Smart Home-apparaten zijn tegenwoordig steeds meer te vinden in de huizen van consumenten. Hoewel dit natuurlijk ontzettend veel gemak brengt voor de consument, zijn er echter ook nadelen aan verbonden. Zo zijn Smart Home-apparaten vaak erg duur en er moet redelijk wat configureerd worden om het allemaal werkende te krijgen. Er is echter nog één groot nadeel waar niet veel consumenten rekening mee houden, namelijk het gevaar van hackers. In dit artikel gaan we daarom kijken naar het gevaar van Smart Home-apparaten voor je online veiligheid.
Hoe krijgen hackers toegang?
Niet installeren van updates
Hackers krijgen vaak toegang doordat de Smart Home-apparatuur niet volledig geüpdatet is. De ontwikkelaars van de apparatuur brengen namelijk periodiek updates uit, die ten zeerste worden aangeraden om op je apparaat te installeren. Deze updates bevatten bug fixes. Dit zijn kleine verbeteringen voor bijvoorbeeld de veiligheid van de verschillende systemen en de software die is geïnstalleerd op de Smart Home-apparaten.
Wanneer deze updates niet geïnstalleerd worden, kunnen hackers hier erg gemakkelijk gebruik van maken. De updates die de ontwikkelaars doorvoeren, komen vaak online te staan. Door middel van zogenaamde ‘reverse engineering’ kunnen hackers er achter komen welke kleine verbeteringen er gedaan zijn op de systemen. Als gebruikers deze updates echter niet hebben geïnstalleerd, betekent dit dat er sprake is van een gat in de beveiliging. Hackers gaan dan bij willekeurige apparaten kijken welke gaten er nog niet gedicht zijn, om hier vervolgens gebruik van te gaan maken.
Zwakke wachtwoorden
Een andere veel voorkomende fout is dat mensen een erg gemakkelijk wachtwoord gebruiken voor systemen. Dit geldt ook voor Smart Home-apparaten. Met simpele wachtwoorden kunnen hackers simpele algoritmen gebruiken die verschillende wachtwoorden uitproberen. Hierdoor kunnen ze erg gemakkelijk toegang krijgen tot jouw apparaten, zonder dat ze hierbij een spoor achterlaten. Ze kunnen hierdoor data van je apparaat ophalen, zonder dat je hier ook maar iets van in de gaten hebt.
Slechte instellingen
Veel ontwikkelaars van Smart Home-apparaten zijn erg goed in het maken van de apparaten, maar zijn minder bedreven in het verbinden van deze apparaten met het internet. Hierdoor is deze basis erg beperkt, wat het voor hackers gemakkelijker maakt om verbinding te maken met deze apparaten.
Daarbij komt dat de ontwikkelaars vaak bang zijn om het apparaat gebruiksonvriendelijk te maken wanneer er te veel toeters en bellen op geïnstalleerd zijn. Hierdoor kiezen zij er vaak voor om het apparaat zo simpel mogelijk te houden, wat vaak ten koste gaat van de veiligheid van de software. De gebruikerservaring mag dan vele malen beter zijn, voor de beveiliging van je apparaat kan het veel nadelige gevolgen hebben.
Wat kun je eraan doen?
Installeer een VPN
Allereerst kun je beginnen met het downloaden en installeren van een VPN op het netwerk dat je thuis gebruikt. Hierdoor neemt je IP-adres thuis het IP-adres aan van de VPN server (https://nordvpn.com/nl/servers/). Het lijkt dan alsof jouw IP-adres zich op de locatie van de server bevindt. De data die je verzendt en ontvangt wordt bovendien versleuteld verzonden, zodat het voor hackers in ieder geval niet mogelijk is om gegevens te achterhalen die jij verzendt en ontvangt met je Smart Home-apparaten.
Gebruik een sterk wachtwoord
Het gebruiken van een sterk wachtwoord is een simpele manier om een eerste laag van beveiliging op je apparaten toe te passen. Het kan hierbij helpen om een wachtwoordgenerator te gebruiken. Deze genereert een volledig willekeurig wachtwoord voor je. Vaak gebruiken mensen veelal hetzelfde wachtwoord, wordt er een wachtwoord gebruikt dat een persoonlijke connectie heeft met de persoon of worden simpele wachtwoorden als geboortedata of huisnummer gebruikt. Een wachtwoordgenerator voorkomt dit soort wachtwoorden en creëert een wachtwoord op basis van verschillende tekens, hoofdletters en cijfers, zodat het achterhalen een erg lastig verhaal wordt.
Twee factor authenticatie
Ook twee factor authenticatie kan helpen om je apparaat veilig te houden. Na het ingeven van je initiële wachtwoord wordt er dan een bericht naar je telefoon verstuurd. De code die je vervolgens op je telefoon krijgt, moet je invoeren in het systeem om daadwerkelijk toegang te krijgen tot het apparaat. Hierdoor bouw je een extra beveiliging in wanneer men toegang wil krijgen tot je apparaat.
Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om toegang te krijgen tot Smart Home-apparaten. Gelukkig zijn er echter ook genoeg maatregelen die je kan nemen om deze risico’s tegen te gaan. Begin met een sterk wachtwoord, update je apparaat regelmatig en download een VPN die verbinding maakt met een sterke VPN server om het hackers zo lastig mogelijk te maken.