gigahertz

Even wat uitleg: Wat is GHz (Gigahertz) precies?

Je ziet de term vaak voorbij komen in nieuwtjes en reviews met betrekking tot de kracht van een processor. Maar wat betekent GHz en wat vertelt het mij? Wij leggen het kort en krachtig voor je uit!

GHz of wel Gigahertz

Gigahertz is een afgeleide van de SI-eenheid hertz waarvan de afkorting GHz is. 1 GigaHertz staat gelijk aan 1.000.000.000 hertz, een cyclus duurt dus 1 nanoseconde. Een goed voorbeeld van het gebruik van de term Gigahertz is te vinden in computers waar het aangeeft wat de kloksnelheid – hoe vaak per seconde een signaal gelezen, geschreven of verwerkt wordt – van een processor/CPU is.

2.4-ghz-en-5-ghz-wavlengths

Andere voorbeelden waarbij gebruik gemaakt wordt van Gigahertz zijn:

Radiogolven met een frequentie in de buurt van een gigahertz noemen we ook wel microgolven of centimetergolven. Dit laatste heeft te maken met het feit dat de golflengte in orde van centimeters wordt weergegeven (1 GHz = 30 cm, 10 GHz = 3 cm). Dit type radiogolven kan alleen gebruikt worden wanneer de zender en ontvanger elkaar min of meer kunnen zien.

Hertz: een rekenvoobeeld

Om een duidelijker voorbeeld te geven van wat Hertz precies is, nemen we het aantal Hertz van een monitor of een TV. Bij de meeste beeldschermen wordt vermeld hoeveel Hertz die is, dit staat dan voor de ververssnelheid die het scherm aankan. Heb je een monitor die 60 Hz aankan dan ververst het beeld van de monitor 60 keer per seconde. Veel TV’s hebben een ververssnelheid van 100 Hz tegenwoordig, wat dus betekent dat het beeld 100 keer per seconde ververst wordt. Hoe hoger de ververssnelheid van een monitor of TV hoe vloeiender het beeld wordt weergegeven.

Related Posts
Ram geheugen
Lees meer

Advies: Wat is RAM?

Je hebt de term vast al eens gezien bij de specificaties van je telefoon, computer of andere slimme apparaten. Maar wat is RAM nou eigenlijk? Blogger Coen legt uit.