Iedereen heeft weleens van Sonos gehoord, maar er zijn meer spelers op de markt van kamervullend geluid via Airplay en DNLA. Een van die spelers is Libratone die met de Loop een nieuwe speaker introduceert, die met een strak design een kamervullend geluid moet bieden.
Looks
Het design van de Loop moet je aanspreken, niet iedereen houdt van een stofje over z’n speaker. Maar door z’n strakke ronde vorm en een veelvoud van kleuropties past de Loop wel in de meeste interieurs. De Loop wordt geleverd met een voetje dat in de achterzijde geklikt kan worden om de speaker ergens neer te zetten. Ook wordt een soort haak meegeleverd, die aan de muur bevestigd kan worden. Hier kan vervolgens de Loop opgehangen worden. De Loop heeft geen accu, dus er moet wel een stroompunt in de buurt zijn.
Installatie
Aan de achterzijde heb je 2 knoppen voor het aanzetten van wifi of DLNA en deze worden ook gebruikt om de Loop in de setup-modus te zetten. De snelste manier om de Loop in te regelen is het overzetten van de wifi-instellingen van een iOS-device via de USB-kabel, maar dit werkte bij mij helaas niet. Gelukkig is het niet de enige manier om de Loop in te stellen, zo kan de Loop als access point fungeren. Door te connecten naar de Loop kun je vervolgens middels een iOS-app of de browser de Loop configureren voor je eigen wifi-netwerk. Ik gebruikte de app, die heb je eigenlijk maar eenmalig nodig, maar maakt het wel enorm makkelijk.
Gebruik
Aan de voorzijde van de Loop zit eigenlijk maar 1 knop om de Loop aan te zetten. Met de zijkanten van deze knop kun je het volume regelen. En eigenlijk heb je die knop niet eens nodig, want je stuurt de Loop net zo makkelijk aan via Airplay. Aangezien je toch een telefoon of tablet gebruikt voor het selecteren van de muziek stel je daar ook vlugger het volume op in. Alleen bij een leuk liedje wilde ik of een van mijn dochters het volume nog weleens op de Loop zelf omhoog zetten.
Sound
Het geluid van de Loop is goed te noemen, het klinkt goed gebalanceerd en alle regionen komen evenredig aan bod. De bas is niet overweldigend maar mooi in balans met de rest van het geluid. Zover ik kon zien was er geen mogelijk de klankkleur te wijzigen, dus je zit vast aan de balans die Libratone bepaald heeft, maar deze zal voor de meeste mensen prima voldoen. Je bent uiteraard wel afhankelijk van de kwaliteit van de muziek die je naar de Loop stuurt. Ondanks het feit dat het een centrale speaker is geeft de Loop een vol geluid en vult de gehele kamer met een aangenaam geluid.
Conclusie
Wie op zoek is naar eenvoudig systeem voor het vullen van een kamer met een prettig geluid is de Libratone Loop meer dan geschikt. Door de verwisselbare covers kan de Loop in de meeste huishoudens probleemloos in het interieur worden opgenomen, deze covers moeten nog wel los bijgekocht worden. De prijs van de Loop is met 499 euro aan de stevige kant en richt zich primair dan ook op mensen die voor design en goed geluid willen betalen.
Klankkleur is te wijzigen via de app. Voorgeprogrammeerde equalizer, rock, pop etc. Plus nog afstand van de muren etc.
Dus de app kan je vaker gebruiken dan één keer.