Mijn laptop start niet op - Eerste hulp 1

Mijn laptop start niet op – Eerste hulp

Het zal je vast wel eens overkomen zijn; je drukt op de aan/uit knop van en je laptop gaat niet meer aan. Erg frustrerend. Raak echter niet meteen in paniek en ga er ook niet direct van uit dat je je laptop zal moeten weggooien. In ieder geval niet voordat je onderstaande stappen hebt gevolgd.

Oorzaken

Als je laptop helemaal niet opstart kan dat meerdere oorzaken hebben. Het kan aan een defecte voeding, adapter, beeldscherm of videokaart liggen, maar er zijn talloze andere mogelijke problemen met de hardware.

Soms is het probleem te fixen in een paar seconden, zonder dat je nieuwe onderdelen hoeft te kopen. Dat kan het geval zijn als de opstartproblemen het gevolg zijn van een mislukte update of kabels die slecht contact maken.

Echter, is je laptop al wat verouderd en gaat het om een hardwareprobleem? Dan is het defect repareren waarschijnlijk de investering niet waard en kun je beter een nieuwe laptop aanschaffen.

Maar laten we eerst eens kijken wat je kunt doen voordat je überhaupt gaat nadenken over het aanschaffen van een nieuwe laptop.

Leg je laptop aan de oplader, controleer je kabels

Begin met je laptop aan de oplader te leggen. Misschien klinkt het voor de hand liggend, maar het kan je probleem oplossen. Je zult niet de eerste zijn die vergeten is dat de stekker niet in het stopcontact zit. Dan is het niet raar dat je laptop niet opstart!

Controleer of het netsnoer goed is aangesloten op je laptop en of de stekker van het netsnoer naar je adapter goed in de adapter én het stopcontact zit.

Als je weet wanneer je je laptop voor het laatst hebt opgeladen helpt dat in dit geval ook om problemen uit te sluiten. Weet je zeker dat je laptop opgeladen was, maar je laptop start toch niet op? Dan heb je mogelijk de oorzaak gevonden.

Controleer ook of er lampjes branden op de laptop en/of adapter. Dan krijgt de laptop in ieder geval nog stroom.

Accu defect?

Doet je laptop het als hij aangesloten is aan de adapter en stroomkabel? Dan kan het zijn dat de batterij leeg of defect is. Soms werkt het ook om je laptop als het ware te jumpstarten als je accu helemaal leeg is. Inpluggen van bijvoorbeeld een powerbank kan dan helpen met opstarten.

Controleren van de adapter en de voedingspoort

Pak je adapter erbij en controleer of de pin die je in je laptop steekt om deze op te laden kapot of vervormd is. In zulke gevallen zal de laptop geen stroom ontvangen en is de oplossing heel simpel: een nieuwe (compatibele) adapter kopen.

Er zijn laptops die zelf ook voorzien zijn van een pin die in de voedingspoort past, om ervoor te zorgen dat er een goede verbinding met de adapter kan worden gemaakt. Ook als deze pin kapot of vervormd is zal de computer geen stroom ontvangen. In dit geval los je het probleem op door de voedingspoort van je laptop te repareren of vervangen. Helaas kan dit voor sommige type laptops betekenen dat het moederbord vervangen moet worden. Helaas is dit vaak erg duur.

De adapter zelf wil ook nog wel eens defect raken. Je ziet vaak niet aan de buitenkant of de adapter werkt, ook al lijkt deze in goede staat. Je kunt dit controleren met een multimeter, maar niet iedereen heeft die in huis.

Voorkom oververhitting

Sommige mensen gebruiken hun laptop op een bed of kussen, wat de ventilatieopeningen kan blokkeren waardoor warme lucht niet goed kan worden afgevoerd.

Voelt je laptop heet aan? Geef hem dan de tijd om af te koelen voordat je hem weer aan zet. Als je computer start na het afkoelen, duidt dat op een oververhittingsprobleem.

De meeste laptops zijn voorzien van een interne thermische beveiliging, die ervoor zorgt dat de computer uitschakelt als de processor een te hoge temperatuur bereikt. Pas als het systeem afgekoeld is, zal de computer weer opstarten.

Als jouw laptop niet goed ventileert, kan dat liggen aan een defecte ventilator. In dat geval moet je de ventilator vervangen. Controleer ook of er stof is opgezogen. Je laptop gaat in zo’n geval steeds meer herrie maken omdat hij niet meer goed ventileert.

Koppel aangesloten apparaten los

Heb je een SD-kaart of USB-stick in je laptop laten zitten? Dan kan dat ook een reden zijn waarom je laptop vastloopt en weigert op te starten. Defecte hardware hoeft niet perse in je laptop zelf te zitten, ook een externe harde schijf kan de oorzaak zijn als je laptop niet opstart.

Ook in het geval je gebruik maakt van een docking station, verwijder je deze en sluit je het netsnoer direct op je laptop aan. Probeer nu je laptop weer in te schakelen.

Haal de batterij eruit en stop hem weer terug

Hiervoor moet je wel eerst de stroomkabel loskoppelen, mocht die aangesloten zijn. Laat zowel de adapter als de batterij minstens een 60 seconden losgekoppeld. Nu kun je de batterij terug in de laptop plaatsen, de adapter aansluiten en vervolgens proberen je laptop weer in te schakelen.

Houd er rekening mee dat bij veel laptops van tegenwoordig, waaronder MacBooks, het niet mogelijk is om de batterij te verwijderen. In zo’n geval kun je deze stap overslaan.

Ontdoe je laptop van elektriciteit

Het kan zijn dat elektrische restlading de boosdoener is die jouw laptop verhindert om in te schakelen. Je kunt op de volgende manier je laptop van elektriciteit ontdoen:

  1. Ontkoppel de adapter en haal de batterij eruit, indien je laptop natuurlijk een verwijderbare batterij heeft.
  2. Houd nu de aan/uit knop ingedrukt gedurende dertig seconden. Dit zal ervoor zorgen dat alle resterende stroom uit je laptop wegvloeit.
  3. Sluit de adapter aan op de laptop, maar plaats de batterij nog niet terug. 
  4. Druk nu op de aan/uit knop en kijk of je laptop correct opstart.
  5. Gaat de laptop aan? Dan sluit je deze vervolgens op de gewone manier af.
  6. Indien je laptop dus een batterij heeft, stop je deze nu terug.
  7. Zet vervolgens je laptop weer aan en check of deze op de juiste manier opstart.

Wanneer de laptop weigert om correct op te starten, dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe accu.

Schermproblemen

Als je wil nagaan of het probleem bij je scherm ligt, controleer dan het volgende:

  1. Of de lampjes in de aan/uit knop of andere lampjes oplichten
  2. Of je de ventilatoren hoort draaien
  3. Hoor je andere geluiden, bijvoorbeeld van de harde schijf, maar krijg je geen beeld?

Dan is het verstandig om even alle lichten in huis uit te doen om te begrijpen of er überhaupt iets met het scherm gebeurt. Zie je een zwak beeld? Dan is de omvormer van het scherm kapot en moet deze vervangen worden.

Maar er kan ook iets met de helderheidsknop zijn. Indien je laptop inschakelt, maar je geen beeld ziet – dus ook niet als je je in een donkere ruimte bevindt – dan is waarschijnlijk je lcd-paneel kapot.

Een scherm kan gerepareerd worden. Echter, als je laptop al wat aan de oude kant is, is het waarschijnlijk een beter idee om gewoon een nieuwe laptop aan te schaffen.

Veilige modus

Opstarten in de veilige modus zorgt ervoor dat je kunt controleren wat er met je systeem aan de hand is. Enkel de vereiste velden van Windows of MacOS worden geladen en een heel aantal drivers wordt niet geladen.

Windows opstarten in veilige modus

Je Windows-laptop opstarten in veilige modus is eenvoudig. Schakel de laptop in, maar zodra deze een teken van leven gaat schakel je de computer met de aan/uit-knop weer uit. Vervolgens zet je deze nogmaals aan en uit. Nu start Windows vanzelf in de veilige modus.

MacOS opstarten in veilige modus

Je MacBook opstarten in veilige modus is eenvoudig: je houdt de aan/uit-knop ingedrukt tot er een menu met opstartopties verschijnt.

Heb je een Macbook? Dan staat op de harde schijf of SSD meestal een kopie van het besturingssysteem klaar om terug te zetten in het geval van problemen. In veilige modus kan je dit gemakkelijk doen, maar je kunt ook met het schijfhulpprogramma controleren of je bestanden beschadigd zijn. Het aansluiten van de adapter is aan te raden. Je wilt niet dat je laptop tijdens een controle zonder stroom komt te zitten. Meer info.

Laptop repareren

Heb je al het bovenstaande geprobeerd, en geeft je laptop nog steeds geen teken van leven? Dan kan er iets met de hardware aan de hand zijn. Waarschijnlijk zijn er dan problemen met het geheugen, het moederbord of de processor.

Wanneer er iets mankeert aan de hardware is dat erg vervelend omdat er vaak geen snelle of makkelijke oplossing voor defecte hardware is. Als je laptop niet opstart en er niets op het beeld verschijnt, of als je verschillende oorzaken (zoals software) hebt uitgesloten, dan is het mogelijk dat je laptop volledig is afgeschreven.

Vervangende onderdelen zijn vaak niet zelf te monteren en reparatie kan duur zijn. Een nieuwe laptop is

Hoor je een klikkend geluid of een schijf die draait en vervolgens uit gaat, dan hebben we slecht nieuws voor je: de harde schijf heeft het begeven. Reparatie of vervanging zijn dan je enige opties.

Tip: externe harde schijf

We geven je graag nog een laatste tip mee: koop een externe harde schijf, zodat je belangrijke bestanden altijd veilig blijven in het geval van een defect. Een externe schijf of ssd heb je gemakkelijk en snel via usb aangesloten, precies zoals je dat met andere apparaten doet. Bovendien zijn de prijzen van opslag flink gedaald ten opzichte van 5 of 10 jaar geleden, dus goede kans dat de inhoud van je computer of laptop helemaal op een usb stick past.

Wees voorzichtig en controleer je back up regelmatig, want je zult net zien dat de harde schijf in je laptop stuk gaat en bovenstaande stappen er niet voor zorgen dat je laptop alsnog opstart.

Related Posts
cpu
Lees meer

Wat is CPU?

Wanneer telefoons, tablets, pc's of laptops aan een review onderworpen worden is het type processor altijd een terugkerend onderdeel. Maar wat betekent CPU nou en wat is het precies? Wij leggen het kort en krachtig voor je uit!
Wat is Captcha? 4
Lees meer

Wat is Captcha?

Het komt veel voor dat websites invoervelden hebben die bedoeld zijn voor bezoekers om bijvoorbeeld een reactie achter…
Wat is HDR? 8
Lees meer

Wat is HDR?

Misschien heb je gehoord van de term HDR, maar wat is het? Dit artikel legt de technologie uit…