Het kopen van een nieuwe printer is echt heel erg leuk, echter als de inktpatronen op zijn dan is het wat minder leuk. Bij sommige printers is een inktpatroon of inktpatronen (zeker bij kleuren) bijna duurder dan een nieuwe printer. Althans dat lijkt zo. De consumentenbond zocht het uit en het blijkt niet te kloppen. Echter is het vervelend dat je voor wat nieuwe inkt toch redelijk de hoofdprijs betaalt.
Epson heeft daar al een paar jaar een oplossing voor: de EcoTank printer lijn. Deze inktjet printers werken niet met cartridges maar met flesjes voor de EcoTank waarbij je voor relatief weinig geld een 70ml inkt koopt. Vergis je niet, je bent toch wel rond de 75 euro kwijt voor een complete set van 5 flesjes (zwart, foto zwart , cyan, magenta, yellow). Maar daar krijg je ook wel wat voor. Maar meer daarover later.
Eerder testen we al de L555, ook een printer uit de EcoTank serie maar die is geschikt voor normale kleuren printjes, niet voor fotos. De printer wordt geleverd met genoeg inkt voor ongeveer twee jaar (4.000 pagina´s in zwart-wit en 6.500 pagina´s in kleur). Dat lijkt niet veel maar dat is het wel. Dat zijn twee van die standaard dozen printerpapier die je er door kunt jassen voordat je nieuwe inkt nodig hebt.
ET-7700
Op de een of andere manier zijn leveranciers gek op allerlei combinaties van letters en cijfers voor modellen. Zo ook Epson met haar ET 7700. Ik noem het maar gewoon de Eco Tank foto printer.
De fotoprinter wordt geleverd met voldoende inkt voor het afdrukken van maximaal 3400 foto’s1 (10 x 15 cm). Of natuurlijk 9.000! kleuren pagina’s of 14.000! zwart wit pagina’s. Hierbij moet wel gezegd worden dat er een dubbele set flesjes bij zit. Dus een navulset (als je er door heen bent) levert grofweg de helft van het aantal afdrukken op.
Functionaliteit
Maar het is meer dan alleen een (foto)printer, het is een multifunctional of all in one. Natuurlijk kan je er ook meer kopieren en scannen. Allemaal vanaf het display of via de software. Ook draadloos printen is mogelijk. Dus ook vanaf tablet en mobiele apparaten. Bijvoorbeeld direct vanaf je smartphone naar de printer (als je op het zelfde netwerk zit). Dubbelzijdig printen is ook mogelijk.
Er zijn stapels specificaties die ik zou kunnen opnoemen. Bijvoorbeeld het aantal decibel dat de printer produceert, maar handiger is om daarvoor de specificaties door te nemen. Wat wel belangrijk is om te vermelden zijn bijvoorbeeld de papierformaten die worden ondersteund:
- A4, A5, A6, B5, C6 (envelop), DL (envelop), No. 10 (envelop), Letter-formaat, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 16:9, Legal, 9 x 13 cm, 13 x 20 cm, 20 x 25 cm, 100 x 148 mm
De hoeveelheid papier die in de lade kan is redelijk, 100 vel gewoon papier, 20 vel fotopapier. Dat is minder dan bij andere printers maar de Eco Tank Fotoprinter is wat dat betreft ook een combinatie. Drukt foto’s af maar ook normale afdrukken. Het mooie is dat je de volledige pagina kunt afdrukken, dus geen witrand om een afbeelding heen. Je kunt Epson print gebruiken, Air Print of Google Cloud Print.
Nadeel is wel dat er nog wel eens een melding op het display komt dat je de uitvoer bak moet uittrekken. Omdat het display beweegbaar is, klik ik het meestal dicht na het printen maar om bij de laders te komen en de uitvoerbak moet dat eigenlijk niet.
Ook heeft de printer de mogelijkheid om direct van SD kaart foto’s af te drukken. In totaa//l ondersteunt de printer kaarten tot 64GB en kan je ook nog een scan maken naar de SD kaart zodat je makkelijk een scan kunt meenemen.
Ook scannen gaat natuurlijk goed met de all in one printer. Het mooie is dat het ook draadloos kan en je dus via Epson scan binnen het netwerk de printer benaderen. Het scannen gaat redelijk snel, hoewel je op hoge resolutie, het maximum is 1.200 dpi x 2.400 dpi (horizontaal x verticaal) best wel even moet wachten.
Installatie
De installatie van de printer is eenvoudig. Het is een flinke doos van meer dan 11 kilo maar eenmaal ontdaan van alle verpakking blijft een redelijk compacte printer over. Na het verwijderen van alle plakkers en piepschuim is eigenlijk het vullen van de ecotanks het enige wat nog moet gebeuren, naast de installatie natuurlijk van software en printer drivers. Er worden twee maal vijf flesjes inkt meegeleverd (dubbele set). Een setje pas precies in de printer. Je haalt het flesje uit de verpakking, open het eco tank reservoir en zet het flesje op het juiste reservoir. Deze zijn kleur en cijfer gecodeerd en het is hel eenvoudig en er is bijna geen mogelijkheid om te morsen.
Kwaliteit
Als je kijkt naar de kwaliteit van de afdrukken dan kan ik daar niets op aanmerken. Voor de fotos geldt wel, ga je echt op A4 afdrukken (er wordt een setje A4 fotopapier bijgeleverd) dan moet je goede kwaliteit fotos (hoge resolutie) hebben anders ziet het er niet uit. Natuurlijk is ook de kwaliteit van het papier van belang, ik heb een foto afgedrukt op het Epson Premium Glossy papier en dat komt er toch een stukje beter uit dan op een stapeltje van een discounter. Bij deze foto gemaakt met mijn smartphone komt het er niet goed uit (de foto rechts boven lijkt veel donkerder) maar in het echt is de foto op Epson papier gewoon mooier.
Doelgroep
Je vraagt je misschien af voor wie de printer geschikt is. Allereerst voor mensen die graag zelf foto’s afdrukken en daarnaast ook nog gewone printjes wil maken. De printer heeft een behoorlijk prijskaartje, 599 inclusief de BTW. Wanneer we zeggen gewone printjes dan bedoel ik serieuze hoeveelheden afdrukken. Als je alleen maar je boarding pas van het vliegtuig afdrukt en wat andere documenten, maar niet heel erg veel, dan zijn andere modellen beter.
Een gezin met kinderen op de middelbare school en/of een eigen bedrijf als bijvoorbeeld ZZP=er is een ideale doelgroep. Of een echte fotoliefhebber die graag zelf foto’s afdrukt. Het is een investering maar je bent dan ook een paar jaar klaar en, je schrikt als de inkt op is je niet een hoedje als je nieuwe inkt bestelt.
Het is moeilijk en ook niet zo zinvol om een prijs per afdruk te bepalen. Voor foto’s kan je bijna niet goedkoper dan de grote foto afdruk services. Met een prijs van 9 cent per afdruk (bij 500 prints) kan je er bijna niet onder komen, het printer papier is in veel gevallen al duurder. Deel de prijs van de printer maar door het aantal afdrukken en dan kom je op ongeveer 17 cent uit, stel voor dat je voor dat je 9 cent per vel fotopapier betaald dan kom je uit op 26 cent per afdruk. ER zijn veel combinaties te maken qua hoeveelheid afdrukken en zo voort. Snelservice afdrukken, bijvoorbeeld bij de Hema kosten 32 cent + start kosten. Dat komt meer in de richting qua kosten. Voordeel is natuurlijk dat je geen enkele wachttijd hebt met de printer. En de printer is meer dan alleen maar een printer. Je kunt ook scannen en kopiëren. Hoe zou je dat moeten kwantificeren?
Voor wat betreft kleurenprintjes, daar is het verhaal anders. Met 9000 pagina’s in kleur komt de prijs per afdruk op 7 cent (naar boven afgerond). Bij een copy winkel komt je al heel snel op 22 cent uit (voor grote aantallen). Dat is dan wel inclusief papier. Laat dit dan 1 cent per vel kosten, dan win je het nog steeds. Het is gelijk klaar en je hieft er de deur nit voor uit.
Maar wil je serieus printen, bijvoorbeeld als ZZP-er en wil je een all in one die goede kwaliteit printen dan is de Epsone ET-7700 een heel goede keus.