Het persoonlijke weerstation van Netatmo kan nu worden uitgebreid met een Windmeter. Met de vorig jaar uitgebrachte Regenmeter is er nu een complete set om de belangrijkste meteorologische gegevens zelf in de achtertuin te meten. Ik mocht de Windmeter testen.
Netatmo Basisset
Ik heb altijd al interesse gehad in meteorologie en toen Netatmo met de stijlvolle en betaalbare weermodules kwam, heb ik die gelijk aangeschaft. De basisset bestaat uit een binnen- en een buitenmodule vol sensoren die onder andere de temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid, geluidsniveau en CO2-gehalte meten. Optioneel kan deze set worden uitgebreid met een Regenmeter en nu ook een Windmeter. Alle gegevens kunnen natuurlijk real-time worden uitgelezen via apps of de website. Daarnaast zijn er koppelingen met diverse weerplatforms zoals Weather Underground en wetter.com. Via deze websites kan je je eigen weerstation uitlezen en in ruil daarvoor crowdsourcen deze platforms jouw data voor eigen gebruik.
Windmeter
De Netatmo Windmeter kwam binnen in een keurige verpakking en het eerste wat opviel na het uitpakken was het ontbreken van mechanische onderdelen. Je verwacht toch een klein windmolentje maar Netatmo heeft dit veel slimmer opgelost. De buitenkant is van plastic maar het ding voelt toch robuust aan, de hoogte is 11 cm de diameter 8,5 cm. De Windmeter wordt gevoed door vier AA-batterijen die rond de 1,5 jaar mee gaan. De Windmeter moet net als de andere buitenmodules worden gekoppeld aan het basisstation, via een app is dit binnen een minuut gebeurd. Het basisstation zorgt voor het uitlezen van de data en zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat firmware-updates automatisch over-the-air naar de externe modules worden verzonden.
Hoe werkt het?
Netatmo gebruikt ultrasoon geluid om de wind te meten: een techniek die vergelijkbaar is met de parkeersensoren in een auto. Een sensor zendt een onhoorbaar geluid uit en de andere sensoren vangen dit geluid op en berekenen de tijd dat dit duurt. Bij tegenwind duurt het ietsje langer voordat het geluid aankomt, het geluid verwaait een beetje en de snelheid van de wind kan worden bepaald. Door een driehoeksmeting met meerder sensoren te doen kan ook de windrichting worden bepaald. Er kunnen windsnelheden tot 160 km/h worden gemeten. Dit is een orkaan van de 2de categorie, de dakpannen waaien dan inmiddels al van het dak.
Plaatsing van de Netatmo Windmeter
Voor het plaatsen had ik een slapeloze nacht. Ik woon in een beschutte lommerrijke omgeving dus de Windmeter in de achtertuin plaatsen had weinig nut. Er zijn prachtige montagesystemen leverbaar (met standaard 1/4″ schroef), maar die had ik niet. Uiteindelijk heb ik een stuk van het konijnenhok gesloopt en dat gebruikt om de Windmeter stevig helemaal bovenop het dak te plaatsen. Een pijltje op de Netatmo Windmeter geeft aan wat het noorden moet zijn, dus ik heb het kompas op mijn iPhone ook eindelijk eens kunnen gebruiken. De afstand tot het basisstation kan 100 meter zijn en bovenop het dak was er nog uitstekend bereik.
De metingen kwamen gelijk binnen en worden mooi weergegeven op bijvoorbeeld de iPhone. De actuele windsnelheid, windrichting waarbij de grootte van de pijl verandert naarmate het harder gaat waaien, maximale windstoten van de afgelopen 5 minuten en het maximum van de dag worden weergegeven. Net zoals alle andere weerdata zijn er ook trendgrafieken beschikbaar voor de wind. Mooi is dat de windsterkte ook gebruikt wordt voor afgeleide berekeningen, zoals bijvoorbeeld de gevoelstemperatuur.
Leuk om te lezen. Eerste review die ik kon vinden voor product waar ik al maanden op wacht. Besteld, maar helaas nog niet binnen. Leuke aanvulling van mijn Netatmo setje. Probleem waar ik ook mee zit is plaatsing. Ik woon ook in zo’n wijk, maar zie mezelf nog niet op het dak klimmen om de meter te plaatsen…
Prachtige windmeter, het grootste probleem is als de batterijen na 14 maand leeg zijn. Dat betekend dat je elk jaar het dak op moet . Een vaste verbinding maken, een 3x aaa batterij magazijn met een snoertje verbinden , door het dak , en dan op de zolder uit laten komen.