De Parrot Bebop 2 is zoals de naam al aangeeft de opvolger van de Parrot Bebop. Met een vliegtijd van 25 minuten een superdrone, maar met één groot gebrek…
Parrot Bebop 2
De Bebop 2 heeft een ingebouwde camera dus niet alleen bedoeld om leuk mee te vliegen maar ook om mooie video’s en foto’s te kunnen maken. Dankzij de ingebouwde fisheyelens die ook bestuurbaar is kun je niet alleen recht vooruit kijken, maar bijvoorbeeld ook recht naar beneden. De beelden die dit oplevert zijn HD-kwaliteit met een maximum van 30 fps. De beelden die dit oplevert zijn prima, de ingebouwde beeldstabilisatie werkt zeer goed. Alle beelden worden op het ingebouwde geheugen opgeslagen, dit is 8 Gb. Via USB is het materiaal van de drone te halen.
Sowieso is de Bebop 2 een enorm stabiele drone en ermee vliegen kost dan ook geen enkele moeite. De drone wordt bestuurd met FreeFlight 3, Parrot’s universele drone-app. Je kijkt live mee met de camera van de drone, zo weet je ook wat je filmt. Landen en dalen gaat eenvoudig middels een knop in de app, sterker nog, dit is niet anders te doen. Bij het stijgen gaat de drone vervolgens op circa 1 meter hoogte hangen waarna je zelf aan de gang kunt. Bij het landen zorgt de software ervoor dat de Bebop 2 zo beheerst mogelijk op de grond komt te staan. Ook wel het veiligst, want de Bebop 2 is razendsnel, kan met een snelheid van 21 km/u stijgen en kan een snelheid bereiken van bijna 65 km/u. Besturen gaat via een virtuele joysticks op het display, op zich prima bruikbaar, maar voor nauwkeurige controle niet uiterst geschikt. In de app kun je ook al je sessies bekijken op de bereikte snelheiden, hoogte, locatie (GPS) en batterijverbruik.
Waar andere drones vaak een beperkte accuduur hebben, heeft Parrot deze voor de Bebop 2 weten te rekken naar 25 minuten. Dat is dus ruim het dubbele van de gemiddelde drone en daardoor kun je ook veel langer met de drone spelen. Bij een batterijpercentage van zo’n 9-10% krijg je wel continue meldingen dat de batterij bijna leeg is en je moet landen maar dit moment bereikte ik gemiddeld na circa 20 minuten. Dan heb je dus nog wel wat lucht over om je drone veilig aan de grond te zetten. Mocht je in de lucht overigens iets raken dan treedt het veiligheidsmechanisme direct en blokkeren de rotors direct (en komt je drone dus als een baksteen naar beneden, dat wel).
Skycontroller?
De set die ik te testen kreeg bestond uit zowel de Bebop 2 alsmede een Skycontroller. De SkyController is een draagbare wifi-extender met richtantenne en tevens voorzien van een 2-tal joysticks en een aantal knoppen. Eigenlijk gewoon een grote afstandsbediening voor de Bebop 2 (maar ook bruikbaar met andere Parrot-modellen). Om hem te gebruiken plaats je je telefoon of tablet in de verstelbare houder van de SkyController, schakel je de SkyController in en connect je naar de wifi van de SkyController. Via de app kun je vervolgens de SkyController weer connecten aan de drone. Ietwat omslachtig misschien, maar het verbetert wel de reikwijdte aanzienlijk en besturing middels de joysticks vond ik ook een stuk prettiger dan via de joysticks op het touchscreen, met de echte joysticks is de controle aanzienlijk beter. Overigens is de Bebop 2 is wel los te koop en dan koppelbaar via wifi met een telefoon of tablet.
Klinkt allemaal goed, maar…
Standaard staat de Bebop 2 vrij veilig ingesteld op bereiksmarges van 30 meter hoogte en 100 meter vanaf het vertrekpunt. Maar een van de verkooppunten van de SkyController is een range tot maximaal 2 kilometer dus die marges zijn wel erg beperkt. In de app kun je de instellingen wijzigen tot een maximum bereik van 2 kilometer en een hoogte van 150 meter. Ook kun je de snelheid in opstijgen wijzigen, deze staat standaard op 1 meter per seconde, maar het maximum is 6 meter per seconde, dat maakt aanzienlijk verschil. Dus met deze nieuwe instellingen ging naar het grote vliegerveld in de buurt om de Bebop 2 eens echt goed uit te testen, te beginnen met een hoogtetest.
Toen de drone een hoogte van 120 meter had bereikt viel echter ineens de wifi-verbinding tussen de controller en de drone weg. Dus daar stond ik met zweet in m’n handen en een test-drone die stil hing op 120 meter hoogte, niet echt een fijne situatie. Na het verbinden van alle verbinding, aan/uit-schakelen van de controller en wanhopig proberen opnieuw te verbinden lukte het uiteindelijk toch weer verbinding met de Bebop 2 te krijgen en ‘m te laten dalen. Je begrijpt dat ik me maar niet meer aan de 2 kilometer test gewaagd hebt. Ook bij latere vluchten (zowel met SkyController als met telefoon) heb ik meerdere malen ervaren dat de verbinding naar de Bebop 2 verbroken werd. Dit is helaas een verschijnsel wat door meer gebruikers gemeld wordt en dus helaas echt een gebrek van de Bebop 2 lijkt te zijn.
Conclusie
Vliegen met de Parrot Bebop 2 is een plezier, zeker bij het gebruik van de SkyController. Het is erg jammer dat de verbinding soms wegvalt, wat het plezier van het gebruik toch wel erg beperkt. Daardoor was ik in ieder geval minder geneigd om de grenzen op te zoeken en wat verder weg te gaan, je wilt tenslotte niet dat je de drone verliest. Dat risico speelt wel steeds mee in je achterhoofd, want als je de connectie kwijt bent en de batterij leeg is komt de drone toch vlug naar beneden zetten, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Overigens zijn grote hoogtes en verre afstanden niet echt noodzakelijk om hele mooie opnames te kunnen, idealiter hou je sowieso je drone in het oog en op afstand van gebouwen en mensen.
Hallo,
Valt die verbinding ook wel eens weg, als op kleinere afstanden vliegt, of alleen bij (te) grote afsranden.?