Moderne smartphones zoals de iPhone zitten vol met geavanceerde functionaliteit, nadeel is dat zit vaak veel van je accu vraagt waardoor je telefoon nauwelijks een dag zonder oplader kan. Hieronder vind je een aantal tips om energie te sparen, door functies die je misschien niet nodig hebt uit te zetten.
De meest flauwe tip is: gebruik je iPhone zo weinig mogelijk. Toch kan dit soms de beste oplossing zijn als je accu bijna op is en je je telefoon later toch nog wilt gebruiken om naar huis te bellen dat je de laatste trein hebt gemist. Zet hem uit en pas weer aan als je hem écht nodig hebt. Onderstaande tips zijn gebaseerd op iOS 9, maar veel instellingen zijn ook van toepassing op oudere software.
1. Verwijder accuvretende apps
Via Instellingen>Batterij kan je checken welke apps veel van je accu vergen. Uiteraard staan de apps die je veel gebruikt bovenaan, in mijn geval bijvoorbeeld Tweetbot. De app iMuscle heb ik maar kort gebruikt, maar deze app bevat veel animaties en filmpjes; dit kost ook veel energie. Als er “Zwak signaal” bij een app staat, dan heb je hem geopend terwijl er een slechte dataverbinding was, de iPhone gaat dan de versterking van de antenne vergroten om alsnog signaal te proberen op te vangen. Staat er “Achtergrondactiviteit” bij een app, dan draait deze nog even door, ook als je deze geminimaliseerd hebt, bijvoorbeeld WhatsApp doet dat. Siri kun je bijvoorbeeld uitzetten om te voorkomen dat je het per ongeluk opent, zoals in mijn geval vaak gebeurt. Zie je een app die veel energie kost en die je weinig gebruikt, dan kan het zijn dat er een bug in die app zit, verwijder hem dan.
Op hetzelfde scherm kun je de Energiebesparingsmodus aanzetten (deze optie verschijnt ook automatisch als de iPhone-batterij op 20% zit). Deze instelling zorgt ervoor dat aan aantal van de hieronder genoemde opties automatisch worden ingeschakeld.
2. Zet verversen op achtergrond uit
Dit kan via het menu Instellingen>Algemeen>Ververs op de achtergrond. Als deze instelling aan staat dan blijven apps doordraaien en data binnenhalen als ze geminimaliseerd zijn. Ik heb het nut van deze instelling nooit echt begrepen, omdat de meeste apps zichzelf vernieuwen zodra ze worden geopend en pushnotificaties werken ook als de app niet draait. Je kan door geminimaliseerde apps scrollen door 2x op de home-button te klikken. Als het verversen van apps op de achtergrond uit staat, heeft het sluiten van geminimaliseerde apps ook weinig zin, het kost juist meer energie als je ze later weer wilt openen, lekker geminimaliseerd laten staan dus.
Via Instellingen> App en iTunesStore kan je automatische app updates (en automatische downloads van boeken en muziek) uit zetten.
3. Zet connectivity uit
Zenden en ontvangen van data kost veel energie. De verschillende verbindingsmogelijkheden kun je makkelijk aan- en uitzetten door de onderbalk naar boven te swipen. Heb je de iPhone even niet nodig zet hem dan op vliegtuigstand. Airdrop? Nog nooit behoefte aan gehad, uit. Zit je in een gebied waar geen wifi is, zet deze dan uit; de iPhone is anders voortdurend op zoek naar wifinetwerken. Ook Bluetooth is een energievreter, zet deze alleen aan als je het echt gebruikt, bijvoorbeeld bij het afspelen van muziek via de autoradio.
“Niet storen” kun je aanzetten (button met maansymbool) als je even geen telefoon- of notificatiegeluidjes wilt ontvangen. Deze setting is via het menu Instellingen>Niet storen ook automatisch bijvoorbeeld alleen ’s nachts in te stellen. Vanaf de iPhone 5S kun je het scherm overigens ook uit zetten door je telefoon omgekeerd op een tafel te leggen.
Zit je op wifi en wil je voorkomen dat er via 3G/4G data wordt binnengehaald, zet dit dan uit via Instellingen>Mobiel netwerk. Gesprekken blijven dan wel gewoon binnenkomen.
Op dit scherm kun je ook de “Persoonlijke Hotspot” uitzetten. Dit maakt van je iPhone een wifi-accesspoint voor andere apparaten. Heel sociaal, maar ook een energievreter.
4. Locatievoorzieningen/GPS
Het gebruik van je GPS is één van de grootste energievreters. Zet navigatiesoftware aan en je accu is in 2 uur leeg. Via het menu Instellingen>Privacy>Locatievoorzieningen kan je het gebruik van GPS uitzetten. Het gaat me wat te ver om het voor alle apps uit te zetten, bijvoorbeeld voor navigatie, voor het lokale weer of voor “find my iPhone” heeft de smartphone nu eenmaal je actuele locatie nodig. Zorg er dan wel voor dat de setting staat op “Bij gebruik” en niet op “Altijd” dan gebruikt de app ook GPS als deze is geminimaliseerd. Voor de meeste apps vind ik het onzin dat ze mijn actuele locatie weten en zet ik de status op “Nooit”.
5. Scherminstellingen
Ook het scherm kan veel energie gebruiken, vooral als deze op fel verlicht staat. Zet via Instellingen>Beeldscherm en helderheid de helderheid zo laag mogelijk en zet “Pas automatisch aan” uit. Effecten voor kinderen zoals geanimeerde achtergronden en geanimeerde menu’s kunnen prima uit, dit gaat via Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Verminder beweging. Op dit scherm vind je ook “Verhoog contrast” zet deze op “Maak minder doorzichtig”, dit zorgt er voor dat overlays (zoals het berichtenscherm) niet mengen met de achtergrond, het kost energie om dit blureffect te berekenen.
Zet via Instellingen>Berichtcentrum van zoveel mogelijk apps de pushnotificaties uit, dit is sowieso een stuk rustiger. Gebruik ook zo min mogelijk Widgets, deze worden steeds ververst als je het berichtenscherm naar beneden scrollt.
Het lampje van je iPhone gebruiken en gebruik maken van de trilfunctie van de iPhone is vanzelfsprekend ook uit den boze.
6. Zet pushmail uit
Push zorgt ervoor dat je direct bij nieuwe mail een notificatie binnenkrijgt. Via het menu Instellingen>Mail,Contacten, Agenda>Nieuwe gegevens kan je push het beste uit zetten en alles op Fetch zetten. Dan worden nieuwe gegevens bijvoorbeeld één keer per kwartier binnengehaald. Dit geldt dan voor de standaard mailapp van Apple, gebruik je bijvoorbeeld CloudMagic voor je Gmail, dan komt er wel realtime een pushnotificatie voor je nieuwe mail.
7. Overig
- Spotlight is de zoekomgeving van Apple, Spotlight is echter steeds alle nieuwe bestanden op je iPhone aan het indexeren om ze doorzoekbaar te maken. Ik gebruik het nooit en heb het dus voor alle apps uitgezet via Instellingen>Algemeen>Zoek met Spotlight
- Handoff zorgt ervoor dat je iets op het ene device kan beginnen en op een ander kan afmaken. En appsuggesties…laat maar. Beide uitzetten via Instellingen>Handoff en appsuggesties
- Custom toetsenborden zoals SwiftKey gebruiken meer energie dan het standaard toestenbord.
- Zet het automatisch slot via Instellingen>Algemeen>Automatisch slot op 1 minuut, ook handig tegen meekijkers.
- Zet noodmeldingen via Instellingen>Berichtgeving (helemaal naar beneden scrollen) uit, al is dat natuurlijk levensgevaarlijk.
- Via Instellingen>Berichten zet je iMessage uit, deze berichten komen sowieso regelmatig niet aan.
- Via Instellingen>Privacy>Locatievoorzieningen>Systeem heb ik de meeste dingen zoals “Tijdzone instellen” en “Diagnose en gebruik” uit staan, het gaat Apple niks aan wat ik allemaal met het ding doe.
- Af en toe een verfrissende herstart door de Home en de Aan/Uitknop gelijktijdig 10 sec ingedrukt te houden zorgt ervoor dat hangende processen worden opgeschoond (er gaan hierbij geen gegevens verloren).
Mochten al deze tips nog niet tot de gewenste accuduur leiden, dan kan je altijd overwegen om een powerbankje mee te nemen zodat je je accu altijd een keertje extra kan opladen.