Review: Samsung Gear Fit 1

Review: Samsung Gear Fit

Op 11 april startte Samsung met veel bombarie de verkoop van de GALAXY S5, lang verwacht nieuw vlaggenschip. Lange rijen waren er vooral voor het pakket aan extra’s wat je bij aankoop kreeg. Naast een hoop tegoeden voor diverse online services zat er ook de Gear Fit ter waarde van 199 euro bij. En die had mijn grootste interesse. Vandaar dat je nu ook eerder de review daarvan kunt lezen dan van de S5.

Begin december kocht ik in de VS een Jawbone UP24, toen was nog niet bekend wanneer deze in Nederland beschikbaar zou zijn. Op de CES die in januari volgde kondigden veel merken nieuwe wearables aan, en ook op MWC werden er getoond. Onder hen zaten Samsung, Sony, LG en zelfs budgetmerk Alcatel. Ook nieuwe, meer op sport gefocuste startups kondigden wearables aan. Kortom, booming ineens. En waar iedereen nog een beetje moest wennen aan de Fitbits, Pebbles en andere smartwatches kijkt nu iedereen reikhalzend uit naar meer van polsbandjes.

Welke smartwatch voor jou?

Allemaal lijken ze net een beetje te verschillen. Net even andere functies en sowieso allemaal anders qua uiterlijk. De ene is meer een horloge, de andere is weer meer een activiteitenmeter, de ene zonder schermpje, de andere met. Wat nou het ultieme bandje voor jou is, is daarom grotendeels afhankelijk van smaak en daarna pas van de functies waarvan je veel gebruik gaat maken.

Features en werking Gear Fit

Samsung is met Gear Fit de eerste met een gebogen schermpje in een wearable, maar ook de eerste met een soort combinatie van fitness tracker en horloge. Dat maakt tegelijk wat lastig om te bepalen wanneer dit nou een goede koop is voor je. Want voor fitness tracking kan het apparaatje niet echt heel veel meten. Vier sporten kan de Gear Fit bijhouden, fietsen, hardlopen, wandelen en trektocht.

gear fit timer

Hartslag meten

Belangrijkste feature die het toch wel echt om gezondheid laat draaien is de hartslagmeter. Net als de TomTom Runner Cardio meet de Gear Fit je hartslag tijdens het bewegen. Gek daarbij is dat je voor een hartslagmeting buiten de activiteiten om stil moet zitten/staan en dat het bij een activiteit als hardlopen wél goed gemeten wordt.

gear fit hartslag

De hartslagmeter werkt niet altijd goed. De Gear Fit moet goed om je pols sluiten, en hoewel hij bij mij redelijk strak zit werd niet elke keer dat ik het probeerde een hartslag gevonden. Nu is die standaard vrij laag, maar zeker niet gestopt. Dat doet me dus afvragen of tijdens het sporten die hartslag dan wel accuraat gemeten wordt, al lijkt het van wel, vergeleken met de hartslagmeters op bijvoorbeeld de cardioapparaten in de sportschool.

Gear Fit achterkant

Slaap bijhouden

De Gear Fit kan ook je slaap bijhouden. Je moet wel zelf aangeven wanneer in je bed duikt en je moet het niet vergeten uit te schakelen ‘s morgens. Handig daaraan is dat alle meldingen geblokkeerd worden en je alleen nog de melding van je wekker krijgt. En ik vind dat serieus prettig. Een trilling aan mijn pols is een best rustig manier om wakker te worden. De muziek van mijn telefoon (de wekker is uiteraard gekoppeld daaraan) begint heel zachtjes namelijk en die combinatie werkt zeer ontspannend.

Wat ik mis is een instelling om wanneer de slaapmodus geactiveerd wordt de instelling van de gekoppelde telefoon ook aan te passen naar Stil of Trillen of ander gewenst profiel. Als Samsung dat kan inbouwen dan ben ik helemaal verkocht! Qua daadwerkelijk bijhouden van slaap weet je ‘s morgens alleen hoe lang je geslapen hebt en hoeveel procent je bewogen hebt. In combinatie met de Sleep-app die je nog wel even zelf in S Health moet zetten (werkt best omslachtig allemaal in S Health) kun je dan grafieken zien van hoe je sliep en wanneer je bewoog en een en ander over de kwaliteit.

gear fit stappen

Stappentellen

Wel iets typisch qua accuratesse was dat na het rennen de Gear Fit zeker 700 meter extra op de teller had staan, vergeleken met Runkeeper op de GALAXY S5. Dus hoe de Gear Fit aan die gegevens komt, geen idee, maar 700 meter vind ik te veel meters verschil. Ook het aantal stappen worden redelijk ruim gemeten, want de Garmin Vivofit loopt op 1000 stappen er nog zeker 200 achter. En ook dat is geen klein beetje meer en ik vertrouw Garmin vanwege het fitness trackrecord toch iets meer…sorry Samsung.

Batterij

De batterij gaat ongeveer 3 tot 4 dagen mee. Dat is wel redelijk accuraat aangeven. Hoe meer meldingen je echter wilt binnenkrijgen (ik raad je aan om selectief te zijn, ook omdat je er ander gek van wordt) hoe sneller de batterij leeg is uiteraard. Opladen is in een uurtje wel gepiept via het piepkleine dockje dat erbij zit (en via micro-usb gekoppeld is aan een adapter).

gear fit dock

Douchen

Mocht je hem echt nooit af willen doen: de Gear Fit is stof- en waterdicht (IP67) tot 30 minuten in maximaal 1 meter water. Ik heb het zelf niet getest, want je moet hem toch afdoen om af te drogen onder het bandje en ik ben er toch wat huiverig voor. Ben net gewend eraan dat mijn telefoon het overleeft. Maar je kunt prima afwassen of je kind in bad doen met deze wearable aan je pols.

Handigheid van de software

Mijn overige kritiekpunten gaan eigenlijk over de software. Behalve wat basisinstellingen (zoals welke meldingen je wilt ontvangen) kun je via de Gear Fit Manager applicatie eigenlijk weinig doen met deze wearable. De S Health app van Samsung zelf kan wel wat data, zoals je aantal stappen en je trainingen, synchroniseren met de Gear Fit en dan wat grafieken bekijken, maar daarmee houdt t wel op.

Er is geen app die gebruik maakt van de vele mogelijkheden die zo’n wearable biedt. Ik heb me daarover verbaasd, omdat ik direct na installatie en koppeling op zoek ging naar de plek waar ik ook echt kon interacteren met de Gear Fit en dingen instellen. Maar zo’n plek is er niet. Het is in dat opzicht dus heel erg gescheiden van elkaar, los van de synchronisatie. Het is even wennen na andere smartwatches, waarbij je apps kon installeren erop bijvoorbeeld.

Ander probleem is dat andere fitness apps de Gear Fit nog niet herkennen als hartslagmeter. Dat komt waarschijnlijk nog wel, maar als je hem dus net als ik net hebt dan is het erg jammer dat je hem niet kunt koppelen aan bijvoorbeeld Runkeeper (al werkt Runkeeper wel met S Health samen, maar ik snap nog steeds niet helemaal hoe dan). Maar er zijn veel apps waar je hartslagmeters aan kunt koppelen, dus ik hoop maar dat ze één voor één de Gear Fit toevoegen straks.

Wat wél tof is aan de software op de Gear Fit zelf is dat je de keuze hebt tussen horizontale en verticale weergave van alles. Ik heb gekozen voor verticaal (op de foto’s overigens horizontaal) omdat ik daarmee net iets beter zicht heb op het display. Je kunt ook aangeven of je de Gear Fit links of rechts draagt en de richting van de pictogrammen en dergelijke wordt daar op aangepast.

Alles reageert lekker soepel op aanrakingen, al merk ik soms dat het hapert. Soms denk ik toch echt heel goed op het schermpje getikt te hebben en dan gebeurt er niks (zo heb ik wel eens een training niet gemeten omdat ik dacht dat ik echt goed getikt had, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn). Kan komen door de kromming, dat je vinger er toch net niet goed op ligt. Denk ik. Geen groot probleem, want voor de rest werkt het prachtig.

gear fit homescreen

Conclusie

De Fit is een relatief zelfstandig apparaat waar het de software betreft. Maar het is tegelijkertijd een apparaatje wat het teveel moet hebben van input van een gekoppelde telefoon om op zichzelf interessant te zijn, want GPS heeft het niet, om maar iets te noemen. Als je gaat sporten moet je dus alsnog je telefoon meenemen om je route vast te leggen. Ik weet ook wel dat dingen als GPS en bijvoorbeeld zaken als een microfoon, audiojack en geheugen extra ruimte innemen, dus dat je moet inleveren.

Maar als GPS-horloge was het net even iets completer geweest. Dus vandaar dat ik een lastig te duiden wearable vind. Niet genoeg gefocust op het watch- en notificatiegedeelte om echt een smartwatch te zijn en niet genoeg gefocust op sport en activiteiten om een goede activity tracker te zijn. Als je het mij vraagt (en oja, dat doe je natuurlijk) dan had ik gehoopt voor die 199 euro een apparaatje te krijgen dat lijkt op bijvoorbeeld deze coole jongen van Atlas Wearables. Je zou zeggen dat een groot bedrijf als Samsung dat makkelijk moet kunnen maken…

Om voor een gewoon horloge door te gaan heeft ‘t dan weer een te groot gadgetgehalte. Al moet gezegd dat ik veel complimenten kreeg over het ‘klokje’ voordat mensen doorhadden dat het ook nog eens dingen kán, dus qua design is het absoluut geslaagd. Ook wat betreft draagcomfort is het absoluut een topper. Ik voel hem amper zitten, en mijn minipols past gewoon in het bandje (nog 2 gaatjes over zelfs), dus prima geschikt voor grote en kleine polsen. De Gear Fit zit lekkerder dan menig ander bandje of horloge en dat maakt dat ik hem zelfs ‘s nachts draag, zodat het ding mijn slaap kan bijhouden. Voor 199 euro is het een supertof ‘horloge’ en ik heb een horloge van 500 euro dat weliswaar ook erg mooi is, maar niks kan behalve de tijd aangeven.

Samsung heeft design, software, comfort en fitness in 1 apparaatje willen stoppen en het resultaat is zeker bewonderenswaardig, maar het ontbreekt aan net even die finishing touch. Net even de app en software verder door ontwikkelen zodat je veel meer kunt aansturen in de Fit én, dat is wel een belangrijk punt: het compatible maken met toestellen van andere merken. Maar, op dit moment (en dat verandert dit jaar snel genoeg gok ik) is de Gear Fit wel het fijnste wearable apparaatje dat er te krijgen is.

Related Posts
WIN: Gadget-Kerstpakket t.w.v. meer dan 1200 euro! 15
Lees meer

WIN: Gadget-Kerstpakket t.w.v. meer dan 1200 euro!

We doen dit jaar nog 1 grote winactie! Groter dan dit wordt het niet. We geven namelijk een KERSTPAKKET weg ter waarde van ruim 1200 euro!! Dat zijn nog eens prijzen. Je moet er wel heel wat voor doen, lees het artikel goed door. SUCCES!