In 2020 heb ik noodgedwongen meer thuis gezeten en thuisgewerkt dan ooit te voren. Dat is een voorrecht want niet iedereen kan natuurlijk thuis werken, voor sommige beroepen moet je nu eenmaal op locatie zijn.
Ik heb geïnvesteerd in een kantoor opstelling (goede stoel, verstelbaar bureau enzovoort) en met mijn werklaptop maak ik verbinding met kantoor via een VPN. Lokaal maak ik backups op twee NAS devices. Ik doe dat redelijk quick en dirty, dat wil zeggen ik maak een nieuwe directory op de NAS aan en kopieer een aantal directories naar de NAS toe. Geen extra software nodig en redelijk snel.
Problemen
Toch liep ik tegen problemen aan. Ik merkte dat mijn nas vol liep omdat ik eigen veel te veel kopieer. Het is echt geen slimme backup maar meer een snelle en domme backup. Ik besloot van de ene NAS naar de andere wat bestanden over te zetten, ongeveer 1 terabyte aan (zelf opgenomen) videos. Van de een NAS naar de andere NAS kost best een hoop tijd, het is natuurlijk 1000 gigabyte en als je me 35MB/s kopieert ben je een grote hoeveelheid tijd kwijt. Maar je zet het aan en na verloop van tijd is het gedaan.
Maar zou het niet sneller kunnen? Beide NAS hebben een USB poort en ik zou dus van de NAS naar een snelle USB drive kunnen kopiëren. Toevallig kreeg ik van SanDisk twee drives binnen die mogelijk zouden kunnen helpen. Zeker de Extreme Pro met een hoge snelheid (420 lezen, 380 schrijven) zou kunnen helpen. Het is natuurlijk een kleine drive dan de terabyte die ik wil overzetten (er is wel een terabyte versie trouwens van SanDisk, iets voor het verlanglijstje van volgend jaar) maar ik kan wel kijken of het werkt.
USB Drives
Ik heb in totaal twee drives een 16GB drive met tot 140MB/s speed max en een 128GB drive met 420/380 speed (read/write). Ik ga proberen om via de USB snel van de ene nas naar de andere over te zetten, c.g. locale downloads van PC naar NAS over te zetten.
De USB drives van Sandisk hebben SecureAccess, een oplossing om genecrypt bestanden op te slaan. De bestanden zijn dan ook meer direct via de drive te benaderen. Encryptie is via AES 128 een redelijke encryptie maar heeft beperkte functionaliteit. De full version kan je separaat downloaden.
De bestanden worden beveiligd opgeslagen en zijn via de vault te benaderen na het invoeren van het ingesteld password. De snelheid van opslag is lager dan wanneer je direct naar de drive opslaat, zonder encryptie.
En daarna kan je uploaden. De files worden in de vault opgeslagen en zijn niet te bekijken vanuit het normale file systeem. Het uploaden kost ook meer tijd omdat het encrypten tijd kost.
Direct overzetten gaat sneller, zoals je ziet bijna 300 MB/s. Dus snel overzetten kan werken. Je kunt trouwens zowel een vault als normale opslag op een drive combineren.
Van NAS naar NAS
Maar kan ik ook vanuit mijn NAS de drive benaderen. Van de ene NAS (8+ jaar oud) naar de andere (4+) jaar oud. Dat is wel een probleem omdat de ene USB poort de andere niet is. USB 2.0, 3.0 of 3.1, het verschilt nog al. Transmissie snelheid is het grootste verschil, USB 3.0 ten opzichte 2.0 is 10 keer sneller. 3.1 is weer twee keer sneller dan 3.0. Hoe herken je die poorten? 2.0 is zwart van binnen, 3.0 heeft een blauwe binnenkant en 3.1 is rood van binnen.
Een NAS heeft een zwarte poort, een NAS is blauw. Dat wil zeggen dat de optimale snelheid niet gehaald gaat worden. Ik probeer de data op de snelle NAS te zetten. Echter kan ik niet de standaard formattering lezen van de USB (exFAT). Daar voor moet ik een andere formattering kiezen of betalen voor een uitbreiding (software) van de NAS software (+/- 4 EUR). Ik maak een een backup van de USB en kies voor formatteren. Helaas levert dat niet het gewenste resultaat op. Het over zetten van de data naar de USB Drive gaat met 300 MB/s maar het inlezen (nu als NTFS geformatteerd) met een snelheid van 45MB/s. Geen winst dus daar. Maar voor het overzetten tussen twee PCs met USB 3.0 of 3.1 poorten is het wel snel te doen. Ook de encryptie via de Vault is een goede optie waarmee je een veilige kopie kunt maken. Ideaal voor bestanden die je niet open en bloot op een stick wilt hebben. Want als je de stick zou kwijt raken zijn de normale bestanden (dus zonder encryptie) gewoon leesbaar.
De kleinere USB drive heeft (maar) 16 GB aan opslag en een lagere snelheid maar is ook kleiner. Zo klein dat ik er een lanyard aan vast heb gemaakt om te zorgen dat deze niet zo maar ergens verdwijnt. Ideaal om even snel wat bestanden te delen, of als Windows installation drive.
Conclusie
Als je tussen twee PCs data wilt overzetten dan is de USB Extreme Pro van SanDisk een goede optie. Je kunt snel (300+ MB/s) data lezen en schrijven. De capaciteit is ok, maar kijk altijd even of een iets grotere drive niet slechts een klein beetje duurder is. Er is een sweetspot en ik denk dat die bij 256GB opslag ligt.
Het is mogelijk om met een moderne NAS via USB data over te zetten maar het is wat omslachtiger dan direct via een netwerk. Ook in verband met de beperkingen van de USB stick (welke snelheid wordt ondersteund: USB 2.0, 3.0 of 3.1) en het feit dat je een extra slag moet maken (pc naar USB, USB naar NAS).