Altijd een perfecte garing van vis, vlees en groenten: dat is iets waar iedere kok – hobby of professioneel – van droomt. Met een sous-vide stick kun je dit eenvoudig bereiken. Het is een apparaatje dat je helpt om op de juiste manier sous-vide te koken.
Een sous-vide stick reguleert het langzaam garen van allerlei verschillende voedselsoorten, waardoor het bereiden van je maaltijden eigenlijk nooit mis kan gaan. De stick zal ervoor zorgen dat de ingestelde temperatuur behouden wordt en vacuüm verpakte gerechten perfect gaar worden.
Een sous-vide stick is tegenwoordig onwijs populair. In dit artikel lees je alles over de sous-vide stick en maak je kennis met de beste sous-vide sticks om je collectie keuken tools mee aan te vullen.
Wat is sous-vide koken?
Sous-vide is een Franse term die vertaald in het Nederlands “onder vacuüm” betekent. Als we het over sous-vide hebben, bedoelen we daar dan ook heel simpel vacuüm koken mee. Wanneer je sous-vide kookt, verpak je etenswaren in een vacuüm zak die je vervolgens verwarmt in een bad met kokend water. In de afgesloten zak kun je diverse ingrediënten toevoegen, waaronder vlees, vis en groenten, en deze op een constante temperatuur bereiden.
Door sous-vide te koken, kun je voedselwaren op een hele precieze wijze laten garen. Omdat je gebruik maakt van een constante, lage temperatuur, zullen de ingrediënten niet snel doorgaren, taai worden of verbranden. En omdat het vocht niet weg kan lopen, zullen de marinades en andere kruiden in de verpakking bewaard blijven, waardoor je eten niet droog zal worden en alles een volle smaak zal krijgen. De ingrediënten zullen stuk voor stuk perfect gaar worden in de afgesloten zakken.
Wat zijn de voordelen van sous-vide koken?
Behalve dat sous-vide koken jouw maaltijden een heerlijke smaak geeft, heeft het nog meer voordelen vegeleken met traditioneel koken.
Het is eenvoudig: door middel van sous-vide koken kun je thuis eenvoudig maaltijden bereiden. Er zal een hele (culinaire) wereld voor je open gaan als je eenmaal weet hoe het werkt.
Constante kwaliteit: omdat je werkt met een nauwkeurige temperatuur, behaal je steeds weer het beste resultaat. Wat je ook aan het koken bent, de ingrediënten worden gelijkmatig gaar.
Sous vide apparaten
De sous-vide kooktechniek bestaat al jarenlang in restaurants. Maar tegenwoordig kun je ook thuis sous-vide koken met de beste sous-vide apparatuur. En omdat de bediening zo eenvoudig is, is een sous-vide machine wat ons betreft een must-have in de keuken.
Je kunt kiezen uit een koker of een sous-vide stick. Een sous-vide koker, ook wel een wateroven genoemd, is voorzien van een waterbad waar je jouw gevacumeerde producten in kunt laten garen. Een sous-vide stick kun je gebruiken in combinatie met een van je pannen.
Sous-vide koker
Met een sous-vide koker stop je de vacuüm verpakte voedingsmiddelen in de machine en de koker zal de ingrediënten opwarmen tot de gewenste temperatuur. De voeding behoudt naast een perfecte smaak ook alle vitaminen en mineralen. Het waterbad van de machine het sous-vide apparaat is voorzien van een ingebouwde warmtecirculator.
De voordelen van een sous-vide koker
- Compleet sous-vide apparaat
- Isolatieballen niet nodig
De nadelen
- Neemt veel ruimte in beslag
- Duurder dan een sous-vide stick/circulator
Sous-vide stick
De sous-vide stick wordt ook wel een sous-vide circulator of dompelstick genoemd. Je kunt een sous-vide stick het beste vergelijken met een thermostaat. Een sous-vide stick bestaat uit drie onderdelen: de thermometer, een waterpomp en een verwarmingselement.
Omdat een sous-vide apparaat een ingebouwde thermometer heeft, kun je heel gemakkelijk de temperatuur van het water in graden celsius aflezen. Wanneer de temperatuur niet optimaal blijkt te zijn, kun je gemakkelijk kleine aanpassingen doen.
Dankzij het verwarmingslement kan het water op de geselecteerde temperatuur worden gebracht. Wanneer de temperatuur te laag is, zal het apparaat ervoor zorgen dat de temperatuur stijgt. Je kunt het apparaat zo instellen dat de temperatuur constant blijft.
Het water moet overal dezelfde temperatuur hebben, en daarom zorgt een ingebouwde waterpomp ervoor dat het water in de pan blijft circuleren.
Het compacte formaat van dit sous-vide apparaat zorgt ervoor dat je deze eenvoudig in een pan met warm water kunt stoppen. De losse staaf kun je via een klem vastzetten aan de rand van een waterbad.
Er zijn speciale kunststof en RVS sous-vide waterbaden verkrijgbaar, maar een ruime RVS kookpan of een plastic emmer doen het ook prima als waterreservoir.
In dit artikel zullen we ons verder richten op de sous-vide stick. Waar let je op bij het aanschaffen van een sous-vide stick, wat zijn de voor- en nadelen van een sous-vide stick, hoe gebruik je zo’n stick en welke zijn de beste sous-vide sticks van nu?
Een sous-vide stick kopen: Waar let je op?
Een goed sous-vide apparaat is iedere cent waard omdat het een hoop voordelen heeft. Als je een van de beste sous vide sticks wil aanschaffen, dan is het wel handig om rekening te houden met een aantal zaken.
Het vermogen
Dit hangt samen met de snelheid waarmee het water verwarmd wordt. Ook geeft het aan hoe goed het water op temperatuur gehouden kan worden. De meeste sous-vide sticks hebben een vermogen van 20 of 30 liter. Om een duidelijker beeld te krijgen: bij 20 liter kun je ongeveer 30 biefstukken afgaren, en bij 30 liter zijn dat 120 porties. Houd wel altijd rekening met de circulatie van het water. Als het water niet goed kan blijven circuleren, zal je vlees alsnog niet even garen. Kies dus het juiste reservoir voor de kwantiteit vlees.
Nauwkeurigheid
Het mooie van een sous-vide stick is dat deze zeer accuraat is. Apparaten verschillen in de precisie van constantheid van de temperatuur. Sommige apparaten kun je op de graad nauwkeurig instellen, anderen op de halve graad, en nog preciezere apparaten hebben een maximale afwijking van 0,1 graden Celsius.
Instelbare tijd
Ideaal is wanneer de sous-vide stick minimaal instelbaar is tot 48 uur, op het uur en de minuut nauwkeurig. De beste sous-vide stick kan ingesteld worden tot 99 uur.
Bestuurbaar met smartphone
Sommige sous-vide sticks kunnen bestuurd worden via wifi en bluetooth. Zo kun je op afstand de temperatuur van je voedsel regelen en in de gaten blijven houden. Het is voor de meeste mensen geen must, maar wel degelijk een handige extra.
Geluid
Veel mensen geven de voorkeur aan huishoudelijke apparaten die niet teveel geluid maken. De beste sous-vide stick maakt zo min moelijk lawaai, waardoor het dus geen probleem is als je gerecht langer dan 16 uur moet garen.
Beveiliging
Over het algemeen zijn sous-vide sticks beveiligd om doorbranding te voorkomen. Wanneer er dus te weinig water in het reservoir zit, gaat er een alarm af. Als het reservoir namelijk leeg raakt, zal de stick door blijven verwarmen. Het risico is dat het apparaat kapot gaat of zelfs brand veroorzaakt.
Extra accessoires
Er zijn sous-vide sticks waarbij extra accessoires worden geleverd. Bijvoorbeeld een vacuümapparaat of ontkalkingsmiddelen. Wederom geen must, wel handig.
Wat zijn de voor- en nadelen van een sous-vide stick?
Voordelen
Compact
Een sous-vide stick is een apparaat met een compact formaat; heb je ‘m even niet nodig? Dan berg je deze gemakkelijk op. Want niet iedereen heeft de ruimte om (extra) keukenapparaten kwijt te kunnen.
Hoog vermogen
Een sous-vide stick heeft een groot vermogen nodig om te kunnen funtioneren. Het moet namelijk een hele pan met water opwarmen en de temperatuur ervan behouden. Om dit te kunnen bereiken, is er extra veel vermogen aan dit type product toegevoegd. Niet alleen zal de sous-vide stick de pan met een grote hoeveelheid water sneller opwarmen; ook zal het langdurig op de juiste temperatuur blijven.
Perfecte garing
Ideaal voor het bereiden van bijvoorbeeld een stuk vlees; je wil een perfecte garing bereiken door het op de juiste temperatuur te breiden. De sous-vide stick zal ervoor zorgen dat de ingestelde temperatuur behouden wordt. Sommige sous-vide sticks kunnen een tempertuur tussen de 25 en 95 graden Celcius aanhouden. Je kunt dus veel kanten op met zo’n apparaat.
Perfecte prijs-kwaliteitsverhouding
Een sous-vide circulator levert behoort wat vermogen. Desondanks betaal je absoluut niet veel voor een dergelijk apparaat. Een sous-vide stick is zondermeer een toegevoegde waarde voor jouw keuken apparatuur.
Andere voordelen zijn dat het product eenvoudig te plaatsen is op een groter waterbad en dat het goedkoper is dan een sous-vide koker.
Wat zijn de nadelen?
- Zonder waterbad niet te gebruiken
- Bij langdurige bereidingen heb je altijd isolatieballen nodig
Hoe sous-vide koken met een sous-vide stick?
Als je sous-vide gaat koken, kun je eventueel kruiden of marinade in de afgesloten zak (vacuüm) met ingrediënten doen. Sous-vide zakken zijn speciale vacuümmachine-zakken voor het bewaren van voedsel en sous-vide koken. Dit soort zakken helpen de versheid en voedingswaarden langer te behouden.
Sous-vide koken doe je aan de hand van de volgende stappen:
Vacumeren
Via de vacuüm sealer kun je alle lucht uit de zak met ingrediënten persen en deze dicht sealen. Heb je geen vacuümapparaat? Geen probleem, want met een ziplock bag kun je voedsel bijna net zo goed vacumeren als met een vacumeerapparaat. Doe de ingrediënten in de ziplock bag en laat deze langzaamaan in het water zakken terwijl je de opening boven het wateroppervlak houdt. De druk van het water zal de meeste lucht uit de zak duwen. Sluit nu de zak. Zorg er wel voor dat de ingrediënten niet te veel over elkaar heen liggen. Een dubbele zak wordt aangeraden voor de bereiding van gerechten met een langdurige bereidingstijd.
Door het vacuum zullen de poriën van het voedsel openen, waardoor de ingrediënten met hooguit een klein beetje kruiden of marinade een volle smaak zullen krijgen. Bij sous-vide koken gebruik je in verhouding minder kruiden en specerijen dan je zou doen bij andere kooktechnieken. De smaak is namelijk geconcentreerder bij sous-vide en blijft ook beter behouden.
Plaats de zak in het reservoir met water en wacht
Daarna plaats je de zak in een voorverwarmd waterbad van de sous-vide machine en stel je de tijd in voor de juiste garing. Wanneer de timer afgaat, is je gerecht klaar. Ga gerust iets anders doen in de tussentijd, je hoeft het kookproces niet in de gaten te houden.
Werk je met een lange bereidingstijd? Dan moet je het wateroppervlakte afdekken met isolatieballetjes- ook wel sous-vide ballen genoemd of isolatiekogels. Het vlees moet goed onder water staan. Sous-vide ballen zijn nodig bij bereidingen die langer dan zes uur duren. Een andere manier is om het waterbad af te sluiten met plastic huishoudfolie.
Vlees kort afbakken
Nu dient het vlees kort afgebakken te worden, om een knapperige en krokante laag te krijgen met veel smaak. De meeste vissoorten, schaal- en schelpdieren en gevolgte kunnen meteen geserveerd worden.
Na bereiding moeten de zakken meteen in ijswater of snel koeler afkoelen, zodat je alles (vacuüm verpakt) nog een paar dagen kunt bewaren in de koelkast.
Beste sous-vide sticks
Nu je erachter bent gekomen dat sous-vide sticks eigenlijk onmisbaar zijn in de keuken, ben je vast benieuwd welke de beste sous-vide sticks zijn van het moment. Tegenwoordig is er een ruim assortiment aan sous-vide sticks. Om het wat makkelijker voor je te maken, hebben we hieronder een aantal aantrekkelijke opties voor je op een rijtje gezet.
Anova precision cooker
De Anova Precision Cooker bluetooth heeft een vermogen van 900 watt. Dat is meer dan voldoende om sous-vide koken mogelijk te maken. Het fijne verder aan de Anova precision cooker is dat het vaatwasserbestendig is en gemakkelijk schoon te houden. Heb je geen zin of tijd om in de keuken te blijven tijdens het garen van het voedsel? Geen probleem! Met de Anova precision cooker kun je het eten namelijk op afstand in de gaten houden dankzij de ingebouwde bluetooth en wifi functies.
Anova Nano sous-vide stick
Deze stick heeft een vermogen van ongeveer 750 watt en is ook vaatwasserbestendig. Een krachtig apparaat dat bovendien gemakkelijk schoon te houden is.
Met Anova Nano deze sous-vide stick bereid je thuis heel simpel maaltijden van restaurantkwaliteit. Maak gebruik van de bluetooth functie zodat je met een druk op de knop de lekkerste maaltijden kunt bereiden en alles op afstand in de gaten kunt houden. In de Anova app kun je enorm veel recepten en handleidingen vinden om inspiratie op te doen.
De sous-vide stick is geschikt voor pannen en bakken met een inhoud van 20 liter. Je draait het apparaatje heel gemakkelijk vast aan verschillende pannen en bakken via de verstelbare schroef aan de achterkant. Een minpuntje is dat de kunststof behuizing iets minder duurzaam is dan een rvs behuizing. Verder zal het relatief lage vermogen van 750 watt ervoor zorgen dat het iets langer duurt voordat het water opwarmt. Met de timer stel je de gewenste tijd in voor de bereiding en na gebruik haal je de onderkant van de stick eraf voor een gemakkelijke reiniging.
Espressions Duo Sous Vide
De Espressions Duo sous-vide geeft je de mogelijkheid om een sappig stuk vlees of lekkere vis te bereiden via de sous-vide instelling, en meer traditionele stoofschotels en andere lekkere maaltijden met de slowcookerfunctie. Met slechts een apparaat heb je dus twee fantastische functies.
Met de slowcooker bereid je maaltijden als een ervaren kok, zonder zelf in de keuken te hoeven staan! Hoe je dat doet? Je doet gewoon de ingrediënten ’s morgens in de pan en schakelt de slowcooker functie in. Je kunt nu rustig naar je werk gaan, en bij thuiskomst kun je als het ware direct aan tafel! Door de garing op lage temperatuur, worden vitamines en voedingstoffen beter behouden dan het geval is bij gewoon koken.
iVide Circulator Stick – met Wifi Besturing
Voor een product waarmee je op een zeer secure manier je gerechten kan bereiden, zit je bij de iVide circulator stick goed. De temperatuur instellen kun je tot op 0,1 graden Celsius precies doen, van 35 tot 90 graden Celsius, met een ingestelde tijd tot 99 uur. Het reservoir kan 20 liter water hebben en er circuleert 8 liter per minuut. En dat allemaal zonder geluid te maken! De stick is verder eenvoudig in te stellen en kan worden bestuurd met wifi via je smartphone. Daarnaast heb je toegang tot ruim 600 recepten. Ook is de stick beveiligd, zodat deze uitschakelt als er niet genoeg water in het reservoir zit.
Instant Pot
De Instant Pot 6 L duo is een 7 in 1 multicooker! Het versnelt het koken met 2-6 keer en met dit apparaat bespaar je tot 70% van de energie die je bij traditionele kookmethodes gebruikt. Het product wordt geleverd in drie handige maten: 3 L, 5.7 L en 8 L. Bij ieder formaat krijg je 13 standaard Smart-program presets, waarbij je met slechts een druk op de knop het volgende kan instellen: soep of buillon maken, vlees braden/stoofpot, slowcook, bonen/chili, rijst, sauteren, pap, yoghurt, stomen, warmhoudfunctie en snel koken. De 5.7 L en 8 L hebben nog twee extra programma’s, namelijk de meergranen en gevogelte functies.
Met deze Instant Pot kun je al je keukenapparaten wegdoen, en houd je dus een stuk meer ruimte over op je aanrecht. Er is sprake van een elektronische temperatuurregeling, de druk wordt bewaakt en er zit een timer op. Ook vind er een automatische aanpassing van de intensiteit en duur van verwarming plaats. Jouw bereide gerechten zijn met de Instant Pot keer op keer perfect.
Het product produceert geen geluid en geeft ook geen warmte of geur af. Het heeft bovendien een 3-laags rvs binnenpot die gezondheidsproblemen elimineert. Je krijgt er een stoomrek, opscheplepel, soeplepel en maatbeker bij en het apparaat heeft een vermogen van maar liefst 1000 W.