De Dyson V11 Absolute Extra Pro is de nieuwste loot aan de stam van Dyson’s snoerloze stofzuigers.
Dyson heeft het zak en snoerloze model uitgevonden, op de markt gebracht en geperfectioneerd. Ander merken zagen er niets in (ook niet als een model in licentie) en dachten waarschijnlijk dat het niets zou worden. De stofzuiger met stekker en stofzak was goed genoeg en ook een kip met gouden eieren voor de fabrikant.
Het is een V11, dus het is nog steeds de technologie die we al kennen. Maar dit model heeft naast de laatste versie van de Dyson elektromotor, een nog een aantal dingen aan de V11 Absoluut Extra Pro die de moeite waard zijn. In dit blog vertel ik je er meer over.
Ik vind de naam ook mooi, een verzameling van termen die allemaal een overtreffende trap aangeven, absoluut, extra en pro. Dan moet wel bijna goed zijn. Maar een naam is maar een naam, de vraag is: hoe doet de Dyson het?
Tot twee uur stofzuigen
Kenners van de Dyson modellen zien waarschijnlijk weinig dingen die anders zijn tussen de normale V11 en de Absoluut Extra Pro. Afgezien van de houder waarin de stofzuiger zit lijkt het op een ‘ gewone’ V11.
Het grote verschil zit hem in de dubbele zuigduur van deze stofzuiger. Dat klinkt leuk, twee keer zo lang stofzuigen, maar diegene die wel eens met een V11 heeft gewerkt weet dat het niet een heel erg lichtgewicht model is. Dan kan ook niet anders want je hebt alles in de hand, ten opzichte van traditionele stofzuigers met een body en een slang. Dat is niet zo erg, normaal rust de stofzuiger op de grond met de zuigmond en beweeg je deze over de vloer.
In het geval dat je een spinnenweb moet weghalen aan het plafond dan merk je wel dat het toch wel even een inspanning is die een zekere inspanning kost.
Wordt het niet te zwaar?
Toen ik hoorde dat dit model maximaal twee uur stofzuigen mogelijk maakt vroeg ik me af hoe dat het gewicht zou beïnvloeden. Het antwoord is: niet. De oplossing is natuurlijk niet omdat de batterij twee keer zo groot maken, maar in dit geval eenvoudigweg een verwisselbare batterij te maken die je heel snel kunt opladen en wisselen.
Verwisselen van batterij
Het wisselen van de batterij van stofzuiger gaat eigenlijk heel vlot. Ik haal de zuigmond los (niet nodig, wel handig) en druk eenvoudigweg op een knopje waardoor de batterij losschiet. De andere batterij klik je er dan zo in. Kijk maar op de video hieronder.
Wat krijg je met de nieuwe Dyson
De nieuwe Dyson komt met een eigen oplaadpaal (witte voet met zilveren paal) om de stofzuiger in op te hangen / op te laden (de paal heeft een kabel naar de oplader toe).
Daarnaast een tweede batterij en een houder om de batterij op te laden c.q. stofzuiger in te doen (zoals bij de andere V11 modellen). Deze kan worden opgehangen aan de muur waarbij je dan twee mogelijkheden hebt voor opladen (de paal en het speciale oplaadpunt). Ideaal voor een groot huis waarbij je de stofzuiiger of op de begane grond of op de eerste verdieping kunt opladen / opruimen.
Zuigt als de beste
Dysons zuigen natuurlijk en dat is een goede eigenschap voor een stofzuiger.
De nieuwe Extra Pro heeft 20% meer zuigkracht zijn voorganger, alleen hoe kan je dat testen? Een laboratorium of keuringsinstituut heeft daar apparaten voor, ik niet dus ik neem maar aan dat het zo is. Ik heb nog even gekeken of ik bijvoorbeeld een bepaald gewicht zou kunnen opzuigen maar de zuigmond sluit niet 100% i.v.m. de accessoires, dus je hebt niet 100% kracht.
Modes
De V11 (traditionele of een absoluut extra) heeft een digitale display geeft aan hoeveel tijd er nog resteert op deze batterij. Dat is niet iets nieuws hadden bij de vorige V11 hadden we maar het is toch het is toch een belangrijk onderdeel van de stofzuiger.
Volgens Dyson is de stofzuiger geschikt voor:
- Houten vloeren
- Gietvloeren
- Harde vloeren
- Tapijt en vloerkleden
- Dierenharen / Allergieën
Er zijn drie modes: Eco, Normal (of Auto) en Boost. Zoals je in de video kunt zien is de zuigkracht en zuigduur afhankelijk van de modus. Van 60+ minuten in Eco tot een minuut of acht in Boost.
Auto geeft de stofzuiger aan in plaats van Normaal als de High Torx zuigmond er op zit, die de te zuigen ondergrond scant en de zuigkracht aanpast (zeil, tegel, tapijt etc).
De twee uur zuigen uur is natuurlijk gebaseerd op de stand Eco. Afhankelijk van de hoeveelheid zuigkracht (Eco, Auto of Boost) kan je een bepaalde tijd kan je mee stofzuigen. Met twee opgeladen batterijen dus twee keer zolang, tussen twee uur (Eco) en zeg maar 16 minuten (Boost).
Compatibel
De tweede helft van de oude Dyson V11 en de Extra Pro met een verwisselbare batterij zijn niet compatibel. Dat is een kleine tegenvaller voor voor mensen de originele V11 hebben en een tweede stofzuiger willen hebben, bijvoorbeeld bij een groot huis.
De V11 heeft natuurlijk geen uitneembare batterij maar ook het oplaad punt is anders zoals je kunt zien op de foto hierboven omdat de stekker een net even op een andere plaats en ook de voet anders is waardoor je de stofzuiger moet opbergen bij de juiste oplader.
Accessoires
Zoals je al begrepen hebt is de Dyson voorzien van de bekende afneembare stang en losse accessoires. .De stang is niet flexibel, zoals bij andere merken waardoor je onder een hoek kunt zuigen. Voor de Dyson moet je even iets meer door de knieën maar dan kom je ook verder onder bijvoorbeeld de bank.
Qua accessoires krijg je:
- 2 vloer zuigmonden
- 1 gemotoriseerde mini-borstel
- 4 accessoires
- 1 extra accu
- 1 vrijstaand oplaadstation
Filters en stof
Dyson werkt met een stof reservoir (doorzichtig en te legen binnen een paar seconden) Er is een aanduiding MAX op het reservoir wat de maximum lading stof en andere troep aangeeft. Het legen van het reservoir is simpel.
Ook zit er een filter aan de achterkant wat 99.97% van alle deeltjes zo klein als 3 micron eruit filtert. Dit filter moet schoongemaakt worden en kan afgewassen worden en na 24 uur weer geplaatst worden.
Gebruiksgemak
Dyson heeft over de stofzuiger nagedacht. Het oplaadstation (aan de muur of de vrijstaande) zorgt dat de stofzuiger altijd opgeladen is, omdat het de logische plaats is om de stofzuiger op te bergen. De mogelijkheid om eenvoudig accessoires met een klik te verwisselen en de snelheid waarmee je dit doet maakt het tot een stofzuiger die je ook snel even pakt voor iets kleins, zoals zand in de gang of gemorste koffie in de keuken. Je moet natuurlijk wel zorgen dat je een stopcontact hebt in de buurt om de stofzuiger op te laden. Als je hem op een slimme plek ophangt (en hij heeft niet zo veel ruimte nodig) dan pak je hem snel. Het is meer dan een traditionele stofzuiger iets wat zelfs in een hoekje van kamer of keuken kan hangen.
Snoerloos is wat mij betreft een nobrainer. Eenvoudig weg omdat een snoer altijd te kort is, vast komt te zitten en zo voort. Natuurlijk kan je met snoer onbeperkt stofzuigen maar dat weegt wat mij betreft niet op tegen de nadelen. Je moet de stofzuiger uit de vooraad kast halen, stekker in het stopcontact doen etc.
Voor de uigkracht van de Dyson hoef je het niet te laten, deze is heel goed. Dyson’s claim dat er 20% meer zuigkracht in de motor zit is voor mij niet te testen, dus ik neem het maar even aan van ze.
Prijs
De prijs van de Dyson Absoluut Extra Pro is 649 euro en is verkrijgbaar in de kleur blauw en goud. Is dat veel geld? Ja, dat is veel geld voor een stofzuiger. Aan de andere kant, je krijgt dan ook de Rolls Royce onder de stofzuigers ervoor. Een doordacht model, mooi typisch Dyson design en een stapel accessoires. Deze stofzuiger zuigt echt!