Review: Drone Syma X5SC (+ winactie!!) 1

Review: Drone Syma X5SC (+ winactie!!)

Arjen testte leuk speelgoed! Een drone van het merk Syma. Met video, dus zeker even kijken!

Het Chinese merk Syma levert onder andere radiografisch bestuurbare drones. Ik mocht de Syma X5SC testen, een prima geprijsde quadcopter voor iedereen die kennis wil maken met het dronevliegen.
Syma-X5SC-Drone

Unboxing

Ik voelde me weer helemaal een klein jongetje toen de drone werd afgeleverd. Gelijk alles uit m’n handen laten vallen en aan de slag met m’n nieuwe speeltje. Het eerste dat opvalt als je de doos vast hebt, is dat deze bijna niks weegt. Dat klopt, de X5SC weegt volledig gemonteerd met accu, camera en propellerbeschermers slechts 107 gram.

dronedoos

De Syma X5SC is een drone van het type quadcopter, dit wil zeggen met 4 propellers, en heeft een grootte van 31 bij 31 cm. De drone wordt vliegklaar geleverd, naast de drone zit er in de doos een camera, 4 reservepropellers, 4 propellerbeschermers, een USB-reader, de controller, accu met USB-oplaadsnoer en een handleiding. Aan de onderkant van de doos zit het landingsgestel en een schroevendraaier, er was een mailtje naar de leverancier voor nodig om dat te ontdekken.

Ik heb de propellerbeschermers gemonteerd, omdat ik niet gelijk het stucwerk van de muur wilde hebben. Het landingsgestel was met behulp van de meegeleverde schroevendraaier zo gemonteerd en de camera kan gewoon in een voetje worden geschoven. De 500 mAh accu kan via USB in anderhalf uur worden opgeladen. Op de drone zit een aan/uit-knop en aan de onderkant zitten groene en rode lampen, zodat de drone ook in het donker goed te zien is. Het pairen met de controller ging snel. Ready for takeoff.

Controller

De 2.4Ghz controller heeft een indrukwekkend hoeveelheid knopjes, waarvan een deel dummy zijn, het nut daarvan snap ik nooit zo.

Syma-X5C-controller

De handleiding is wat summier en in steenkolen Engels vertaald uit het Chinees, maar op zich staat er in wat er in moet staan. Het LCD-scherm toont wat basisinformatie over onder andere het batterijniveau en de stand van de joysticks. Voor beginners is het aan te raden om de low-speed switch aan te zetten, de drone wordt daarmee nog makkelijker te bedienen. Door deze button ingedrukt te houden komt de drone in “headless state”, in deze modus blijft de drone op het voor/achter/links/rechts van de joystick reageren ten opzichte van de bestuurder, zonder dat je rekening hoeft te houden met hoe de drone gedraaid is. Met de twee joysticks kan de drone worden bestuurd en eventueel gecorrigeerd met de finetuning buttons. Met de 3D modus kan je stunts uithalen zoals loopings en 360°, om ongelukken te voorkomen heb ik die maar even niet uitgeprobeerd.

Foto en Video Camera

De drone wordt standaard geleverd met een 4GB Micro SD card die je in de 2MB camera kan schuiven. Via de controller kunnen foto’s en video’s worden gemaakt. Foto’s hebben een resolutie van 2560 x 1440 pixels, maar ik vond de kwaliteit van de foto’s een beetje tegenvallen.
fotodrone
Video heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels en de kwaliteit daarvan is heel redelijk, goed genoeg om je dakgoot te inspecteren op bladeren. Of bladeren aan een boom, zoals deze eerste vlucht eindigde…

 

Vliegen

Vliegen met de Syma X5SC is gewoon gaaf. Het bereik is ongeveer 50 meter en dat werd makkelijk gehaald. Doordat de drone zo licht is gaat hij bijna niet kapot, als hij valt dwarrelt hij bijna naar beneden. Nadeel van het lichte gewicht is dat hij erg gevoelig is voor wind, boven windkracht 2 waait de drone gewoon weg. De 6-assige gyroscoop zorgt ervoor dat de Syma X5SC zeer stabiel vliegt, je kan hem zelfs de lucht ingooien en dan pas starten. De accu is na een dikke 5 minuten op, dus ik zou zeker een extra accupakket kopen met wat grotere accu’s, zodat je lekker wat vlieguren kan maken. De lampjes op de drone gaan knipperen als de accu bijna op is, maar dan heb je nog tijd genoeg om hem veilig terug te sturen.

Aanschaffen, of winnen!

Je kunt deze drone aanschaffen voor 94 euro (basispakket) bij rchelicoptershop.nl of maak kans op de door Arjen geteste drone door een mail te sturen met vermelding van je naam en adres en reden waarom jij het moet winnen. We kiezen op 13 maart een winnaar uit alle inzendingen. Je kunt je mail insturen tot 12 maart 23:59 uur. We geven je e-mailadres niet door aan derden, maar kunnen hem wel gebruiken om jou te benaderen met de vraag of je onze nieuwsbrief wilt ontvangen (eenmalig).

Related Posts