Het komt veel voor dat websites invoervelden hebben die bedoeld zijn voor bezoekers om bijvoorbeeld een reactie achter te laten. Het gaat in dat soort gevallen bijvoorbeeld om het reageren op een blog post, een gastenboek, of om contact op te nemen met de webmaster of het bedrijf. Echter, om je gegevens te kunnen versturen, moet je vaak eerst een paar cijfers en/of woorden overtypen; de captcha. De tekens zijn in de meeste gevallen een beetje moeilijk leesbaar gemaakt.
Waarom Captcha?
Captcha staat voor ‘Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart’. Captcha is in het leven geroepen omdat er robots zijn die misbruik maken van dit soort invoervelden en ongewenste reacties of mail sturen. Captcha voorkomt zulke acties. Door het invullen van een captcha, bewijs je dat je een mens bent, en geen robot.
Voor de meeste robots is het namelijk niet mogelijk om een captcha correct in te vullen, zodat ze niet zomaar een formulier kunnen verzenden. Omdat de tekens vervormd zijn, kunnen ze de karakters niet lezen. Een mens is in de meeste gevallen daar wel toe in staat.
Soort captcha’s
De captcha codes zijn er in diverse vormen. Soms komen ze in de vorm van een reeks tekens, lettercombinaties of visuele afbeeldingen. Captcha codes worden door veel internetgebruikers als vervelend ervaren, omdat het soms wat moeite kost om ze te lezen. Er zijn dan ook vaak meerdere pogingen nodig om de reactie of het formulier in te kunnen sturen.
Robots die captcha kraken
Helaas zijn er robots die door middel van bijvoorbeeld OCR-software captcha’s kunnen oplossen. OCR-software gebruikt men om teksten bij het scannen te converteren in een digitaal format. De software wordt echter ook graag gebruikt door cybercriminelen om captcha’s mee te kraken.
Behalve het gebruiken van OCR-software, is het ook mogelijk dat er mensen uit bijvoorbeeld India worden ingezet die voor weinig geld de hele dag captcha’s oplossen.
Wat is ReCaptcha?
Google heeft een oplossing gevonden om de captcha ergernis van gebruikers tegen te gaan. Als het achterliggende script gelooft dat de bezoeker van een bepaalde website een mens is, hoeft de persoon enkel een vakje aan te vinken om vervolgens de reactie te kunnen versturen. In het geval van twijfel, moet de bezoeker een paar plaatjes aanklikken.
ReCaptcha gebruiken
ReCaptcha gebruiken voor jouw website doe je door de volgende code in te voegen in de head van je website:
<script src=”https://www.google.com/recaptcha/api.js” async defer></script>
Vervolgens plaats je een tweede code in de body van je site, daar waar je graag de captcha wil hebben:
<form action=”?” method=”POST”>
<div class=”g-recaptcha” data-sitekey=”your_site_key”></div>
<br/>
<input type=”submit” value=”Submit”>
</form>
Een captcha kun je overwegen als je last hebt van veel spamberichten op je website. Als dit niet het geval is, kun je het misschien beter weglaten, om irritaties te voorkomen bij bezoekers. Ze kunnen namelijk zomaar afhaken als ze je captcha niet kunnen ontcijferen.