Je hebt de nieuwe iPhone XS ongetwijfeld langs zien komen. Zoals we van de Apple iPhone gewend zijn is het weer een gelikt toestel geworden. Toch zijn er nog aardig wat gave features onder de radar gebleven. Zonde natuurlijk!
Staal ipv alu
Waar de iPhone X nog randen van aluminium had zijn deze bij de XS van staal gemaakt. Dit zou harder en krasbestendiger moeten zijn. Zo blijft je premium-telefoon nog langer mooi.
Camera upgrade
De camera heeft dezelfde opstelling als de iPhone X, maar onder andere de HDR-functie is verder geperfectioneerd. Dit zorgt voor nog meer detail in donkere gedeeltes van je foto’s.
Stereospeaker
De mono-speaker in de iPhone X is nu vervangend door een stereo-speaker in de nieuwe iPhone XS. Dit zorgt vooral voor een beter stereobeeld: je kunt duidelijk horen dat er links en rechts andere dingen gebeuren. De kwaliteit is gelijk gebleven, maar dit zorgt wel voor een natuurlijker geluid dan de eerdere iPhones.
Scherm
Yes! Apple laat haar donkere kant zien met de nieuwe OLED-schermen in de XS. Niet langer wordt een pixel die zwart moet zijn ook verlicht. Een zwarte pixel wordt nu gewoon uitgezet. Zo wordt zwart nog zwarter, iets wat je misschien al kent van je OLED televisie thuis. Dit zorgt voor een veel intenser beeld wat daarnaast ook nog eens veel luxer aanvoelt. Wat dat betreft is dit echt een feature die niet veel langer uitgesteld kon worden.
Daarnaast is de calibratie van de scherm bij Apple altijd spot-on. Net als de diverse iMacs en Macbooks worden de kleuren erg nauwkeurig weergegeven. Ook tussen diverse exemplaren zit minder verschil dan bij andere merken.
Dualsim
Eindelijk! Nou ja, deze feature komt pas later door middel van een software upgrade. Apple heeft gelukkig wel het licht gezien. Naast een gewone simkaart kan je een e-sim activeren. Je kunt op reis bijvoorbeeld een qr-code scannen en deze gebruiken om een abonnement aan je telefoon te koppelen. Je kunt in iOS meerdere e-sims beheren, maar er op elk moment slechts één gebruiken. Uiteraard naast je gewoon simkaart. Zo bel je ook op vakantie lekker voordelig.
Schermtijd
Apple heeft in iOS 12 de mogelijkheid ingebouwd om je schermtijd te monitoren. Compleet verslaafd aan Snapchat? In dat geval wordt je nu keihard met je neus op de feiten gedrukt. Ook handig voor ouders die hun kinderen enigszins willen beteugelen in hun smartphone gebruik.
AR Kit 2.0
De eerste versie van AR Kit gaf al heel wat mogelijkheden, maar versie 2 gaat weer een stap verder. De app Meten die Apple zelf meelevert geeft wat dat betreft al heel goed aan wat er allemaal kan. De naam zegt het eigenlijk al: je kunt hiermee van alles en nog wat opmeten. De metingen zijn verrassend nauwkeurig en wijken in de praktijk slechts een paar procent af. Prima voor een groffe meting dus, minder prima als je echt iets straks in elkaar wilt klussen.
Siri
De slimme assistent Siri heeft weer meer functies gekregen. Opvallend is de nieuwe app Opdrachten waar je hele workflows kunt koppelen aan een enkele opdracht. Zo kan je bijvoorbeeld je locatie vastleggen, vooraf bepaalde muziek afspelen of zelfs een pop-up tonen. Ook het bewaren van info uit de Gezondheid-app is bijvoorbeeld mogelijk. Je leest meer over Siri bij Telfort.
De 3,5mm adapter wordt niet meer meegeleverd
Dat Apple niet uitblinkt in liefdadigheid wisten we al. Niet alleen de Amerikaanse overheid kan fluiten naar de belastingen die ergens in een tropisch paradijs achterblijven, jij kunt straks fluiten naar de 3,5mm adapter die je nodig hebt om een bedrade hoofdtelefoon aan te sluiten. Ok, die adapter kan je voor een tientje meepakken bij Apple zelf, maar als je €1200 uitgeeft voor een telefoon is dat gewoon gierig.
Sneller dan iOS 11
Niet alleen heeft iOS 12 meer functies gekregen, het systeem is ook behoorlijk geoptimaliseerd. Zo is het opstarten van apps merkbaar sneller geworden. De batterijduur van de iPhone XS is iets gezakt, maar de extra snelheid maakt dat ruimschoots goed.