier modi voor opnames:

  1. Stereo
  2. Cardioid
  3. Omnidirectional
  4. Bidirectional
Review: Blue Microphones Yeti 5
Opname settings

Het is experimenteren met  de microfoon op welke manier de opnames het best worden  gemaakt. Met  de koptelefoon ingeplugd  kan je gelijk  horen hoe eea klinkt ook al  ben je geen opnames aan het maken. Je kunt dan wel goed het niveau instellen. Zodra je een opname wilt maken start je bijvoorbeeld Audacity.

Aan de knoppen

Zoals gezegd en te zien op de foto’s, er zitten een aantal knoppen op de microfoon. De Mute knop (rood houdt in dat je in opname mode bent) stelt je in staat om even geen opname te maken. Het is niet  zo dat de opname dan gestopt wordt, deze  loopt door maar het geluid komt niet door. De Volume knop spreek voor zich natuurlijk. Wat wel opvalt is dat deze veel lichter draait dan de knop voor de opname settings die eerlijk gezegd echt wat kracht nodig heeft. Aan de achterkant zit ook nog de Gain knop waarmee de gevoeligheid kan worden ingesteld van de microfoon.

Waarvoor te gebruiken?

De vraag is: waarvoor gebruik je hem?  En het antwoord is: voor van alles  en nog wat. In een zakelijke setting kan je het als een conference call microfoon gebruiken. Ben je een fervent Youtube video maker, of wil je dat worden dan is de Blue Yeti een goede investering omdat je  de mogelijkheid hebt om in ieder  geval qua kwaliteit goede opnames te maken.  Ook voor het maken van instructie videos / screen captures is Yeti een goede keus bijvoorbeeld met  Flashback Express Recorder .

Het is gewoon lekker om met kwaliteit te werken en het scheelt ook nog eens tijd en werk. Het komt namelijk wel eens voor dat je een opname maakt en  naderhand blijkt dat het geluid te hard / te  zacht of gewoon uit staat.

Ik ga niet diep in op alle hele technische details zoals samplerate (48kHz, prima geschikt voor ‘normaal’ opname werk) en frequency response (20Hz-20kHz). Deze details zijn standaard / goed voor dit type microfoon.  Wil je hogere samplerates dan is er  altijd nog de Yeti Pro die tot 192kHz gaat met 24bits sampling in plaats van 16bits. Die is wel 2 x zo duur.

Kortom, wil je (semi) professioneel opnames maken voor hobby (bijvoorbeeld ook gamen) of werk dan is Blue Yeti een goede keus. Met een prijs van EUR 149 doe je wel een investering maar die verdien je terug in professionaliteit en kwaliteit. Hoef jij je alleen nog maar te focussen op de inhoud!

Related Posts
HEOS 5
Lees meer

Review: HEOS 5 by Denon

De HEOS 5 is onderdeel van een uPnP multi-room audiosysteem uitgebracht door Denon. Via dit systeem zet Denon zichzelf in de markt waar op dit moment Sonos een licht monopolie had. De gelijkenis gaat ver, aangezien de formaten van de boxen en de naamgeving redelijk overeen komt. Maar om nou te zeggen dat we het hier over een exacte kopie hebben gaat dan wel net weer wat ver. Lees de review van Boas over de HEOS 5.