Motorola heeft met de Moto G-serie de beste verkopende smartphone voor het merk in tijden te pakken. Inmiddels is de Moto G aan de derde generatie toe en wij bekeken of dit weer een succesnummer in wording is.
Moto G: derde generatie
Het probleem met de meeste telefoons met een laag prijskaartje is dat er compromissen gemaakt moeten worden. Motorola heeft laten zien dat ze met de Moto G tot nu toe een goede balans hebben weten te vinden tussen de prijs van het toestel en de specificaties/prestaties van het toestel. We gaan aan de hand van de specificaties bekijken of het ze weer gelukt is om dit te doen.
De Moto G 3rd Gen komt in een mooi maar toch simpel en kleurrijk doosje. In de doos vind je de Moto G, installatie boekjes en een USB-stekker. Het opvallendste wat ontbreekt is de oplader zelf. Nu mis ik deze zelf niet echt aangezien ik er nog aardig wat heb van mijn oudere telefoons. Maar heb je die niet zou je dit wel als minpuntje kunnen dien. Bij intogadgets.nl hebben we de zwarte variant van de Moto G mogen testen die geleverd werd met een zwarte back-cover. De back-covers zijn in verschillende kleuren (Black, Navy, Cabernet, Golden Yellow, Lime, Cherry, Blue, Turqouise, Raspberry, Chalk) verkrijgbaar dus je kan hem naar eigen smaak nog aanpassen.
Design en scherm
Ik ben zelf wel een fan van een strak design met niet al teveel poespas. Op dit gebied bedient de nieuwste variant van de Moto G mij op de wenken. Mooie afgeronde hoeken, de voorkant is mooi clean door o.a. het gebruik van de on-screen knoppen. Het formaat van het scherm is voor mij persoonlijk ideaal. Het 5-inch HD-scherm heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels en geeft de kleuren mooi weer. Ook wanneer de zon schijnt is het scherm goed leesbaar en kan je de telefoon optimaal gebruiken.
Prestaties, accuduur en camera
Op het gebied van prestaties kan de Moto G ook goed mee komen. Het spelen van spelletjes gaat vloeiend met behulp van de Qualcomm Snapdragon 410 quad-core processor. Bij het multi-tasken zou de 1GB aan werkgeheugen je misschien parten kunnen spelen maar ik heb hier zelf geen problemen mee ondervonden. Alles apps werden snel geladen en het swipen tussen de verschillende schermen gaan soepel. Ook het afspelen van verschillende films en video’s verloopt vlot.
Wanneer je een liefhebber bent van het spelen van spelletjes moet je wel wat meer opletten. De versie van € 199 heeft maar 8 GB aan opslag waardoor het installeren van de grotere spellen je opslag snel vol laat lopen. Het is wel mogelijk de opslag uit te breiden met een microSD maar niet alle apps zijn geschikt om naar SD verplaatst te worden. Voor een grotere hoeveelheid interne opslag kan je kiezen voor de iets duurdere (€ 249) versie met 16 GB interne opslag.
De camera aan de achterzijde maakt onder goede lichtomstandigheden goede foto’s en vloeiende video’s in HD-kwaliteit. Wil je foto’s maken in wat mindere lichtomstandigheden dan worden de foto’s wat vager en korreliger. Al met al vind ik de camera van de Moto G niet slecht, zeker in de situaties waar felle verlichting aanwezig is presteert die een stuk beter dan die van mijn HTC One M8.
Voor mij een van de belangrijkste elementen aan een smartphone is toch de accu. En dan niet specifiek het aantal mAh dat aanwezig is, maar voornamelijk de tijd tussen oplaadmomenten. De Moto G kan goed tegen een rondje Ingress waarbij er continu gebruikgemaakt wordt van GPS, data wordt gesynchroniseerd en het scherm continu aanstaat. Pas na 3-4 uur hoefde de Moto G aan de lader gelegd worden. Ook bij het spelen van spelletjes is de batterij zuinig genoeg om lang mee te gaan. Bij het normalere gebruik (internetten, appen, mail lezen, muziek beluisteren) is de Moto G gemakkelijk een gehele dag te gebruiken zonder dat die aan de lader hoeft. Een dag van 8 uur s’morgens tot 10 uur s’avonds haalt die makkelijk.
Het eindoordeel
De Moto G levert veel waar voor zijn geld en levert een goede combinatie tussen prijs, design en prestaties. Ben je op zoek naar een goede telefoon voor een zacht prijsje met toch goede hardware? Dan is de Moto G zeker een aanrader.
Pluspunten:
– Mooie prijs
– Goed scherm
– Lange batterijduur
– Goed te personaliseren met behulp van back-covers
Minpunten:
– Instap model heeft maar 8 GB opslaggeheugen
– Mindere kwaliteit foto’s bij slechte lichtomstandigheden
[koopgids product=”Motorola-Moto-G-2015″]