Review: ThermoSmart thermostaat 1

Review: ThermoSmart thermostaat

Je kunt de temperatuursbeheersing in je huis slimmer maken door een slimme thermostaat aan te schaffen. De ThermoSmart is zo’n slimme thermostaat. Annelies testte hem uit.

Ik ben blij dat mijn zoektocht naar een handige thermostaat er eindelijk op zit. Maandenlang was ik bezig om uit te zoeken hoe dat nou werkt, je thermostaat vervangen. Blijkt namelijk niet zo heel eenvoudig. De zoektocht eindigde bij ThermoSmart. Over ThermoSmart hebben we nog geschreven toen ze de funding bij elkaar probeerden te krijgen. Na een ruime maand in gebruik, tijd voor de review.

Eerst maar over mijn zoektocht. Ik had in mijn huis een thermostaat uit het jaar 0. Een doodsimpele thermostaat met draaiknop. Geen enkel beetje automatisering mogelijk en ook de techniek eronder was nog eentje uit andere tijden. Waar je nu een thermostaat aan de achterkant opent en 2 draadjes ziet, had deze er 4. En toen hier de CV-ketel is vervangen, is de thermostaat blijven zitten. Nadeel van die thermostaat was dat je dus handmatig elke avond de temperatuur naar beneden moet draaien. Dat is natuurlijk niet geheel onmogelijk, maar ik woon met drie anderen, en we dachten daar stuk voor stuk niet aan. Tot de energierekening kwam. Toen hadden we door dat dat ook anders moest kunnen. Mooie aanleiding om eens uit te zoeken hoe dat werkt met thermostaten.

12185320_10203929857281333_1606586147419176265_o

Gewone thermostaat?

Dat bleek niet heel makkelijk. Vanwege de vier-draadsaansluiting werd de keuze meteen een stuk minder. En het enige wat ik wilde, was een thermostaat die ’s avonds, of op bepaalde tijden in elk geval, zelf de temperatuur aanpast. Programma’s dus. En dan moet ik nog kijken naar aan/uit versus modulair, waarbij mijn ketel van het type aan/uit is. Niet heel moeilijk, veel thermostaten hebben dat er wel in en kunnen beide types aan. Alleen de vier-draadsaansluiting maakte het wel moeilijk. De CV-ketel is van het merk Vaillant. Dus voor de hand lag om Vaillant te vragen welke thermostaten passen op de ketel, van hun eigen merk of van een ander merk. Ik had een oude pdf gevonden waarin een lijstje per ketel stond, maar die stamde uit 2007. De meneer van Vaillant die terugmailde had in eerste instantie geen idee en verwees me naar een installateur door. Toen ik hem de lijst stuurde en zei dat er wellicht nog nieuwere modellen waren, kwam hij alleen terug op de 2 modellen op de lijst die nog verkrijgbaar waren. Dus daar liep ik vast. De modellen die nog verkrijgbaar waren, waren bovendien schreeuwend duur. Vervolgens ben ik het hele internet afgestruind om te kijken of andere merken thermostaten wellicht zouden kunnen werken. Bijvoorbeeld van Honeywell of een ander iets algemener gebruikt merk. Bij Honeywell heb ik via de website een bericht achtergelaten, maar nooit antwoord gekregen. Beetje jammer Honeywell! En thermostaten van Nefit of ander merk bleken ook niet te werken, vanwege die vier draadjes.

Slimme thermostaat dan maar

Als je van die vier draadjes af wilt, moet je in de CV-ketel zelf het circuit een beetje aanpassen, dus de draden anders aansluiten. Daar bestaan allemaal aansluitschema’s voor, maar die zijn erg technisch en alleen geschikt voor mensen die elektrotechniek een beetje begrijpen. Niet voor mij dus. Dus na al dat gezoek, was ik de wanhoop al bijna nabij, tot ik ergens in de sectie ‘slimme thermostaten’ terecht kwam. Bij de meeste van die slimme thermostaten stond dat ze passen op bijna elke CV-ketel. Hoe dan, geen idee, maar slim betekent ongetwijfeld ‘slim genoeg voor elke CV-ketel’. Uiteindelijk heb ik Nest en ThermoSmart gecontacteerd over de mogelijkheden. Tenslotte moet het toch een voordeel zijn als je reviewer bent ;-). Nest had net de 3e generatie thermostaat op de markt gebracht, maar had nog weinig review samples. ThermoSmart gelukkig wel! Ik heb hierbij wel gekozen voor de installatie door een installateur (Feenstra) tegen betaling, omdat ik dus niet zelf met draadjes wilde klooien mocht dat nodig zijn. En dat bleek inderdaad nodig.

thermosmart

Installatie ThermoSmart

De installatie van de ThermoSmart bleek nadat de draadjes allemaal goed aangesloten waren nog even wat voeten in de aarde te hebben. Hij startte prima en ook de verbinding met CV-ketel kwam prima tot stand. Maar de thermostaat moet ook aangesloten worden op de wifi in je huis, anders kun je er niet via je mobiel of het portal bij. En dat bleek lastig. De oplossing bleek wel voor handen, maar daar kwamen we pas na een tijdje achter. De monteur heeft erg zijn best gedaan, maar moest natuurlijk weer door naar andere klanten. Gelukkig bood de Veelgestelde vragen-sectie op de website van ThermoSmart nog antwoord. Wat blijkt: je router moet op 1 vast kanaal worden ingesteld. De meeste routers kiezen automatisch steeds het beste kanaal, waardoor het dus steeds verandert. De ThermoSmart software die het apparaat moet verbinden met je wifi ziet je SSID gewoon niet als je je router op die manier hebt ingesteld. En wij hebben ons dus een paar uur lang afgevraagd waarom het SSID maar niet verscheen in de lijst. Gelukkig was dat opgelost zodra ik dat doorhad en het kanaal had vastgezet. Hele opluchting!

ThermoSmart app

Qua gebruik is de ThermoSmart superhandig. Behalve touch-knopjes op het apparaat zelf, kun je dus via mobiel, tablet of desktop bij je thermostaat, vanaf elke locatie. De gegevens van jouw thermostaat draaien bij ThermoSmart in de cloud en als je iets aanpast, geven zij het via internet aan jouw ThermoSmart door. De app en de portal zijn heel handig in gebruik. Alles is overzichtelijk en je kunt behalve de standaardprogramma’s ook nog eigen programma’s aanmaken en handmatig tijdelijk de temperatuur aanpassen. Handig als je ineens weg moet, of juist eerder naar huis komt. Je kunt een standaardweek instellen, en er zit een agenda in, waarop je ook specifieke dagen of momenten anders kunt instellen dan je standaardweek. Best praktisch als je op vakantie gaat of wat dagen weg bent. En ook mijn huisgenoten kunnen prima de temperatuur zelf aanpassen via de touch-knopjes op het apparaat zelf. Zo hoeven zij niet in mijn account en wordt het geen geklooi met programma’s en verschillende personen met andere wensen. Als ze het te warm vinden of te koud, dan passen ze het on-the-fly zelf gewoon aan, zoals bij een normale thermostaat. Ik ben erg blij met de interface van de app en de portal. Ik vind ze beide makkelijk in gebruik en het is fijn de temperatuur met halve graden te kunnen instellen en programma’s te kunnen samenstellen. En het is erg handig om ook buitenshuis bij je thermostaat te kunnen. De display is overigens in helderheid aan te passen. Ik heb hem op zijn ‘zachtst’ en dat is fel genoeg in een goed verlichte woonkamer.

2016-01-20 12.08.31 2016-01-20 12.08.45

ThermoSmart is een lerende thermostaat, in de zin dat deze steeds beter leert wanneer hij de CV-ketel opdracht moet geven om te gaan stoken. In het begin zul je merken dat hij soms eerder aanslaat en soms later, terwijl beide keren de temperatuur in huis in hetzelfde was. De ThermoSmart leert steeds beter hoe lang het duurt om je huis om te warmen en kan dus steeds efficiënter stoken. Ik heb dat zelf ook gezien bij mijn ketel. Niet onbelangrijk, zeker bij een aan/uit-ketel, omdat hij dan elke keer volle bak stookt, terwijl bij een modulaire ketel het stookniveau wisselt (zo ver ik begreep). Als je dan als thermostaat te vroeg te lang doorstookt wordt het te warm en als je te laat bent en te kort stookt, is het niet op de gewenste tijd warm. Dus dat lerend vermogen is dan wel praktisch.

Dat even tussendoor.

Behalve de eigen apps en eigen interface, kun je de ThermoSmart ook slimmer maken door gebruik te maken van ifttt.com (if this then that). Dit is een online tool om zelf gebeurtenissen in te plannen in allerlei andere tool. Deze tool werkt ook met ThermoSmart. Je kunt bijvoorbeeld instellen, dat als jouw GPS verder dan 5km van je huis vandaan gaat, de temperatuur omlaag gaat, of andersom. Of je kunt een sms naar je ThermoSmart sturen dat hij warm moet worden of af moet koelen, als je even geen internet in de buurt hebt en dus niet kunt verbinden via de app. En zo verzinnen gebruikers nog wel meer ‘recepten’ om te gebruiken op de ThermoSmart. Handig! Je moet hiervoor wel een account aanmaken bij ifttt.com en je apparaten koppelen aan de deze tool.

Leuk nieuwigheidje van ThermoSmart: ThermoArt. Een folie die je over het display kunt leggen, waardoor je de witte display naar eigen smaak kunt opleuken. Kun je via hun site bestellen of zelf ontwerpen!

Conclusie

Ik ben erg blij dat ik nu uiteindelijk deze thermostaat heb. Hij lost natuurlijk mijn probleem op dat ik had met het automatisch naar beneden draaien van de temperatuur ’s avonds. En los daarvan kan ik alvast wat vooruit plannen met de handige agendafunctie. Dat ik er op afstand bij kan, is ook erg prettig. En verder heb ik nog geen storingen ontdekt in de service, ook niet onbelangrijk. ThermoSmart is overigens goed bereikbaar via e-mail en Twitter, telefonisch nog niet, maar daar wordt aan gewerkt, naar ik begrijp. Of deze thermostaat daadwerkelijk mijn energierekening omlaag brengt weet ik pas eind van het jaar als de eindafrekening komt. Dus dat kan ik nu nog niet beoordelen, al is mijn vermoeden van wel. De CV-ketel draait nu gemiddeld 8 uur per dag minder. Al met al is de ThermoSmart een aanrader.

De ThermoSmart is te koop bij onder andere CoolBlue, Fonq, of via hun eigen website voor 249 euro. De installatie door Feenstra kost 75 euro, maar is met behulp van duidelijke instructievideo’s goed zelf uit te voeren als je een normale recente CV-ketel hebt.

Related Posts