Eindelijk is het review van de Dyson 360 Vis Nav online. Dyson’s opvolger van de robot stofzuiger 360 Heurist. Dyson is een van de pioneers op het gebied van stofzuigers maar in tegenstelling van andere leveranciers is Dyson groter in de steel stofzuigers. Natuurlijk heeft Dyson ook een robot versie en in dit review gaan we er naar kijken of het zijn geld waar is. Want Dyson is kwaliteit en kwaliteit mag ook wat kosten.
De Vis Nav komt in een doos met alle onderdelen die erbij horen. Daarnaast is de Dyson app eigenlijk wel onmisbaar als je met de Vis Nav aan de gang gaat. Je kunt hem van afstand starten en krijgt een overzicht (heatmap) waar gezogen is en hoe hard.
Zoals je kunt zien zijn er drie onderdelen: docking station, stofzuiger en powerkabel. Zoals je hieronder ook kunt zien in de foto’s.
Het docking station komt tegen de wand te staan en de Dyson navigeert daarna terug. Of tussentijds als deze nog niet klaar is, of aan het einde om weer opgeladen te worden.
Het installeren is een fluitje van een cent, je bent binnen een half uur klaar. Zeker als je al Dyson producten hebt, en dus de app al hebt geïnstalleerd. Dyson heeft er ook een handige video voor.
De Vis Nav is niet het model met een grote bak erop wat je op dit moment veel ziet bij Chinese leveranciers en tevens is het geen natte reiniging. Mogelijk dat Dyson hier ooit eens mee komt bij de robotstofzuigers maar we hebben er nog van gehoord. Bij de steelstofzuigers is er wel een model dat natte reiniging kan doen, de V15 Detect Submarine.
Heurist vs Vis Nav
Opvallend is dat de Vis Nav duidelijk minder hoog is dan de Heurist. Het scheelt wel een paar cm. En die paar centimeters maken echt het verschil. Voor de Heurist heb ik echt een aantal meubels een halve centimeter moeten verhogen. Dit door een klein klosje te maken en deze onder de poten te zetten. Het is namelijk echt handig als een robot stofzuiger onder kasten, bed en banken etc kan komen. De hoeveelheid stof die zich daar verzamelt. En ik spreek uit ervaring. Wekelijks een rondje onder het bed levert al een behoorlijke hoeveelheid stof op. Dit is ook naar voren gekomen uit opmerkingen van klanten waar Dyson naar geluisterd heeft. Des ondanks komt de Dyson ook niet onder alle banken, maar veel wel. Volgende Dyson is de stofzuiger 10 cm hoog. Heb je die ruimte (plus een beetje) onder bed of bank dan kan Dyson eronder schoonmaken.
Functionaliteit
Dyson heeft met de Vis Nav een goede robot stofzuiger op de markt gebracht. Vis Nav staat voor Visuele Navigatie en 360 natuurlijk op de 360 blik. Vis Nav ontwijkt dingen en beesten en navigeert zich door de ruimte. De zoning helpt dan als basis map maar er moet altijd nog gekeken worden wat dat beest met 4 poten en snorharen daar doet.
Er zijn vier niveaus van schoonmaken: Quick, Quiet, Boost en Auto. Hoe meer zuigkracht hoe korter en kan worden stofgezogen, maar dat is geen punt want Dyson gaat terug naar het Docking station en laadt weer op. Wat ook een verbetering is: er is nu een touchscreen op de stofzuiger zodat je de zuigmodus kunt selecteren. Zoning is ook een mogelijkheid die ook bij de vorige stofzuiger, de Heurist. Hiermee kan je bepaalde plekken overslaan em / of per stuk een andere zuigkracht instellen.
In dit geval heb ik op donderdag om 10:00 een event toegevoegd. Ik gebruik deze functie niet heel vaak omdat in de woonkamer we de stoelen van de grond halen om het goed schoon te laten worden.
Want, hie minder obstakels op de grond des te makkelijker het voor Dyson is.De Vis Nav kan goed zijn weg vinden zoals je ook ziet in de kaart die je naderhand kan bekijken. Deze geeft aan hoeveel stof er was, waar het het lichtst is, zit een tapijt wat meer stof vasthoud dan een gladde vloer.
Het schoonmaken is in principe heel eenvoudig. Er is een stof bak, een borstelkop en een filter wat je kunt schoonmaken. Ook kan het zijn dat de sensoren vies zijn, dan moet je dit ook schoonmaken. De stofbak reinig ik iedere keer na het stofzuigen. Je zet de handel omhoog en boven de afvalbak schuif je het rode schuifje in de richting van de pijl.
Verbazingwekkend hoeveel stof daar in zit. Het filter wat er in zit kan je gewoon afwassen en als het droog is er weer inzetten. De borstel kop is makkelijk er uit te halen om bijvoorbeeld om langer haren eruit te halen. Maak ook aan de onderkant goed schoon er kan nogal wat stof zitten zoals je kunt zien in de video hieronder.
Hoe lang
Hoe lang de robot kan stofzuigen hangt van de kamer. De lithium-ionbatterij van 12 cellen levert tot 65 minuten krachtige, constante zuigkracht wanneer de Dyson 360 Vis Nav in de Stille modus staat. IN tegenstelling tot de steelstofzuigers zie je dus niet hoe lang je nog kunt, maar omdat wanneer de robot moet opladen, keert hij automatisch terug naar het dock gaat hoef je daar niets van te merken, alleen dat het langer duurt. In totaal duurt het 2 uur en 45 minuten voordat de Vis Nav volledig is opgeladen. Onze woonkamer daar doet de Dyson 30 minuten over en reinigt dan 31,1 m2 aan oppervlak. In tegen stelling tot concurrenten is de borstelkop over de hele breedte van het apparaat en zuigt deze dus meer stof op.
Waarom wil je een robot stofzuiger? Ik denk primair vanuit gemak. Want je zet de stofzuiger aan, gaat iets anders doen en het werk wordt voor je gedaan. Meerdere verdiepingen in een huis, dan moet je of meerdere robotstofzuigers hebben of robot en dock verplaatsen naar andere ruimten. Echter gezien de kosten is het laatste in iedere geval goedkoper. De Vis Nav kan goed met een trapgat omgaan zodat (als dat mogelijk is qua layout) meerdere ruimte kan laten schoonmaken. Is er te weinig licht dan gaat de ledring aan voor betere navigatie.
Het HEPA-filtratiesysteem van Dyson vangt stof op en sluit 99,99% van de deeltjes in, zo microscopisch klein als 0,1 micron – de grootte van huisdierenhaar en dieselmotorenroet.
Eer robot stofzuiger is prima voor het geplande stofzuigen, bijvoorbeeld een keer per week. Daarnaast is een steelstofzuiger goed voor het snelle werk, even de suiker die over de vloer ging opzuigen. Ze zijn dus echt complementair.
Kosten & Conclusie
De Dyson 360 Vis Nav is niet goedkoop. Bij Dyson is de Vis Nav nu 1049 EUR. Dyson zuigt als de beste en ook de app en functies maken het tot een geweldige keuze. Je moet wel de portemonnee opentrekken maar dat is altijd zo bij Dyson.
Qua zuigkracht ben ik er erg over te spreken. Ook de manier waarmee je kunt zonen, schema instellen en zo voort is gebruikersvriendelijk en dat is toch wat je wil. Er zijn weinig mensen denk ik die stofzuigen leuk vinden en als je er zelf ook geen plezier aan beleeft, denk dan eens aan een Dyson 360 Vis Nav.
Dyson zegt zelf dat ze met de Vis Nav een 6 x sterke robot stofzuiger hebben dan de concurrentie.