Sony MDR 1000X noise-cancelling koptelefoon review 1

Sony MDR 1000X noise-cancelling koptelefoon review

Na de review van de Teufel Mute BT koptelefoon (5 sterren review) is het nu tijd voor de Sony MDR 1000X. Ook een bluetooth headphone maar wel aan de bovenkant van de markt. En dat zoiets verplichtingen schept (en ook waar maakt) blijkt uit dit review.

Sony MDR1000X
Sony MDR1000X

Geluid

Het is verbazingwekkend hoe we door geluid omringd zijn. Nergens werd me dit duidelijker dan in het vliegtuig naar de VS waar ik de Sony koptelefoon mee naar toegenomen had.

Als je de koptelefoon opzet met noise cancellation dan valt al het geluid om je heen weg. Sterker nog, zet je de koptelefoon af dan vraag je je bijna af hoe je het kunt doorstaan. Gelukkig wen je aan geluid ook heel snel, anders wordt de tien uur durende vlucht een drama, maar de koptelefoon was een oase van rust.

Een van de meest prettige functies van de MDR 1000X is de mogelijkheid om deze te bedienen zonder knoppen. De rechter schelp gebruik je om naar het volgende of vorige nummer te gaan door naar voren of naar achteren te vegen of harder en zachter te zetten door omhoog of omlaag te vegen. Dit natuurlijk als het device dat ondersteunt, zoals bijvoorbeeld Spotify op je smartphone.

Daarnaast kan je ook door je hand op de schelp te leggen de koptelefoon uitzetten zodat je kunt horen wat bijvoorbeeld de stewardess aan je vraagt. Ook is het mogelijk om een binnenkomend gesprek op je smartphone op te nemen met twee tapjes op de oorschelp.

Instellen van de ANC

Je kunt door middel van een knop de koptelefoon instellen op jouw hoofd. Na een aantal geluiden die worden afgespeeld worden de instellingen aangepast voor het beste geluid, iets wat merkbaar is. Je kunt ook, via een andere knop bepaalde geluiden niet uitfilteren zoals stemmen zodat je toch nog een beetje gekoppeld bent met wat er om je heen aan de hand is. Je kunt natuurlijk ook je hand over de oorschelp leggen maar dan moet je natuurlijk wel zien dat iemand iets wil zeggen. Het is me wel overkomen dat ik niet merkte dat er al een tijd iemand naast me stond. Ook collega’s zijn duidelijk onder de indruk van de capaciteiten van Sony’s MDR 1000x.

Ambient Sound Mode

Als je toch in contact wil blijven met je omgeving kan je de  Ambient Sound mode gebruiken, die extern geluid, bijvoorbeeld stemmen doorzet via de geïntegreerde microfoontjes. Dit natuurlijk naast de mogelijkheid om alle geluid te blokkeren met een hand op de rechter schelp. De bediening wordt door sommige wat onhandig gevonden, maar vergeleken met het zoeken naar knopjes (buiten het zicht) is dit uitermate makkelijker.

Batterijduur

Het is natuurlijk van belang dat je niet iedere twee uur je koptelefoon hoeft op te laden. Met de MDR 1000x heb zo snel zo’n 20 uur playtime met een volledig opgeladen koptelefoon. Bij de telefoon wordt een oplaadkabel geleverd een minijack kabel, opbergcase en, mocht je nog eens in een echt oude 747 widebody Boeing zitten een single naar double minijack converter. Je weet maar nooit.

Oordeel

Sony heeft echt een top product opgeleverd. Prettig draagbaar, superieure ANC en een prima geluid. Soms heb je problemen om een review exemplaar terug te geven. Dit is er duidelijk een van! Maar als je echt een liefhebber bent ben je voor 399 EUR de trotse eigenaar van MDR 1000x, er zijn natuurlijk goedkopere alternatieven maar ja, dan heb je geen Sony.

De MDR 1000x is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Related Posts
Soundmount pers
Lees meer

Wereldprimeur: Vogel’s SoundMount

Tijdens een goed bezochte persbijeenkomst introduceerde Vogel's 's werelds eerste draaibare tv-beugel met geïntegreerde soundbar en draadloze subwoofer. Thijs was erbij.