Review: vliegen met de Parrot Bebop drone 1

Review: vliegen met de Parrot Bebop drone

Een review schijven over een drone? Dat was toch wel een jongensdroom die uitkwam. Besturen was niet zo makkelijk als je zou willen en had enige oefening nodig, maar die eerste keer dat ik hem op een open grasveld een beetje onder controle had en heen en weer raasde zal ik niet snel vergeten.

Dat was namelijk ook de eerste keer dat ik de verbinding kwijtraakte en hij bleef hangen in de lucht op zo’n 15 meter hoog. Wat doe je dan? Gelukkig is de Parrot Bebop uitgerust met GPS en weet hij waar hij opgestegen is. Als hij de verbinding kwijt raakt en na 2 minuten nog niet verbonden is, vliegt hij op automatische piloot terug naar dat punt. Dat is meestal ook de plek waar jij staat dus dan komt de verbinding ook sneller terug. Slim opgelost dus, wel vervelend.

2015-04-04 12.35.34

Gebruiksgemak & plezier Parrot Bebop

De drone is uitgerust met een full-hd 30FPS-camera en kan ook mooie beelden schieten, maar het draait voor de meeste mensen toch om de lol van het vliegen. Dat is echt superleuk om te doen. Het vliegen moet je wel even onder de knie krijgen. De Bebop zendt een wifisignaal uit waar je mee verbindt om de drone te kunnen besturen. Daarvoor heb je de gratis app FreeFlight 3 nodig (Beschikbaar voor iOS, Android en Windows). Er zijn 3 besturingsopties die van makkelijk naar moeilijk gaan en ik ben veilig in de makkelijkste modus gebleven. In de app kun je bijna alles configureren wat je maar kunt verzinnen. Hoe snel mag hij stijgen? Hoe snel mag hij bochten maken? Hoe hoog mag hij maximaal (tot 300m!) en wat is de maximumsnelheid (40 km/u zonder wind)? Dat is handig om laag te zetten als je begint, zodat je niet de boel kapot laat gaan door met 30 km/u tegen een boom aan te knallen. Het is wel speelgoed, maar dit speelgoed kost wel € 499,- dus dat wil je liever niet.

2015-04-06 15.18.46

Deze opties zullen de meeste mensen echter pas vinden na een aantal crashes. Als je de app opent is een namelijk een knop “Take Off”. Die is een stuk verleidelijker dan het tandwiel-icoon voor instellingen. Na het indrukken van deze knop starten de wieken te draaien en stijgt hij vanzelf op tot 1 m hoogte en blijft daar hangen tot hij een volgend commando krijgt. Bang was ik niet echt, want er zit een flinke rand van piepschuim omheen die de meeste klappen voor je opvangt. Knal je ergens tegenaan dan zal deze laag tegen je wieken aankomen daardoor deze stoppen te draaien en de Parrot Bebop hopeloos naar de grond schiet. De eerste keren schrik je, maar hij is gemaakt om flinke klappen op te vangen.

Waar ik na een paar keer achter kwam is dat hij ook salto’s kan maken. Ik wist dit niet en deed het per ongeluk dus dat was even schrikken toen hij plots op zijn kop hing. Door te dubbelklikken op je scherm doet hij dit, wat best cool is!

Op het scherm van je telefoon zie je live de beelden van je camera, wat handig is als je iets verder weg wil vliegen of een hoekje om gaat.

Maar

Het is echt leuk om te vliegen met de Bebop, maar echt lang genieten is er niet bij. Het leukst is om buiten te vliegen met veel ruimte. Binnen kan ook, maar daar vind ik hem zelf net even te groot voor. De meeste mensen zullen dus naar een parkje in de buurt moeten gaan (in je straat is ook niet je van het omdat je niet wilt botsen met een auto of mensen). Voor mij is het dichtstbijzijnde veld waar ik lekker los kan gaan zo’n 6 minuten fietsen. Bij de Bebop krijg je 2 accu’s. Deze gaan elk 10-12 minuten mee en moeten 1,5 uur opladen per stuk. Dus, voor 20 minuten spelen moet ik ruim 3 uur wachtten na de vorige sessie. Dat is toch jammer, vaak zul je niet twee keer op een dag kunnen gaan.

In deze 20 minuten moet je er ook op rekenen dat je 5 minuten je verbinding kwijt bent. Het wifisignaal wat de Bebop uitzendt, was ik vaak kwijt, op verschillende toestellen getest. Parrot heeft zijn best gedaan daar oplossingen voor te verzinnen. Zo kun je op de 2.4Ghz- en op 5Ghz-banden verbinden, en bij 2,4 nog zien welk kanaal het minste ruis heeft waar je bent. Dat is handig, alleen heb je een accu die supersnel leeg is, dus dat instellen gaat ook van je vliegtijd af. Bij elke sessie die ik gemaakt heb was ik de verbinding even kwijt en dat is jammer. Hierdoor durf je toch niet echt ver weg of hoog te gaan. Een keer steeg ik meteen op naar 20 m hoog om mooie videobeelden te schieten en was ik direct mijn verbinding kwijt. Zoals eerder vermeld, zakt hij dus na 2 minuten terug en zul je je verbinding ook terug krijgen, maar ja… dan nog zo’n 7 minuten te gaan op deze accu. Als wetenschappelijke test heb ik recht vooruit gevlogen tot hij zijn verbinding kwijt was en geteld hoeveel stappen ik nodig had om erbij te komen: 60.

Camera

De camera is verbazingwekkend goed. Na een aantal vluchten gemaakt te hebben, haalde ik de video’s van het interne geheugen (8 Gb) af om dit te bekijken. Er zit een knap staaltje software achter dat de beelden stabiliseert. De camera kan in zijn houder 180 graden draaien dus ik denk dat er ook hardwarematig voor stabilisatie gezorgd wordt. Zelfs bij een salto blijft het beeld stabiel, een salto oogt als een kleine windschok.

2015-04-04 19.49.11

Nadeel is weer dat je accu opgeladen moet zijn om de video’s te kunnen binnenhalen. Ook als je dit via USB wilt doen. Op Windows wordt hij herkend als USB-schijf. Op mijn Mac was het even uitzoeken hoe ik dit moest doen, maar na even Googelen kwam ik erachter dat je hiervoor “Android file transfer” kunt gebruiken. Best raar.

 

Koopadvies Parrot Bebop

Moeilijk om te zeggen of dit product aan te bevelen is. Ja, vliegen is echt leuk. Ja, hij maakt mooie beelden. Ja, hij is tof. Maar voor een prijskaartje van € 499,- verwacht ik toch wel dat dingen als het besturen van de drone blijft werken. Misschien komt er ooit een software-update die de problemen verhelpt, maar voor nu is het gewoon niet praktisch. De leuke dingen zijn toch ver of hoog vliegen. Dat is precies wat ik niet durf als de verbinding constant wegvalt.

Related Posts
WIN: 2x iTuneskaart met 25 euro tegoed 6
Lees meer

WIN: 2x iTuneskaart met 25 euro tegoed

Liedjes kopen op iTunes kost geld, en je moet met je creditcard betalen. Door via iTuneskaart.nl een kaart te kopen, hoeft dat niet meer met je creditcard. Sinterklaas verloot 2x een iTunes Gift Card van 25 euro. Kijk hoe je kans maakt!