Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Dit Nederlandse gezegde komt uit een tijd ver voor de tijd van de personal computer (namelijk de 17e eeuw) en beschrijft natuurlijk de situatie dat een maatregel pas genomen wordt als het kwaad al geschied is. Het maken van een back-up is iets waar dit gezegde van toepassing voor is. Want, hoe vaak maak je nou een backup? Grote kans dat je het toch niet zo snel doet. Het excuus dat je geen ruimte op de harddisk hebt, dat is eigenlijk geen steekhoudend argument.
Ten eerste, een back-up maak je bij voorkeur op een andere harde schijf zodat je het op twee plaatsen hebt opgeslagen. Ten tweede, voor niet zoveel geld heb je een externe SSD drive. In dit artikel review ik twee drives van HP, de HP SSD 500 (250GB) en de HP SSD 700 (500GB).
SSD vs HDD
Het verschil is natuurlijk dat een SSD geen bewegende onderdelen heeft zoals een draaiende schijf en leeskop. SSD is sneller maar ook duurder. Toch zie je steeds meer SSD gebruik worden, bijvoorbeeld als snelle boot schijf en een normale HDD voor data opslag. Dit zijn dan vaak interne drives. Voor externe schijven zie je vaak SSD omdat een extrenre schijf vaak een schijf is die je meenemnt in tas of rugzak.
Beide drives zijn klein en lichtgewicht, de HP P500 is minder dan 50 gram, de P700 is minder dan 60 gram. De laatste heeft echte een opbergruimte voor kabel en USB naar USB-C adapter. Door middel van magneten klik je deze vast. Hierdoor is de drive wel dikker maar heb je ook de kabel opgeborgen, iets wat bij de P500 natuurlijk niet kan. De drives worden geleverd zonder backup software, daar moet je eventueel zelf voor zorgen. Niet dat software altijd nodig is, je kunt met Explorer natuurlijk ook snel bestanden selecteterem, en naar de drive slepen.
Aan het werk
Het kopieren van de DVD van CentOS-7 duurt naar de HP P500 ongeveer 50 seconden met een duidelijke zaagtand waarbij de snelheid terug loopt.
Dit zie je niet bij de HP700, in 16 seconden is de 4GB gekopieerd.
Als we dan kijken naar de Diskmark benchtest dan zien we duidelijk verschillen.
De twee tests tonen aan dat de P500 duidelijk slechter functioneert in de test op de RND4K tests. De rest ligt in de lijn dat het minder snel is maar met name de RND4K Q32T1 is bijna 14 keer lager.
Aan de andere kant, wanneer ik een directory met 7799 files in 1592 directory’s kopieer is de P500 sneller dan de P700. Het gaat hierbij om 48 tegen 65 seconden. Bij het direct kopieren van het zip bestand is de P700 weer sneller, grofweg 2,5 zo snel. Bij mijn Documents directory op Windows (16.1GB) wint de P700 met ongeveer 2.40 minuten ten opzichte van de 4.30 minuten van de P500.
Conclusie
De HP Portable SDD P700 is sneller in de meeste gevallen die ik heb getest. De opslag capaciteit is grofweg 2 x zo groot en de overdracht snelheid van grote bestanden sneller. De kosten voor de HP P700 zijn nog niet bekend in Euro’s maar in de VS kost de ssd zo’n $79.99.
De P500 is het kleine broertje. Duidelijk andere hardware componenten en in het algemeen langzamer dan de P700. De capaciteit van de geteste drive is 250GB en de kosten zijn $39,99.
Welke moet je nu nemen? Ik denk dat de keuze ligt bij hoeveel opslag capaciteit je nodig hebt. Een externe SSD is veelal een back-up drive en wat mij betreft is snelheid daarbij minder relevant. Je bent tenslotte niet de hele dag back-ups aan het maken. Ik heb de drives niet getest tegen andere SSD drives zoals SanDisk of WD.
Omdat het prijsverschil precies de helft is is de capaciteit doorslaggevend. De P700 is sneller en er kan meer op. Daarom zou ik kiezen voor de P700, ook vanwege de handige opbergmogelijkheden. Heb je minder capaciteit nodig en ben je niet zo ongeduldig dan is ook de P500 een goede keuze.