Fiio X7 Mk. 2 audiospeler

Review: Fiio X7 Mk. 2

We kregen op de redactie een testexemplaar van de gloednieuw Fiio X7 Mk. 2 binnen. De muziekspeler lijkt van buiten nog behoorlijk op het uitgaande model, echter met wat designelementen die aan Astell & Kern doen denken. Geen straf voor het oog, dat is een ding wat zeker is.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de Fii0 X7 Mk. 2 heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie X7:

  • Twee micro-sd slots voor 2 geheugenkaarten tot 256GB per stuk
  • Bluetooth 4.2 met AptX
  • Standaard 2,5mm gebalanceerde hoofdtelefoonuitgang op AM3A versterkermodule
  • 2.4 en 5 GHz wifi ontvangst (voorheen alleen 2.4 GHz)
  • 64GB intern geheugen (voorheen 32 GB)

Bij het uitpakken valt het formaat op. De audiospeler is net zo groot als bijvoorbeeld een iPhone 7, maar wel twee keer zo dik. In combinatie met de aluminium behuizing zorgt dit voor een gevoel van kwaliteit, maar iets dunner zou geen straf zijn.

Het opstarten en in gebruik nemen van de Fiio X7 Mk. 2 gaat soepel. Het opstarten duurt even, waarna er een taal gekozen moet worden. Helaas in Nederlands niet beschikbaar, maar Engels is uiteraard wel beschikbaar. Wifi instellen is een fluitje van een cent, want de interface is de vanilla Android die we goed kennen van de Google telefoons.

Fiio X7 Mk. 2 audiospeler

Apps op de Fiio X7 Mk. 2

We installeren gelijk een aantal apps uit de Fiio Market zoals Tidal, Qobuz en Spotify. Die laatste doet misschien geen recht aan de focus op geluidskwaliteit van de X7, maar heeft nou eenmaal het grootste aanbod en -ook belangrijk- al onze playlists. Playlists offline opslaan is geen probleem. En onderweg verbinden we met de wifi hotspot van onze telefoon. Ook dat werkt vlekkeloos.

Standaard is de Fiio Music-app al geinstalleerd op de Fiio X7. Dit is de app waarmee je in de regel de muziek van het interne geheugen zult afspelen. De app werkt goed, met de mogelijkheid om muziek op basis van artiest, album of genre te ordenen. Ook bladeren door de mappenstructuur is geen probleem.

Onze collectie zit qua tags goed in elkaar, dus we gebruikten veelal de mogelijk om een genre te zoeken en hier vervolgens in te “shufflen”. Voor wie dit nog goed voor elkaar heeft: kijk eens naar Musicbrainz Picard.

X7 Versterker-modules

Fiio is voor de tweede generatie van de X7 gelukkig niet afgestapt van de eerder geintroduceerde versterkermodules. Deze zijn ongewijzigd overgenomen. Ideaal voor bezitters van een X7 die de stap naar een betere module hebben gemaakt. Het aanbod van modules is zeer uitgebreid. Op het moment van schrijven zijn er een zestal modules beschikbaar die verschillende vermogens en klankkleuren hebben. Bijna teveel als je het ons vraagt. Gelukkig kunnen op de meegeleverde AM3A-module zowel een gewone 3,5mm als de gebalanceerde 2,5mm hoofdtelefoonkabels worden aangesloten.

Deze AM3A heeft klankmatig een behoorlijke voorsprong op de AM1 die op de vorige generatie te vinden was. Dit zorgt er voor dat veel (potentiële) Fiio X7 Mk.2 eigenaren niet zullen upgraden.

Alles in balans

We testen de Fiio X7 Mk. 2 in combinatie met de eveneens nieuwe Fiio F9 in-ear hoofdtelefoon. Deze oordopjes zijn met een adviesprijs van €119 niet zo prijzig als de speler zelf. De samenwerking tussen speler en in-ears is echter voorbeeldig. Bij de F9 worden twee kabels geleverd. Eén met een 3,5mm plug en afstandsbediening in het snoer voor diegene die altijd bereikbaar wil zijn. Voor de audiofiel is er voorzien in een kabel met 2,5mm plug. Deze plug heeft géén afstandsbediening in het snoer maar wel een extra ring op plug.

Het doel hiervan is een gebalanceerde verbinding. Niet geheel zoals we dat kennen van bijvoorbeeld de XLR-aansluiting achter onze versterkers, maar het komt in de buurt. In dit geval zorgt het er voor dat de twee plus-geleiders in de kabel ook twee min-geleiders tot hun beschikking hebben, in plaats van een gedeelde min. Fiio zet flink in op deze techniek die volgens de Chinezen tot minder overspraak en daardoor meer ruimtelijkheid zou moeten leiden.

Onze ervaring met de standaard en gebalanceerde kabel van de X7 Mark 2 laat wel zien dat er een duidelijk verschil tussen de twee kabels hoorbaar is. De audiofiele kabel is echter ook van een ander materiaal gemaakt, dus helemaal eerlijk is het vergelijk niet. Bovendien heeft deze kabel ook geen afstandsbediening in het snoer, wat voor ons audiofielen gevoelsmatig al een verbetering is.

Fiio X7 Mk. 2 audiospeler

Conclusie

De Fiio X7 Mk. 2 is een fijne, ietwat prijzige speler. Voor de ware muziekliefhebber waarschijnlijk niet zo’n probleem, gezien de grote populariteit van de vorige X7 en aanverwante merken zoals Astell & Kern.

In het dagelijks gebruik is dit een fijne speler waar je razendsnel aan gewend bent. Deze Fiio mp3-speler heeft geen gekke opties. Gewoon veel opslagruimte, goede hardware en een goede bediening. Wil je meer? Dan is het eenvoudig om daar een nieuwe app voor te installeren. Wat dat betreft ben je met de Fiio X7 Mark 2 wel voorbereid op de toekomst.

Het zou echter wel leuk zijn als Fiio de moeite zou nemen een eigen design te ontwikkelen. Chinese fabrikanten staan natuurlijk al bekend om feit dat ze regelmatig “geinspireerd” raken door de concurrentie, maar inmiddels zou Fiio beter moeten weten.

Toch zou ik X7 zonder twijfel aanraden. Geen revolutie, maar wel een fijn evolutie!

 

Related Posts
Review: Nest Cam 14
Lees meer

Review: Nest Cam

De Nest Cam is een beveiligingscamera die samenwerkt met onder andere Nest Protect. Mike installeerde de Nest Cam in zijn woonkamer en ging met app en meldingen aan de slag. Wordt alles er nou beter van of kun je beter zorgen voor goede sloten en goede brandbeveiliging?