Review: Nest Thermostaat 1

Review: Nest Thermostaat

 De Nest thermostaat is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Ik had ‘m al een tijd in het vizier en kreeg de kans er een te testen.

IMG_5436

Installatie

Argh, toch niet onder de oude thermostaat geverfd. Mmmmm, nou ok, dan toch maar dat bijgeleverde afdekplaatje eronder. Zo begon het testen van de Nest Thermostaat, met de installatie door de monteur. In eerste instantie heb ik nog overwogen om zelf maar aan de gang te gaan, maar ben blij dat ik dat niet gedaan heb. Naast de thermostaat in de woonkamer moet er namelijk bij de CV-ketel ook nog een controle-unit geplaatst wordt. Deze regelt de daadwerkelijke aansturing van de ketel en voorziet de thermostaat van stroom. Toen de thermostaat eenmaal hing en de foutmelding op de ketel was verholpen (een simpele herstart deed de truc) kon de Nest ingesteld worden. Maar heel veel hoeft er niet ingesteld te worden eigenlijk, de wifi-verbinding, de postcode en wat algemene instellingen over het huis en je bent klaar. Dan is het tijd voor de Nest om zelf het heft in handen te nemen en van je gedrag te leren voor het beste resultaat.

IMG_5447

Leren

De installatie van de Nest gebeurde tijdens de herfstvakantie, niet direct de meest standaardweek qua schema. Dat was een week later ook wel terug te zien in het schema dat de Nest bepaald had. Gelukkig is het eenvoudig om zelf je schema nog aan te passen naderhand. Maar niet alleen de Nest moest leren, zelf moest ik ook nog wat leren over de Nest. De basis is natuurlijk eenvoudig maar in het begin gebruikte ik regelmatig de Away-functie. Wat mij bevreemde was dat ik bij thuiskomst dan zelf weer aan moest geven dat ik er weer was. Een draai aan de knop bleek niet te volstaan. Nu is de Away-functie dus uitsluitend voor langere periodes dat je afwezig bent en vertel je de Nest dat ook bij detectie van iemand (die bv. je post komt doen) er geen actie ondernomen hoeft te worden. Dus die eerste week is niet de meest consequente geweest. Inmiddels hangt de Nest ruim anderhalve maand, wat me opvalt is dat de Nest doordeweekse dagen redelijk generaliseert alhoewel dat bij ons absoluut niet het geval is. Maar aanpassen is zoals gezegd erg makkelijk.

Dagelijks gebruik

In het dagelijks gebruik merk je eigenlijk vrij weinig van de Nest. Er heerst een aangename temperatuur bij het opstaan zodra hij eenmaal door heeft wanneer je dat ongeveer doet. Dan zal de verwarming op tijd aan gaan om het behaaglijk te maken op het moment dat je naar beneden komt. Als je dan weer vertrekt geef je een draai aan de Nest om de temperatuur omlaag te gooien. Persoonlijk vind ik het draaien aan de Nest veel prettiger werken dan dat ik op een paar plastic knopjes moet drukken. Zodra je de temperatuur op een energiezuinige stand zet verschijnt er in het display een groen blaadje. Zet je de thermostaat omhoog dan kleurt deze roder naarmate de kamer meer moet opwarmen. Na enige tijd kan de Nest inschatten hoelang het duurt voor je kamer warm is, dit verschijnt dan ook in het display. Op die manier zie je ook duidelijk dat de thermostaat verder opschroeven geen enkele zin heeft, de tijd die nodig is neemt dan alleen maar toe. Mijn ervaring is wel dat de getoonde tijd ruimer genomen wordt dan de daadwerkelijke tijd die nodig is.

Wanneer je vergeet je thermostaat omlaag te zetten bij het verlaten van je huis kun je dit natuurlijk op afstand via de app doen. Maar de Nest kan zelf ook detecteren of er iemand aanwezig is. Hiervoor zit in de thermostaat een bewegingssensor en door deze data te combineren met je patroon kan de Nest vrij goed inschatten of je weg bent. Je moet wel enige tijd weg zijn, auto-away begint pas op zijn vroegst na 30 minuten. En zodra je thuiskomt wordt de CV ook direct weer lekker opgestookt, indien nodig natuurlijk. Nu is een sensor in de woonkamer misschien wel wat beperkt en daarom kunnen de rookmelders van Nest (de Protect) ook ingezet worden om je zichtbaarheid te vergroten. Zodat als je langere tijd boven zit je het toch niet ineens koud krijgt. Een 2e thermostaat is ook mogelijk, maar de Protect is dan de voordeligere optie.

Screenshot_2014-12-20-10-22-34 Screenshot_2014-12-20-10-22-18

Connected

De kracht van de Nest ligt voor mij voor een groot deel toch in de toegankelijk via internet. Aangezien de Nest continu online is kun je ook overal waar je internettoegang hebt je Nest controleren. Nest heeft uiteraard apps voor Android en iOS, maar via http://home.nest.com kun je nagenoeg dezelfde interface als in de app ook benaderen via een browser. Handig voor op je computer of een niet ondersteund OS zoals Windows Phone. Via de Nest-app (ik zie de web-variant ook als app) beheer je al je Nest-apparaten. Dus ook meerdere thermostaten (voor extra verdiepingen) en de Nest Protect zijn te bekijken via dezelfde interface. Als je de thermostaat selecteert kun je uiteraard de temperatuur instellen maar ook je verbruik van de voorgaande dagen zien. Hierbij wordt getoond hoeveel uren je CV aan geweest is en wat voor bijzondere gebeurtenissen (weer, auto-away, ed.) mogelijk invloed gehad hebben op je dagelijks verbruik. Het schema is via de app ook te bekijken en indien gewenst te wijzigen. Naast de eigen apps van Nest zijn er ook andere opties om de temperatuur op de Nest te regelen. Zo is er bijvoorbeeld voor de Pebble-watch een app, maar nog veel cooler is de recente integratie met Google Now. Hierdoor is het mogelijk om via een gesproken commando de temperatuur te regelen. Ook kan de Google Now je huis vast opwarmen op het moment dat wordt waargenomen dat je onderweg naar huis bent.

IMG_5443

Conclusie

Over het besparen met de Nest kan ik na 1,5 maand gebruik weinig zinnigs zeggen. Ik heb wel elke dag een groen blaadje verdiend, maar pas over een lange periode kun je echt een goede inschatting maken of je met de Nest ook daadwerkelijk veel kan besparen. Wel heb ik het idee dat door de Auto-away functie en het op afstand kunnen regelen je bewuster met je energie om kan gaan. Het tonen van de blaadjes en de tijd tot opwarming helpen daar ook aan mee. Wat betreft gebruikersgemak kan ik maar weinig negatieve punten vinden, de thermostaat voelt degelijk aan en is eenvoudig in gebruik. De apps zijn eenvoudig maar uitermate doeltreffend. Hopelijk krijgt de Nest in de toekomst nog wel ondersteuning voor OpenTherm, maar ook zonder die ondersteuning is het zeker een aanrader.

3 comments
  1. Ja, zodra we een exemplaar van de nieuwe Nest geleverd krijgen zullen wij deze uiteraard ook goed doortesten.

Comments are closed.

Related Posts