Drones: verschillende soorten en maten! 1

Drones: verschillende soorten en maten!

Deze blog is geschreven door gastblogger Anne ter Steege van Drone Kopen Online. Wil jij een gastblog schrijven voor IntoGadgets.nl? Stuur dan een mail naar info@intogadgets.nl.

Je leest en hoort er de laatste tijd steeds meer over: drones. Voor sommige mensen is het een doorn in het oog, omdat ze voor overlast kunnen zorgen. Denk aan piloten, die uit het niets een drone voorbij hun vliegtuig zien schieten. Er zijn echter ook mensen, waarbij door drones een last van hun schouder valt.

Boeren maken bijvoorbeeld gretig gebruik van drones om hun gewassen te besproeien, te zaaien en te oogsten. Ook de politie maakt handig gebruik van drones. De apparaten zijn namelijk ideaal voor crowd control tijdens grote evenementen.

See you after the weekend. Original picture of StockSnap http://pixabay.com/nl/users/StockSnap-894430/ and is free stockphotography. I edited it. If you want to see the Drones of Muse look at: https://www.youtube.com/watch?v=I5sJhSNUkwQ&list=PLZ7vWQArY3hLN2vCNQBz7F8LMEqg720iI
Foto van StockSnap .

Verschillende type drones

Dit zijn enkele voorbeelden van toepassingen voor zakelijk gebruik. Hiernaast is er nog een grote groep hobbyisten, die het leuk vinden om met hun drone mooie beelden te maken van de omgeving. Dan moet je echter wel een drone met camera hebben. Niet alle drones beschikken namelijk over een camera en als ze het wel hebben kan de kwaliteit van de camera ook behoorlijk verschillen. Sommige camera’s filmen in HD, maar er zijn ook al enkele drones met camera op de markt die in 4K filmen.

night-drone

Punten waarop drones van elkaar verschillen zijn:

  • Accuduur (5 tot 30 minuten)
  • Bereik van de drone (20 tot 2000 meter)
  • Aansturing van de drone (via een controller of via een app op de telefoon)
  • Mogelijkheid van live meekijken met wat de camera van de drone filmt

Naast bovenstaande zit er ook een behoorlijk verschil in de formaten en het gewicht van verschillende drones. Zo zijn er hele lichte drones (20 gram) die met gemak op je handpalm passen en waarbij soms zelfs ook nog een camera in de drone zit geïntegreerd. Er zijn echter ook drones met een gewicht van zo’n 80 kilo en een grootte vergelijkbaar met een doberman.

Het gewicht van een drone heeft ook direct invloed op wat je met je drone mag doen. In de wet is namelijk een onderscheid gemaakt tussen particulier en commercieel gebruik van drones. Drones met een gewicht van boven de 4 kilogram vallen automatisch onder de regelgeving van commercieel gebruik. Drones die minder dan 4 kg wegen, de zogenoemde mini drones kunnen onder particulier of commercieel gebruik vallen. Hierbij hangt het er vanaf of er een commercieel doel aan het gebruik van de drone verbonden is.

Drone certificaat en regelgeving

drone-regelgeving

De regels met betrekking tot particulier gebruik van drones zijn minder streng dan de regels die gelden voor commercieel gebruik.

Voor particulier gebruik gelden de volgende regels:

  • Vlieg alleen overdag
  • Houd de drone altijd in zicht
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter
  • Vlieg niet boven bebouwing, wegen en mensen
  • Vlieg niet binnen een straal van 3 km van een luchthaven
  • Vlieg niet binnen een straal van 3 km van no fly zones
  • Breng niet de privacy van anderen in het geding
  • Geef ander luchtverkeer altijd voorrang

Zoals gezegd gaan de regels voor commercieel gebruik wat verder. Om je drone beroepsmatig of met een commercieel doel in te zetten hoef je geen ontheffing aan te vragen, iets wat in het verleden wel gold. Echter dien je wel een certificaat te hebben: het ROC (RPAS operator certificate). Dit certificaat wordt uitgereikt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Dit certificaat kan je krijgen als je aan de volgende vereisten voldoet:

  • De piloot heeft een brevet
  • De drone is gekeurd en beschikt over een bewijs van luchtwaardigheid
  • De piloot is in het bezit van een goedgekeurd operations manual

De mogelijke toepassingen van drones zijn al met al dus erg breed en de drones kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Mocht je geïnteresseerd zijn in een drone, maar niet precies weten welk model bij je past, dan kan je altijd advies vragen bij een expert.

Related Posts